Fri från Feng Shui och horoskop

542

Varje dag möblerade Katarina Knutsson om i sitt hem för att genom Feng Shui kunna hitta balans och harmoni i sitt liv. Hennes liv detaljstyrdes av horoskop, tarot och nummerologi. Men först när hon lärde känna Jesus kom den inre balansen.

Katarina har alltid trott på Gud, men hon såg det inte som något problem att hon samtidigt höll på med ockulta saker.
Hon och väninnan Ehwa brukade gå på nyandliga mässor tillsammans.
– Jag drogs till retreater och meditation där jag kunde sitta tyst och hitta mig själv och bli av med rädslor jag hade, säger Katarina.
Men Katarina hade svårt med stillheten.
– Man skulle sitta stilla och hitta sin inre Buddha, men jag hade koncentrationssvårigheter så det fastnade inte riktigt på mig.
Hon fastnade istället för Feng Shui. Feng Shui handlar bland annat om att placera möbler utifrån de fem elementen vatten, trä, eld, jord och metall så att livsengergin blir rätt.
– Jag tyckte det var häftigt hur man kunde ändra och möblera för att hitta balans. Man kunde lyckas med sådant som till exempel kärlek och pengar.
Katarina slukade bok efter bok. Hon fastnade också i nummerologi, horoskop och tarotkort. Det gemensamma för dessa saker var att de skulle visa hur hon skulle leva sitt liv. Men resultatet blev inte balans, Katarina blev i stället oerhört styrd.
– Jag kunde till exempel inte köpa en bil om det inte var rätt siffror på nummerplåten. Jag var väldigt bunden.
Katarina möblerade om hela tiden. Hennes man kom hem till ett nytt hem varje dag.
– Men det fungerade aldrig. Min man tyckte att jag inte hade någon kontakt med jorden, men han lät mig flytta grejer hit och dit.
Om det var papper eller grejer undanslängda i ett hörn kunde Katarina bli jättearg.
Hon minns hur hon köpte en trebent groda med ett mynt i munnen och olika Buddhafigurer som skulle placeras ut på rätt plats.
– Grodan skulle stå precis innanför ytterdörren, vänd inåt och med en guldpeng i munnen. Det skulle bringa mycket pengar. Och jag kunde absolut inte ha en spegel framför ytterdörren, det skulle bli allför stark energi.
Idag ser Katarina hur bunden hon faktiskt var.
– Jag var snärjd, jag var så bunden i Feng Shui. Och varje dag satt jag med tarotkort och det styrde mitt liv.
Men hon vill inte döma de människor som tror på det.
– Det låter ju så fint. De tror att de kommer att få balans genom det. Det låter också logiskt, som till exempel grundelementen, eller färger som hör ihop, och färguppsättningar.

Borstade rent på insidan
En dag berättade väninnan Ehwa att hon hade blivit kristen.
– Jag tänkte att jaha, nu var jag övergiven på grund av Jesus också. Jag tänkte att det varar väl en stund, sen är det något nytt som gäller.
En dag när de åt frukost tillsammans frågade Ehwa om Katarina ville följa med till Köpenhamn, till ett möte med den kristne predikanten Benny Hinn.
– Jag kände igen honom så jag sa ja.
Katarina hade fortfarande en gudstro så ett kristet möte var ingen konflikt. Väl nere i Köpenhamn satt de ganska långt fram i den stora lokalen.
– Jag minns att jag tyckte om musiken och jag satt och bad och tänkte: Är jag mogen för det här?
När Benny Hinn gjorde inbjudan för de som ville möta Jesus kände Katarina en dragningskraft.
– Jesus drog i mig. Jag tänkte att det här kan väl inte vara farligt. Jag tog ett kliv ut i mittgången och vips så stod jag där längst fram och vi läste frälsningsbönen.
– Det kändes som att någon tog en toaborste, och tvättade mig ren på insidan. Jag kände mig rentvådd och det var helt fantastiskt!
Katarina upplevde påtagligt att hon blev en ny skapelse.
– Jag blev helt befriad, från allt dumt jag hittat på. I kraften från Gud blev jag befriad.
När hon kom hem frågade hennes man vad som hänt.
– Han såg att jag var så glad, och så lugn och harmonisk. Jag var en helt annan tjej.

Banden bröts
Katarina började gå till en kristen hemgrupp. Hennes tro började växa. Hon började också gå på själavård och ta itu med sitt andliga förflutna.
– Jag började bryta de band som jag hade med mig från mitt gamla liv i det ockulta.
Vid ett tillfälle talade Katarina med egen mun ut frihet över sitt liv.
– Då var det som om ett spindelnät som fängslat mig gick sönder. Det hände när jag sa att jag bröt banden.
Katarina åkte också till återvinningen med alla ockulta saker.
– Jag rev sönder alla ockulta böcker blad för blad så att ingen skulle kunna läsa skräpet och kastade alla kinesiska porslinsfigurer som symboliserade olika gudar.
Efter en tid märkte Katarina att hennes gamla tänkande där hon hela tiden höll koll på siffror, började försvinna.
– Idag kan jag titta på bilplåtarna när jag är ute och kör. Jag ser siffrorna, men sen är det inget mer. Jag lägger ingen vikt vid det. Och det kan vara rörigt som hejsan hemma utan att det stör mig.
Arbetskamraterna har också sett förändringen.
– Dom kommer och säger ”Vad du har blivit snäll!”. Förut var jag hård, burdus och elak.
Katarina berättar att hon blev mobbad i skolan som barn och det gjorde att hon tidigare hade en hård attityd.

Gör inte ont längre
Också såren från mobbningen under skoltiden kunde Jesus lyfta bort.
– Jag förlät dem för det de gjorde mot mig då, så idag kan jag möta dem på stan och se dem med helt andra ögon, Jesu ögon. Vi bad i cellgruppen och det var som att jag blev förlöst. Det var riktig försoning och jag blev fullständigt fri i hjärtat. Idag kan jag se dem som var så elaka och det gör inte ont längre. Jag tänker bara att de inte visste bättre.

Text & Foto: Elisabeth Landin. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för ”dessa mina minsta” förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.