Hardcore-ateisten ändrade sig

337

Efter att under många år ha fyllt sitt sinne med Youtube-ateisternas argument och värderingar blev Sammy Pettersson inbjuden till ett kristet diskussionsforum på nätet. Han gillade att analysera olika påståenden och han insåg att han inte lyssnat ordentligt på vad någon kristen sa om tron på Gud.
– Tänk om jag hade fel? berättar Sammy.

Under högstadietiden började Sammy Pettersson titta på olika ateistiska kanaler på Youtube. Richard Dawkins, Christopher Hitchens och en kanal som heter ”The amazing atheist”, för att nämna några.
Han fick höra om allt som var negativt med religion och den kristna tron. Argumenten och resonemangen gjorde gällande att det verkligen inte finns någon Gud.
– Det var det enda jag kollade på, berättar Sammy.
Sammy var väldigt emot religion med dess förbud och regler. Kristendomen tyckte han ändå verkade vara det minst dåliga alternativet.

- Erbjudande från Jesus.se! -

Fick nya tankar
Efter flera års konsumtion av ateistvideor insåg Sammy att han inte hade lyssnat på den andra sidan – argumenten för Guds existens och den kristna världsbilden.
Under slutet av gymnasiet var han med i ett diskussionsforum, en så kallad server, på webbsajten Discord där det samtalades om livsfrågor och olika religioner. Där fanns en kristen amerikansk kille som bjöd in Sammy till ett kristet baptistforum på Discord. Killen berättade att han hade blivit kristen för bara några månader sedan. Sammy började bli nyfiken och ställa frågor.
– Jag fick ganska rimliga svar på mina frågor.
Sammy tyckte det blev intressant att undersöka andra sidan av myntet och han insåg att han inte kunde veta säkert att Gud inte fanns.
– Tänk om jag hade fel?

Prövade de kristnas påståenden
Sammy öste på med sina frågor och många var villiga att svara. Svaren han fick var helt klart över förväntan och han satte sitt fokus på Bibeln. Varför skulle man kunna lita på den?
Sammy fick länkar till olika videor om Bibeln och fick höra om Dödahavsrullarna. Han började få ett förtroende för Bibeln som historiskt tillförlitlig.
Han undersökte evolutionsteorin och kritiken av den. Naturvetenskapens förklaringsmodell kontra intelligent design. Vågskålen började snabbt väga över på Guds sida för Sammy. Han bearbetade alla nya påståenden han fick höra.
– Det fanns många bra videor om evolution och skapelse, säger Sammy och blandar in en del engelska ord när han berättar.

Bad till Gud
11 maj 2021 , bara någon vecka efter Sammy gått med i det kristna forumet satt han uppe sent på natten och tittade på en video om grunderna i tron. Han insåg att han höll med om det som sades och han uppmuntrades i videon att be en frälsningsbön.
– Den natten bad jag till Gud för första gången. Jag insåg vad det betydde att Jesus dog för våra synder. Det var coolt. Gud älskar oss så mycket att han gick ner till vår nivå. Det är kraftfullt.
– Det var på en intellektuell väg jag blev frälst, kan man säga.

Hunger efter ordet
Att bli kristen innebar att Sammy fick ett nytt slags inre lugn. En månad senare tog han studenten och sedan tog han ett sabbatsår. Det gjorde att han fick mycket tid att fördjupa sig i Bibeln och kristen undervisning och apologetik. Han upptäckte en amerikansk baptistpredikant som han lyssnade mycket på.
– Jag hade all tid i världen. Jag blev hungrig på kunskap om Gud och jag ville kunna svara på andras frågor.

Längtade efter dop
När Sammy berättade för sina kompisar att han blivit kristen så trodde de inte på honom. Han var ju ateist ut i fingerspetsarna och emot all Gudstro sedan länge i deras ögon. Ett djupt skifte av hela hans världsbild hade snabbt ägt rum.
Sammy kände ingen kristen i sin hemstad och han tog inte steget att gå till någon kyrka. Men han ville döpa sig, dock inte av vem som helst.
– Jag ville bli döpt av någon som delade samma tro som jag och inte var för liberal kristen.

Träffade kristna på stan
En fredagskväll ungefär ett år senare var Sammy ute med kompisar på krogen. En kompis sa att det fanns kristna som delade ut biblar utanför restaurangen.
– De stod ute vid ett bord och bjöd på kaffe och jag pratade med dem.
Sammy tyckte att de var förtroendeingivande och han kände att de delade samma tro. De samtalade länge och de erbjöd sig att döpa honom – Sammy döpte sig i Helgasjön i juni 2022.
– Det var en upplevelse. Jag var lycklig resten av dagen. Jag var äntligen döpt efter Guds vilja.
Sammy går en utbildning i digitala visuella specialeffekter inom dataspel och film i Skellefteå och han har en stark och stabil tro på Gud. Ibland funderar han på om han kanske skulle bli pastor.

PETTER ALLGULIN

Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för ”dessa mina minsta” förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.