Xorshid fann en kärleksfull Gud

4699

Xorshids liv som muslim i Iran var fullt av rädsla. Som asylsökande i Sverige mötte han kärleksfulla kristna och det ledde till att han vågade öppna sig för Jesus. Då fick han också ett helt nytt liv med kärlek, glädje och frid.

Xorshid Behzadi Khorgo var en rätt-trogen muslim. Han bad fem gånger om dagen, fastade, och försökte följa allt som Koranen kräver, men upplevde bara rädsla. När han gick och la sig för att sova visste han inte om Gud hade förlåtit honom eller inte.
– Det har helt och hållet med goda gärningar att göra. Du ska tvätta dig, fasta och hela tiden göra svåra saker för att din synd ska försvinna. Du kan offra hela ditt liv för Allah men du vet ändå aldrig om det är tillräckligt. Du kan ha glömt något och på grund av det kan du hamna i helvetet, säger Xorshid.
När han bodde i Iran vågade han inte ifrågasätta Allah eller diskutera islam.
– Man skulle bara acceptera. Om dina föräldrar är muslimer så är du det också, men jag brukar säga att man måste fatta sina egna beslut. I Sverige har man möjligheten att ta reda på sanningen och fatta ett eget beslut.
– I Iran fick vi ingen information. Internet är filtrerat, tidningen och de tre TV-kanalerna handlar bara om islam. I skolan eller på gatan vågar ingen berätta sanningen, så vi hade ingen chans att ta reda på den. En muslim som blir kristen i Iran kallas för Guds fiende och avrättas omedelbart.

- Erbjudande från Jesus.se! -

Ge Gud en chans
Xorshid kom till Sverige som flykting 2005. Efter några år ville han och flera andra asylsökande iranier genomföra en protestaktion för sina rättigheter. De försökte få någonstans att vara, men ingen ville ta emot dem. Till slut fick de kontakt med Smyrnakyrkan i Göteborg genom en iranier som brukade gå dit och församlingen tog emot dem med öppna armar. Ingen i gruppen var kristen och Xorshid hade aldrig varit inne i någon kyrka förut.
– Där började allt, jag glömmer aldrig den dagen. En man som heter Bo berättade om sitt liv och frågade mig om jag trodde på Gud. Jag var så trött på Gud just då, så jag sa nej. Han sa: ”Ge Gud en chans!” och de orden exploderade i mig! Vem var jag som kunde ge Gud en chans och vem var den Gud som ville ge mig en chans?
Xorshid fick en längtan efter att söka den Gud som Bo hade talat om och ta reda på vem han är. Under de två månader som protestaktionen pågick i Smyrna berättade pastorerna och många av församlingsmedlemmarna för dem om Jesus. Xorshid jämförde det han hörde med Koranen.
– När jag hörde att Jesu blod beskyddar oss när Satan försöker lura oss, så tänkte jag på hur islam fungerar. Där säger man att Satan vill lura oss och att Gud vill straffa oss, men vem vill beskydda oss? Nu fick jag höra om den sanne Guden och att förlåtelsen inte har med dina gärningar att göra. Ingen är fullkomlig, alla har syndat men Jesus kom till jorden för att ta all vår skuld och vi behöver bara tro på honom.

Äkta kärlek
Det som gjorde störst intryck på Xorshid var att bibelorden om hur viktigt det är att visa kärlek stämde överens med det han såg i församlingen.
– De älskade oss, och inte bara det, de litade på oss! De lärde mig att hantera kassan i caféet. Många av oss hade ingenstans att bo men de gav oss nyckelbrickor och lät oss sova i kyrkan. Vi hade inte tillräckligt att äta men de lagade mat åt oss. Vi såg att det de sa var sant!
Men Xorshid var fortfarande rädd för att öppna sitt hjärta. Han ville vara säker på att Jesus verkligen var den sanne Guden. Då gav Gud honom en dröm som gjorde att han kunde gråta för första gången på flera år och efteråt kunde han äntligen sova utan problem för första gången på ett år.
– Min tveksamhet försvann och i mitt hjärta kunde jag lita på Jesus och ta emot honom.

Församlingen växer
Många av de asylsökande hade problem med spelberoende, alkohol, droger, rökning, pornografi eller aggressivitet, men när de tog emot Jesus blev de fria från det. Många fick se Jesus i drömmar, en del fick se ett stort ljus. När de mötte Guds kärlek började många av dem att evangelisera och snart kom fler till kyrkan. Idag är det över 100 muslimer som har blivit kristna i Smyrnakyrkan.
– Vi kunde inte vara tysta! Om man inte har fått uppleva Gud och smaka av sanningen så kan man inte berätta för andra. Det är det som kommer ut ur ditt hjärta som kan beröra människor.
En månad efter att Xorshid hade blivit kristen tog hans syster emot Jesus och många av hans vänner gjorde det också. En kvinna hade tänkt ta livet av sig men blev kristen och har nu fått uppehållstillstånd. Xorshids bror i Iran hade varit gift i många år men kunde inte få barn. Xorshid bad för det under flera månader och en dag ringde brodern och berättade att hans fru var gravid.
Xorshid började också be till Gud om att få komma ännu närmare honom. Genom Smyrna fick han möjlighet att gå Bibelskola Väst under ett år. Eftersom han inte hade något personnummer hade ingen skola velat ta emot honom tidigare.
– Det var ett av mina bästa år! Jag fick lära känna Gud och fick vänner för livet.

Uppdraget att berätta
På påskdagen den 24 april 2011 döpte han sig och den 24 april ett år senare fick han äntligen sitt permanenta uppehållstillstånd. Det ser han som ett tecken från Gud. Han började be om att Guds vilja skulle ske i hans liv. Då fick han erbjudande om att gå på Teamträningsskola Väst med praktik i Gårdsten, en förort till Göteborg där Smyrna har en liten kyrka.
Han fick också förstahandskontrakt på en lägenhet 50 meter från kyrkan och hans granne visade sig vara den person som hade bett för honom när han fick sitt tungotal. Nu har de en hemgrupp där de ber tillsammans.
– På mindre än ett år har allt blivit så bra! Jag har verkligen lugn och ro i min själ och jag är jätteglad! Jag känner att Gud har kallat mig till Gårdsten. Mer än 90 procent av de som bor där är muslimer och de behöver lära känna den sanne Guden. Nu vill jag få ännu mer av Guds kärlek för att kunna ge den vidare till människor.

Text & Foto: Ingrid Byström. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för ”dessa mina minsta” förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.