Bedragaren är död och begraven

836

Jakten efter pengar för att skapa identitet eskalerade till en extrem livsstil under decennier. Följ med i Fredrik Nygårds dramatiska livsresa som innehåller lyxig tillvaro på casinot, bedragna vänner, självmordsångest och lögn och manipulation på hög nivå.
En dag kom en snabb befrielse och en total förvandling.

I tjugoårsåldern tog Fredriks Nygårds manipulativa beteende fart och begäret efter pengar växte. Han började med telefonförsäljning och ju bättre man kunde snacka, desto mer pengar fanns att hämta.
– När jag började var jag en medioker jantelagsperson. Jag utvecklades till en rå, livsfarlig säljare, berättar Fredrik.
Gränserna flyttades och det blev naturligt för Fredrik att ljuga för att tjäna mer pengar. Han målade upp produkterna som mycket bättre än vad de egentligen var. Han blev duktig på att manipulera.
Under denna tid var han också i en kristen miljö där det talades ganska mycket om ekonomisk välsignelse. Det triggade Fredrik snett och ökade hans pengabegär.
– Jag jagade pengar för det gav mig identitet. Både spelandet och säljandet. När jag hade pengar så var jag någon, det gav mig en fejkad ryggrad, berättar Fredrik.

- Erbjudande från Jesus.se! -

Spelade bort pengarna
Sedan började han arbeta som artistförmedlare och hamnade ofta i krogmiljöer. Där började han spela Roulette och Black Jack.
– Jag brände så småningom upp alla mina inkomster, och sedan också artisternas pengar.
Han tog upp telefonförsäljningen igen och drog in mycket pengar. Rekordmånaden februari 2003 sålde han annonser som gav honom 325 000 kronor i provision.
Han satt och ljög när han sålde och satte i system att ibland skicka ut fakturor fast kunden tackat nej, som det hände att de betalade ändå. Samtidigt var han aktiv i kyrkan, gick bibelskola och gav pengar till kristen verksamhet.
– Det var ett dubbelliv, rakt igenom ruttet. Jag äcklas när jag tänker på det idag. Jag tror aldrig att jag var ett Guds barn och född på nytt.
Många spelmissbrukare får kickar av spänningen som spelandet ger. Så var det inte för Fredrik, det var begäret efter pengar som drev honom. Det var hans grundsjukdom. Han hade tagit skada av mobbing under högstadiet, som han ser som en central orsak. Uppväxten och familjen var trygg.

Insatserna ökade
Det följde många år av resor runt jorden, Las Vegas-vistelser, spelande, bedrägerier, en känslomässig berg-och-dalbana och hundratals miljoner som passerade genom Fredriks plånbok.
Poker blev populärt under 00-talet och Fredrik var med på tåget och han blev duktig. Som bäst vann han 2,5 miljoner i prispengar på tre turneringar under drygt ett års tid.
– Men det hjälpte inte att man vann mycket när man ändå spelande bort allting.
Det hände att Fredrik kunde spela bort summor på 5-600 000 kronor på en kväll. Vilket ledde till svår ångest och även självmordstankar.
Begäret efter pengar var så stort att Fredrik även lurade vänner och bekanta på pengar. Relationer brändes och det blev drama och ensamhet.
– Tre personer har jag lurat på miljonbelopp.
Aftonbladet skrev en artikel om Fredrik 2014 med rubriken ”I huvudet på en bedragare”. De kallade honom då ”Pokersveriges mest hatade man”.

Nära döden
Fredrik blev jagad under sex-sju veckors tid av ett tungt kriminellt gäng som drev in skulder.
– Jag klarade inte av att bli jagad av dem. Jag fick en stark dödslängtan.
Fredrik tog sig ut på en tågräls i skogen för att avsluta sitt liv. Han ställde sig på rälsen och ett godståg kom dundrande fram. Han vände sig med ryggen mot tåget. Lokföraren bromsade och lyckades att stanna två meter framför Fredrik.
Fredrik har funderat mycket på självmord genom åren och gjort fyra seriösa självmordsförsök.

Drabbades av syndanöd
2018 åkte han iväg på en flykt från sina omständigheter. Han hade många gånger stuckit iväg från jobbiga situationer. Ibland lurade han hotellen på betalningen.
– Jag hade haft ett mörkt halvår. Och svärmor var på besök och jag orkade inte umgås.
Fredrik befann sig på ett hotellrum i Helsingfors och hade ingen som helst tanke på att vända sig till Gud. Då kom ett ovanlig känsla av illamående över honom. Han isolerade sig på rummet och ville inte träffa någon. Han kände att han inte ville leva längre och han åt endast en hamburgare på en hel vecka.
– Illamåendet var verkligen olikt något jag någon gång hade upplevt.
En verklig ånger kom över Fredrik. Han tänkte på allt han hade gjort och hur det hade drabbat andra. Han tänkte på sin fru och dotter, på sina föräldrar och bröder och han grät.
– Allt gjorde ont. Jag kände mig ensam och övergiven, värdelös och hjälplös.
Illamåendet och samvetet gick över till en gudsfruktan – en genuin rädsla för Gud.
Fredrik insåg att han hade förvrängt bibliska sanningar för att slippa att erkänna och ta itu med sin synd. Så att Bibeln skulle passa honom och det liv han levde.
– Jag kände ett allvar och en rädsla som jag aldrig känt förut. Om och om igen bad jag: Gud, förlåt mig mina synder.
I efterhand förstod han att det var en upplevelse av Guds helighet och rättfärdighet. Han kände av synden och dess konsekvenser.

Inte sökt genuint
Fredrik hade några gånger genom åren vänt sig till Gud för att han ville blir fri från sin destruktiva livsstil. Men han kan se tillbaka att det inte var genuint. Han hade för mycket fokus på sig själv.
– Gud var tidigare ibland välkommen i mitt liv på mina villkor. Att han skulle göra mitt liv bättre. Aldrig var det på Guds villkor.
– Det illamående jag fick genomlida var en gåva från Gud, det var Guds nåd. Rätt diagnos och en rätt sorg ledde till en rätt förståelse att Kristus dog för våra synder. Det var en sorg efter Guds vilja som gav en ånger som ledde till frälsning, som det står om i Bibeln.

Träffade kristna
Fredrik kontaktade en kristen vän i Vasa i Finland. Fredrik är uppvuxen i den svenska delen av Finland och han bor i Vasa idag.
De möttes på ett kafé i en kyrka och en äldre predikant följde också med.
– Jag berättade öppet om allt utan att hålla något tillbaka.
De fick be för Fredrik, vilket de gjorde en god stund. Sedan frågade de om han själv ville be. Om han var mogen för att helt och fullt följa Jesus.
– Det var jag. Jag var mogen, jag var redo. Jag hade ingen annan väg att gå.
Där och då kan Fredrik se att han underordnade Jesus Kristus. Denna gång på rätt grund, med rätt diagnos. Med en förståelse för allvaret. För synden och syndens konsekvenser. Med en förståelse för Guds helighet och rättfärdighet.
– Över en natt blev jag fri från mitt spelmissbruk. Över en natt blev jag fri från lögn och manipulation. Och över en natt blev jag fri från pengabegär.
Fredrik upplevde en sann omvändelse och en sann frälsande tro. 26 år av spelmissbruk upphörde. Han har inte haft några återfall, inte känt sig frestad eller haft någon rädsla att falla dit igen.
– Jag var ett hopplöst fall för människor men inte för Gud. Den store gamblern och bedragaren var ett minne blott. Den gamle Fredrik var död, begraven och korsfäst med Kristus. En ny Fredrik med ett nytt hjärta hade uppstått.

Hunger efter Gud
Fredrik fick omedelbart en oerhörd kärlek och längtan efter Guds ord – att läsa Bibeln. De kommande två åren läste han ungefär åtta timmar om dagen.
– Det var inte en liten förändring, jag blev totalt förvandlad. Dagen innan kunde jag inte ha 100 kronor på mitt konto. Dagen efter kunde jag förvalta pengar perfekt.
Fredriks fru Sarah fick på nära håll uppleva hans förvandling. De hade träffats fem år tidigare när Fredrik var i en lite bättre period. Hon fick gå igenom ett helvete under några år men stannade hos honom.
– Hon hade mindre än 1 procent förtroende för mig. Nu har hon över 99 procent. Hon visste inte var ett mirakel var innan hon fick se min förvandling.

Nöjd och tacksam
Fredrik lever nu ett enkelt och ansvarsfullt liv och han längtar inte efter stora inkomster. Han är bibellärare i en församlingsplantering och de senaste 1 ½ åren har han föreläst på skolor om spelmissbruk.
– Ju tidigare man pratar om ett missbruk, desto större chans har man att bryta det.
I höst har han släppt en självbiografisk bok: ”All in – Fredrik Nygård – Nordens värsta gambler och bedragare”, och han besöker kyrkor och berättar om sitt liv. Han är idag juridiskt fri från alla skulder.
Fredrik tycker inte det är jobbigt att berätta om sitt tidigare liv.
– Jag kommer ihåg personen som jag pratar om men jag är inte längre den personen. Han är korsfäst, död och begraven med Kristus.

PETTER ALLGULIN
FOTO: TIMO KARI

Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för ”dessa mina minsta” förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.