Hippien Jan gjorde sitt viktigaste val

3578

Jan Olsson var hippien som efter ett fängelsestraff sa ja till Jesus och sedan dess har levt ett liv som skiftat, men med en grund som bär under alla dagar.
– Jag undrade hur man gör om man vill bli frälst. Det var ingen tvekan från min sida, berättar Jan Olsson.

Den numera pensionerade byggnadsingenjören Jan Olsson, som tillbringade sina uppväxtår i skånska Höör, var i unga år en del av hippiekulturen. Han valde även att prova på narkotika, vilket blev orsaken till en dom på åtta månaders fängelse.
Jans första flytt i livet tog inte honom utanför Skåne, men från Höör till Sösdala och innebar en resa några mil åt nordost. När tideräkningen hunnit fram till 1972 hände något märkligt i just Sösdala. Många av de människor som var med har ännu i dag starka minnen av den tiden. En väckelse kom till byn och den fångade människors intresse så till den grad att pastorn blev utskälld av restaurangägaren för att människorna gick till kyrkan i stället för att ta del av nöjesutbudet.
– Det var en väckelse där många människor blev omvända till tro på Jesus, berättar Jan som under en ganska lång tid burit på en längtan efter djup trygghet och mening med livet.
Varit vilse
– Under fyra-fem års tid hade jag varit ett vilset får utan herde. Jag hade burit på en längtan som jag inte visste vart jag skulle ta vägen med.
Jans första möte med Jesus är en fin berättelse. En av vännerna kom och berättade om frälsningen för honom.
– Jag undrade hur man gör om man vill bli frälst. Det var ingen tvekan från min sida. Vi böjde knä där på gatan och bad frälsningsbönen.
En tid efter att relationen med Jesus blivit verklighet var Jan på ett möte i Sollefteå och något hände som han först inte förstod överhuvudtaget.
– Jag hade blivit döpt i älven där. Helt plötsligt blev jag också andedöpt. Det bara kom och jag blev upprymd.
– Jag visste inte alls vad det var för något, jag hade inte fått någon undervisning om det.
Jan fick uppleva att det som Bibeln berättar om är sant, att den helige Ande ger glädje, kraft och frimodighet. Nu, efter närmare 45 år som troende, har han fått se att Jesus är densamme oavsett om tron känns stark eller svag.
En gång i tiden gick Jan med i rörelsen Children of God som grundades 1968 i Kalifornien.
– Vi var radikala och levde som på Apostlagärningarnas tid. Vi sålde allt vi ägde och levde i enhet.
Han minns åren på bibelskolan i värmländska Skillingsfors och sitt deltagande i evangelisation i kombination med socialt arbete på så skilda platser som Ströget och Christiania i Köpenhamn.

- Erbjudande från Jesus.se! -

Be med människor
Jan fick se vad det gör med människor när de får ta del av Jesu kärlek i både ord och handling.
– Vi fick be tillsammans med många människor där.
Men den enda som går att förlita sig på helt är Gud. Människor är aldrig mer än människor. Jan såg frukt som inte var god och gick vidare i livet.
Han träffade sin livskamrat som dock inte delade den kristna tron, istället var hon ateist.
Jans tro på Jesus fanns kvar under de 20 år som de levde tillsammans, men han upplevde att han kompromissade med sin tro.
– Jag levde under inflytande av ateism och min gudstro var inte aktiv under de åren.
Numera lever Jan i sitt hem i norra Blekinge. Han är verksam i en församling och i spridandet av evangelium på olika platser där människor finns. Upplevelsen av svår sjukdom har visat honom tryggheten i att Jesus bär genom allt. En dag kände han sig plötsligt bedövad i en del av ansiktet och ringde till sin syster som är sjuksköterska.
– Hon sa att jag skulle ringa efter en ambulans.
På sjukhuset konstaterade läkaren att Jan drabbats av en tia-attack. När han efter avslutad magnetröntgen av hjärnan glatt pratade med en sjuksköterska föll han plötsligt ihop. Jan hade några timmar efter sin tia-attack drabbats av en livshotande stroke.
– Jag var död en stund då jag drabbats av hjärtstopp, andningsuppehåll och fått två epileptiska anfall. Läkaren berättade efteråt att mitt tillstånd varit mycket allvarligt.

Guds omsorg
Jan ser Guds omsorg i att han befann sig i närheten av skicklig sjukvårdspersonal när det livshotande tillståndet på ett ögonblick var ett faktum. Efter 17 dagar på sjukhus var han hemma igen.
– Jag tackar Gud för att jag fick fortsätta leva, säger han med rörd stämma.
Det kan vara lätt att fundera på om Gud älskar alla människor när många lever utan tro och trygghet. Jan menar att svaret på den frågan finns i Bibeln och att det svaret är just kärlek.
– Vi människor har fått en fri vilja, Gud längtar så innerligt efter gemenskap med var och en av oss men om han skulle tvinga oss till det vore det inte kärlek.
Vi människor har många val att göra genom livet och ett av dem är viktigare än alla andra.
– Det viktigaste valet vi har att göra är att komma underfund med hur det är att ha en relation med Gud genom Jesus.
– När jag tittar på min egen livshistoria kan jag säga att det håller. Jag har kommit bort från Gud, suttit i fängelse, varit med i en sekt och blivit allvarligt sjuk men jag har tron kvar och i den är jag trygg.
– Jag längtar efter väckelse. Det är mycket viktigt att församlingarna börjar tala om att avfallet måste komma först och att det börjar snart.

Ola Karlman

Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för ”dessa mina minsta” förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.