Sjuksköterskan Marita upplevde helandeunder

1464

När församlingen bad grep Jesus in och gjorde undret. Marita blev ögonblickligen helad från både kärlkramp och ett hjärtfel. Det handlar om Marita Johansson, sjuksköterska och pastor från Bäckaby i Småland, som fick uppleva sitt mirakel för 15 år sedan och sedan dess har återfått konditionen och orken på ett underbart sätt. Idag gör Marita en insats på ideell basis.

Marita Johansson växte upp i Bäckaby – tre mil utanför Vetlanda. Hennes föräldrar var inte avgjorda kristna, men Maritas mormor och morfar var troende.
Som liten flicka gick Marita i Svenska Kyrkans söndagsskola, och redan som sjuåring böjde hon faktiskt sina knän och bad till Gud.
I 15-årsåldern, när Marita gick i realskolan i Vetlanda, lämnade hon sitt liv till Gud och blev frälst i Filadelfiakyrkan. Redan nu hade hon en hemlig dröm – att arbeta med evangelium, kanske som missionär i Afrika.

- Erbjudande från Jesus.se! -

Operationssjuksköterska
Efter realexamen fick Marita jobb som sjukvårdsbiträde vid Sjukstugan i Vetlanda med den legendariske kirurgen Tore Jacobsson som chef. Så blev det bibelskola i Malmö och ett par års evangelisttjänst i Olofström.
Marita växte in i uppgiften och älskade sitt arbete. Kontakten med människor fann hon fascinerande. Men snart satt Marita åter på skolbänken. Nu var det på sjuksköterskeskolan i Jönköping, där hon utbildade sig till operationssjuksköterska.
Direkt efter examen hamnade hon på sjukhuset i Simrishamn i Skåne och sedan blev det 25 års tjänst vid lasarettet i Växjö. Men kallelsen till förkunnare fanns kvar hos Marita, och hon blev pastor i Filadelfiaförsamlingen i Korsberga med utposter i Bäckaby och Solberga.

Kärlkramp och hjärtfel
Under tiden i Korsberga kände Marita sig ibland orkeslös och fick försämrad kondition. Hon orkade knappt köra gräsklipparen hemma på tomten. Men hon åkte ändå till predikantveckan i Stockholm.
På hotellrummet fick hon plötsligt ont i hjärtat och misstänkte att det var kärlkramp. Men Marita ville inte söka läkarvård i Stockholm – envis som hon var. Istället bad hon till sin Mästare: ”Jesus, jag vilar i dina händer. Har du någon uppgift kvar för mig, så kan du hela mig. Annars får du ta hem mig.”
Nu upplevde hon en inre frid och somnade. På morgonen när hon vaknade så tänkte hon: ”Jag lever, då har Gud nog en uppgift för mig.”
Väl hemma i Småland igen sökte hon en hjärtspecialist i Vetlanda. Han tog EKG och konstaterade att hon hade både kärlkramp och ett hjärtfel.
– Läkaren skrev ut en remiss och det skulle förmodligen bli operation. Men när läkaren sade detta var det precis som om det inte gällde mig, berättar Marita.

Undervisning om helande
Hon åkte hem till Korsberga och fortsatte sitt arbete i församlingen. Hon hade inte berättat för någon i församlingen om sin hjärtsjukdom.
Så undervisade hon om de andliga nådegåvorna och talade bland annat om helandets gåva. Då hörde hon en röst som sa: ”Nu skall du praktisera detta.” Hon bjöd in till förbön, men ingen kom fram. Då hörde hon rösten igen: ”Du måste gå före och bana vägen.”
Då berättade Marita för församlingen att hon själv var sjuk och behövde förbön. Marita böjde sina knän vid första bänken, och folk kom och bad för henne. När hon reste sig från bönebänken, kom den ene efter den andre fram för förbön för sina sjukdomar.
Men Marita fick själv uppleva ett mirakel. I ett nu blev hon helad från både kärlkramp och hjärtfel. Från den stunden behövde hon inte ta några nitroglycerintabletter för hjärtat, och konditionen återvände.

”Bara att gratulera”
Marita, som alltid älskat trädgårdsarbete, orkade nu klippa gräset igen och göra andra trädgårdsgöromål. Hon är också duktig på att snickra, och nu räckte krafterna till. Men hon berättade inte för någon att hon hade blivit helad. Först ville hon ha ett läkarutlåtande.
Först efter ett halvår fick hon en tid vid Höglandssjukhuset i Eksjö. Där frågade läkaren om hon hade kärlkramp och Marita svarade att det hade hon. Men läkaren hittade inget fel på henne och blev svarslös. Då berättade Marita om att hon tillhör en församling där man tror på bönens makt.
Vid ett besök hos hjärtspecialisten på Vetlanda sjukhus kunde denne läkare också konstatera att något hade skett. Även här fick Marita tillfälle att vittna om hur hon fått förbön. Då sa läkaren: ”Då är du bara att gratulera. Skulle du få senare problem är du välkommen tillbaka.”
Men 15 år har gått sedan den undersökningen, och Marita känner sig fortfarande pigg och kry och är nu med i de glada pensionärernas led.
Marita har ju jobbat massor av år som operationssköterska. Nu jobbar hon ideellt ett par dagar i veckan på den kristna hjälporganisationen Erikshjälpen i Holsbybrunn. Där är hon på den medicintekniska avdelningen och sorterar skalpeller och andra kirurgiska instrument, som skall skickas ut till sjukhusen i Afrika.
– Det känns meningsfullt, menar Marita.
Hon har flyttat till en trevlig lägenhet i Vetlanda centrum. Varje onsdag syns hon vid bönesamlingarna i ”Femman” vid Pingstkyrkan, och där får hon vara med bland bönekämparna.
Marita vet att Gud hör bön och att han svarar på bön. Hon är själv ett levande vittnesbörd på detta.

Text & Foto: Astor Jönsson. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för ”dessa mina minsta” förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.