Kasra flydde för sitt liv

743

Kasra Saadat föddes i Afghanistan och växte upp i Iran. Hans pappa var en starkt religiös shia-muslimsk ledare, en så kallad mullah.
– Man måste vara muslim i Iran. Man kan inte välja något annat, berättar Kasra.
Kasra var själv starkt troende men han hade många frågor om islam och han reagerade på att det fanns så många förbud. Dessutom kunde han se ett hyckleri – ledarna levde inte själva som de lärde. Och varför var det sådan skillnad på kvinnor och mäns ställning och rättigheter?
– Jag hade många frågor. Men det var inte tillåtet att ställa dem, berättar Kasra.
Man var tvungen att se islam som något som var perfekt. Det slutade med att Kasra som 22-åring kom fram till att han inte ville fortsätta tro på och följa islam. Men han berättade det inte för någon.

Blev tipsad om Bibeln
En kompis hade läst Matteusevangeliet och blivit berörd. Han berättade om det för Kasra och gav honom ett exemplar av Matteus.
– Kompisen tyckte särskilt att Bergspredikan var fantastisk.
Kasra läste och tyckte att det var mycket som var svårsmält. Till exempel uppmaningen att älska sina fiender.

- Erbjudande från Jesus.se! -

Träffade kristen kompis
Senare besökte Kasra en annan kompis på hans kontor. Han såg där en tavla med en text som han kände igen men inte kunde placera: ”Låt ert ja vara ett ja och ert nej vara ett nej”.
Sedan kom han på att det var från Matteusevangeliet och det visade sig att kompisen var kristen.
Kasra blev nyfiken på den kristna tron. Han och kompisen samtalade under ett helt års tid och de blev nära vänner. Kasra började läsa i Nya Testamentet.
– Jag hade så många frågor till honom. Jag fick bra svar och fick höra om Jesu liv.
Kasra kunde se att man kunde vara glad och dansa tillsammans med Gud: ”Gläd er i Herren”. Det fanns inte alls inom islam. Han fick förklarat för sig att Gud blev människa i Jesus.

Tog emot Jesus
När de bad för Kasra i kompisens husförsamling så kände han en underbar frid i sitt hjärta.
– Jag blev kristen i Iran i min kompis församling. Jag kände Jesu röst i mitt hjärta varje dag.
Att bli kristen blev en svår resa för Kasra i hans familj och samhälle. Man kan få långa fängelsestraff eller dödsstraff för att lämna islam. Talibanerna i Afghanistan dödar alla som blir kristna där.
– Om man talar illa om Muhammed i Iran så blir man hängd.

Frun också frälst
Han väntade med att berätta för sin fru på grund av alla risker. Men hon märkte en förändring eftersom Kasra inte ville åka och fira en muslimsk högtid som han gjort tidigare, och han började lyssna på kristen musik. Hon började ställa frågor. En morgon vaknade hon och hade drömt om Jesus på natten.
I drömmen skulle Jesus ge henne undervisning och han sa till henne: ”Du är min”. Hon svarade: ”Nä, jag är inte din”.
Senare hade hon ytterligare en dröm och efter samtal med Kasra blev hon också övertygad kristen.

Blev dödshotad
När Kasras pappa fick veta brakade helvetet loss.
– Jag kommer att döda dig om du inte lämnar den kristna tron, sa min pappa till mig.
Kasra förstod att hans pappa menade allvar så han kände sig tvungen att fly från landet med familjen.
– Det var jättestressigt.
Kasra sålde sina ägodelar och påbörjade en resa norrut från Teheran mot Turkiet med sin fru, åttaåriga son och deras bebis. De visste inte var resan skulle sluta, vilket land som kunde ta emot dem.

Flydde över bergen
De tog sig igenom en gränspassage till Turkiet högt uppe i bergen. Det var svårt att andas och det förekom skottlossning för att döda flyktingar. Det fanns turkar som sköt för att de inte ville ha in mer folk till sig och det fanns iranier som sköt för att de inte ville att folk skulle lämna landet. De vandrade med varsin väska och bebisen.
– Det var jättefarligt. Vi vandrade i 18 timmar utan paus och vi hörde skottlossning i bergen.
De reste senare över havet från Turkiet mot Grekland på en liten båt som var helt överfull. Kasras fru och son vågade inte titta på hela resan.
– Det var hemskt. Vi åkte 24 personer på en båt som var gjord för 12.

Sverige blev målet
Det blev ungefär två månader på flykt och efter ett tag kom de fram till att de ville till Sverige.
– Jag visste inte mycket om Sverige. Volvo och Zlatan kände jag till.
2015 anlände de till svensk mark och de fick möjlighet att komma till Arvika där de sökte sig till Equmeniakyrkan.
– Vi blev medlemmar och döpte oss där.
När de sedan fick uppehållstillstånd flyttade de efter några år till Växjö. Kasra blev ledare för en farsitalande grupp i kyrkan och håller nu på att utbilda sig till pastor. Han har en anställning i församlingen som ”Farsievangelist”.

Befriad från stress
Kasra kan se att han hade mycket stress i sitt liv innan han blev kristen och att det har blivit en stor skillnad. Nu har han ett helt nytt inre lugn.
– Jag kan nu älska mina fiender. Från början var det svårt.
Kasra tänker på sitt hemland Afghanistan och han tror att det bara finns en väg ut ur det mörker som råder där under talibanernas regim.
– Just nu är det katastrofalt i Afghanistan. Det är bara Jesus som kan hjälpa. Jag vill hjälpa Afghanistan med Jesu kärlek och kraft.

PETTER ALLGULIN

Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för ”dessa mina minsta” förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.