Vincent fick en stark längtan till kyrkan

1647

Efter många år i ett träsk av new age, droger och ett dåligt mående, fick Vincent Morehed se ljuset från evangeliet.
– Jag vet nu att Gud är med mig, berättar Vincent.

Vincent Morehed var en sportkille och höll på med både fotboll och ishockey under högstadiet. Det gick bra med skolan och han pluggade mycket. Sedan lade han av med sporten och under gymnasiet blev det mycket fest och alkohol med de andra i klassen. Även cannabis kom in i bilden.
– Religion är för svaga människor som behöver tröst, sa jag en gång under en diskussion i klassrummet, berättar Vincent.
Efter gymnasiet provade Vincent andra droger som gav honom nya slags rus och upplevelser som fascinerade honom och skapade frågor.
– Vad är verkligheten? Finns det fler dimensioner? Finns det något mer än det fysiska? Jag började tänka i nya banor.

- Erbjudande från Jesus.se! -

Läste en bok
Vincent hade börjat må ganska dåligt och han var nyfiken och längtade efter att upptäcka nya saker som kunde få honom att må bättre. Av en kompis fick han en bok av en känd new age-författare. Den handlade om att man skulle leva i nuet och beskrev metoder för avslappning och meditation. Det fanns inslag av buddhism, mysticism och även referenser till Gud. Boken gav Vincent ett inre lugn när han läste. Men han hade inget jobb och han tog alltmer droger.
– Läget var rätt illa.
Det tog slut med flickvännen och Vincent bad en bön i sin desperation: ”Snälla, hjälp mig”.
– Jag kan se tillbaka att bönen blev en vändpunkt. Jag flyttade till Lund för att plugga och kunde nästan helt sluta med drogerna.
Vincent hittade fler böcker och material på nätet med meditation och andlighet. Han kom in på hinduism och han åkte på en tystnads-retreat. Det var en stark upplevelse för honom och han hittade ett lugn.
– Jag kände att jag hittat vad jag letat efter.

Träffade präst
Ibland gick Vincent in i domkyrkan i Lund. Han kände ett behov av att berätta och bekänna en del saker han hade gjort tidigare och han kom på att han kunde träffa en präst med tystnadsplikt. Han fick kontakt med en kvinnlig präst som han träffade regelbundet en längre tid för själavårdssamtal.
– Hon försökte bjuda med mig på kurser, men jag tackade nej.

Isolerade sig
Vincent flyttade till Malmö och meditationen och det andliga blev en mycket stor del av hans liv.
– Jag ska meditera så jag blir upplyst, sedan kommer jag vara lycklig för alltid, tänkte jag.
Vincent gick in i en bubbla och isolerade sig i tron på att han skulle få ett uppvaknade, bli renad och att bra saker skulle hända. Han gick också till spådamer och på healing. Vincent mådde allt sämre och kan idag se tillbaka på att den onda andevärlden påverkade honom att isolera sig från andra. Han berättade inget om meditationen och andligheten för sina föräldrar och syster. Tro och religion hade de knappt aldrig pratat något om hemma. Hans mående pendlade upp och ner och 2019 kom en rejäl svacka.
– Det var som allting gick sönder. Jag hamnade på psyket några dagar. Jag kände mig galen.

Nära döden-upplevelser
Vincent började sedan på en folkhögskola och han föll tillbaka till drogerna igen. Han intresserade sig för människors nära döden-upplevelser och fick då höra om himlen och helvetet. Vincent hade fått självmordstankar. Men han tänkte att om helvetet kanske existerar så vore självmord en dålig idé.
– Då började jag be mycket.

Drömde om Gud
Vincent hade en dröm på natten: Han befann sig i trädgården till sitt barndomshem. Det kom fram några mörka personer till honom med rockar, svarta ögon och med märken i pannan. De räckte fram något slags piller och frågade: ”Vill du ha det här?”. Vincent svarade: ”Bara om Gud tycker det är okej”. Samtidigt såg Vincent plötsligt Gud i ett starkt ljus bakom dem.
– Jag såg Guds fot och kände hans närvaro. Jag vaknade upp och närvaron var fortfarande kvar i rummet.

Fick ett tilltal
En dag gick Vincent på en gudstjänst i Svenska kyrkan. Men han hade ångest och gick därifrån.
– På vägen hem kom det en röst till mig som sa: ”Kom till mig, min son”.
Vincent funderade och försökte förstå tilltalet.
Han flyttade tillbaka till sin hemstad och fick då en stark längtan till kyrkan.
– Jag sprang i kyrkan hela tiden.
Vincent besökte olika svenskkyrkliga församlingar och gudstjänster. Han hade ytterligare en dröm på natten: Gud visade honom synden i hans liv och allvaret med att man kan gå förlorad och missa Guds rike.

Fick kontakt
En dag såg han en liten lapp med ett kristet budskap på en anslagstavla på stan. ”Detta händer när en helt vanlig människa släpper in Jesus i sitt liv”, stod det. Vincent tog den och läste. Det fanns ett handskrivet telefonnummer på lappen. Att ringa en främmande person var inget som föll sig naturligt för Vincent, men han kände att han ville kontakta personen. Han skickade ett sms.
Det var en gatuevangelist som hade satt upp lappen och de träffades på ett kafé för samtal om Jesus och livet.
– Jag fick ett gott intryck av honom. Han lyssnade på mig och var engagerad.
Vincent följde med till Pingstkyrkan. Han träffade många kristna och han började titta på vittnesbörd och kristna videor på nätet. Under denna period upplevde han en inre förändring och han började må bättre. En reningsprocess började.
– Jag höll på att bli frälst. Plötsligt tyckte jag inte om cigaretter längre.

Överlät sig
Det skulle vara gudstjänst med en profetisk talare i en närliggande stad. Vincent följde med gatuevangelisten och några andra dit. På gudstjänsten fick Vincent personliga profetiska ord till sig och han gick fram och bad frälsningsbön.
– Jag kände en varm känsla i bröstet. Jag bar med mig de orden länge.
Någon månad senare lät Vincent döpa sig ute i sjön. Det var i juni 2022.
– Det finns mycket att upptäcka och utforska. Jag har inte läst hela Bibeln än. Det är häftigt, det är kul att vara med Gud.

Text och Foto: Petter Allgulin   Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för ”dessa mina minsta” förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.