Sandra beatboxar för Jesus

1794

För Sandra Bergenwall är Jesus inte en del av livet – han är livet. När hon för fem år sedan upptäckte beatboxen var det självklart för henne att använda den som ett redskap för att sprida budskapet om Jesus Kristus.

Det är liv och rörelse och glada barnröster.
– Barnkören är det bästa jag har i livet, säger tjejen med det ljustonade, lockiga håret och de glada ögonen och ler över hela ansiktet.
Hon heter Sandra Bergenwall, är 21 år och en av ledarna för den lilla barnkören i Lidköpings pingstförsamling. Att hon är populär bland barnen märks minsann.
– Barnen är så härliga, så rättframma och ärliga, de har verkligen hjälpt mig i min egen tro, säger Sandra medan tre av de små körtjejerna kommer fram och kramar henne.
Det där med ärlighet och äkthet är något som Sandra själv tycker är mycket viktigt. Inte minst när det gäller tron på Gud. Hennes eget recept är att låta Gud se alla hennes sidor.
– Livet går inte alltid som man vill och ibland blir jag arg på Gud och då säger jag det, han har fått se alla mina sidor, säger hon.

- Erbjudande från Jesus.se! -

Frälsningsbön vid sängen
Att Sandra Bergenwall är en brinnande kristen tjej har du säkert redan förstått. Och det har hon faktiskt varit ända sedan den där dagen då hennes äldre kusin blev frälst. Själv var hon då bara sex år gammal.
– På kvällen låg jag vaken i min säng och tänkte på hur glad han hade varit och att jag ville känna likadant. Då kom mamma in, satte sig på sängkanten och berättade om hur Jesus hade flyttat in i hjärtat på min kusin, förklarar hon.
Det slutade med att Sandra och hennes mamma läste frälsningsbönen tillsammans den där kvällen. En kort tid därefter hörde hon talas om dopet och ville genast döpa sig. Mamman, som tyckte hon var lite för ung, tog sig ur knipan genom att säga att Sandra i så fall själv fick prata med pastorn om saken och trodde förstås inte att sin lilla sexåring skulle våga göra det.
– Självklart pratade jag med pastorn och blev döpt, förklarar Sandra med ett leende.
Låg- och mellanstadietiden blev jobbig för Sandra som blev mobbad. Men på högstadiet förändrades allt när hon hamnade i en ny klass. Hon har alltid brunnit för att berätta om Jesus och under tonåren åkte hon på sina första missionsresor till andra länder.
– Mission är verkligen min grej – det gäller både när jag exempelvis åker utomland och i vardagslivet här hemma. Sverige behöver mission mer än någonsin, menar hon.
När det var dags för examensarbete på gymnasiet handlade det självklart om mission. Hon åkte med på en missionsresa till Etiopien där hon fick uppleva många härliga väckelse- och helandemöten. Bland annat fick hon själv vara med och be för en flicka som hade en stor svullnad på halsen.
– Jag visste ju inte riktigt hur jag skulle göra men jag lade handen på henne och bad på svenska och jag kände hur svullnaden sjönk ihop under min hand. Det är nog det mest påtagliga under jag varit med om hittills, berättar hon.
(Det finns för övrigt ett klipp på Youtube där flickan blir intervjuad direkt efter händelsen. Sök på: yesthisis4real the swollen throat).
Sandra höll sin redovisning för hela estetprogrammet. Lärarna blev sura – klasskompisarna tyckte det var spännande – och en tjej blev kristen på kuppen.
– Jag fick IG trots att jag gjorde allt jag skulle, men det var det värt, säger Sandra med ett leende.

Lärde sig beatboxing
Sen var det det här med beatboxing som hon upptäckte på ett ungdomsläger i Nyhem för fem år sedan. För den som inte hört talas om beatboxing handlar det om att skapa rytmiska ljud med hjälp av munnen.
– Det var en kille med på lägret som beatboxade och jag fastnade direkt för det. Det var så coolt samtidigt som han var så levande i sin tro. Jag förföljde honom i stort sett under hela lägret och försökte snappa upp så mycket jag kunde om beatboxing, berättar hon.
De blev riktigt goda vänner och det slutade med att, som Sandra själv säger, att ”han tvingade mig att börja beatboxa” och som den tävlingsmänniska hon är lärde Sandra sig grunderna relativt snabbt. Efter en tid började hon använda beatboxing som ett kul inslag både i privatlivet och vid exempelvis barn- och ungdomsarrangemang.
Sandra ger ett litet smakprov på sitt beatboxande. Och visst är det fascinerande att höra, Sandra låter verkligen som en hel trummaskin när hon kommer igång! Och självklart har hon fått mycket respons på sin hobby.
– Folk brukar tycka att det är häftigt att det går att skapa såna ljud bara med hjälp av munnen. Många tycker också det är kul att jag är tjej, annars är de flesta beatboxare killar, säger hon.

Beatboxat på tv
En hel del medial uppmärksamhet har hon också fått, bland annat har hon varit med i lokalpressen och i den lokala tv-stationen där hon fått berätta och beatboxa. Och beatboxing är verkligen något hon vill satsa på i framtiden.
– Jag vill att beatboxing ska vara ett sätt att presentera Jesus, det är det viktigaste. När jag beatboxar i sammanhang utanför kyrkvärlden brukar jag nästan alltid komma in på min tro och mitt engagemang i kyrkan, säger hon.
Sandra älskar verkligen att göra saker för Jesus. Under skoltiden var hon djupt engagerad i den kristna elevrörelsen Ny Generation och numera tillbringar hon de flesta veckokvällar i Pingstkyrkan där hon bland annat jobbar med barn och ungdomar.
– Min inriktning är människor och jag älskar verkligen att vara i kyrkan, det är mitt andra hem, säger hon Sandra som får mycket tillbaka från barnen.
– Barnen i kören tror exempelvis på bön och vi ber ofta för olika sjukdomar, skador och annat de själva eller deras familjer råkar ut för. Barnen blir ofta helade och vi får många bönesvar under körövningarna, säger Sandra som inte skulle kunna tänka sig ett liv utan Jesus.
– Jesus är livet – inte en del av livet, säger hon.

Text & Foto: Johan Eriksson. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för ”dessa mina minsta” förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut