Weronica har lärt känna sitt värde

1034

Som barn upplevde Weronica Ragnvaldsson Guds kärlek och kraft så hon kunde orka med en jobbig vardag. Men hennes självkänsla och egenvärde utvecklades i en negativ riktning med åren. Nu kan hon berätta om hur Gud har välsignat henne och att hon känner sig värdefull.

Under barndomen var Weronica Ragnvaldsson många gånger med om att hennes mamma visste saker som hon i det naturliga inte kunde veta, och att hon fick ingivelser vad hon skulle göra. Mamma visade mycket omsorg för andra människor. Weronica fick med sig tron att det finns en Gud som var med henne och hon förstod vikten av den bibliska uppmaningen att hjälpa sin nästa.

- Erbjudande från Jesus.se! -

Vid ett tillfälle fick mamma en stark känsla att det var något som hänt med Weronicas farfar. Så hon ringde Weronicas pappa, som var sjöman, och sa att han behövde åka hem till farfar: ”Du måste åka nu!”. När han kom dit så hade farfar precis avlidit.
– Jag har ärvt den gåvan. Så Gud har ofta visat mig saker, berättar Weronica.

Kände sig stark
Weronica hade det tufft som barn men hon var stark och kände sig aldrig ensam, trots att hon många gånger var ensam.
– Jag hade känslan att ingenting riktigt kunde skada mig, berättar Weronica.
Hon kan se att Gud var med henne under uppväxten. Han lärde henne om rätt och fel, men hon visste inte riktigt vem Gud var och det talades sällan om Jesus och Bibeln hemma.
– Jag har haft Gud som en grund. Att det har funnits en mening. Men jag har inte känt mig värdig inför Gud. Någonstans längs livets väg tappade jag tron på mitt eget värde.

Körde motorcykel
I tjugoårsåldern flyttade Weronica till Örebrotrakten och hon fick kontakt med en kristen motorcykelklubb. Det var välsignat och ledde till en ny kristen gemenskap och en växande tro. Sedan kom hon i perioder när tron blev vilande. Hon bildade familj med en man som inte var kristen och det gjorde emellanåt att tron ”lades på hyllan”.

Livskris och Gudsmöte
2017 drabbades familjen av en djup tragedi. Weronicas bror tog livet av sig och han tog med sig sin treåriga dotter i döden. Han hade postat avskedsbrev till familjen.
Sedan dröjde det inte länge förrän livet skakade ännu mer – Weronicas man sa att han vill skiljas.   Traumatiserad satte sig Weronica i bilen och började en resa genom Sverige. Den ledde henne till slut gående i skogen en kall januarikväll och hon insåg att hon var vilse. Hon bad då till Gud och till sin bror: ”Led mig hem”. Gud kom starkt och förändrade Weronicas liv i grunden. Hon fick se sitt värde i Guds ögon.
– Det var en klar insikt. Jag vet idag att jag är värdefull.

Församling och dop
För några år sedan hittade Weronica en församling där hon känner sig hemma.
– Det var som en fristad. Jag kände mig sedd och jag fick en nystart.
Weronica var döpt som nyfödd och ville inte troendedöpa sig. Hennes mamma hade nyligen låtit döpa sig. Men plötsligt stod det så klart för henne att hon skulle döpa sig.
– Jag kände mig totalt ledd av Gud. Jag förstod vid mitt dop att jag alltid har varit värdig att tillhöra Guds rike.

Sökt utbildning
Weronica har träffat en kristen man i sin församling och hon arbetar i hemtjänsten. Hon har sökt utbildning till diakon och ska snart på en intervju inför det.
– Jag är övertygad om att Gud har lett mig så många gånger och jag förstår mitt värde. Han har gjort så att saker lagts på plats i mitt liv. Han ger oss inte större strider än vi klarar av. Var jag än hamnar så hamnar jag vid helig mark.

TEXT: PETTER ALLGULIN  FOTO: PRIVAT

Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för ”dessa mina minsta” förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.