Han är en ambitiös skidåkare som hoppas ha sina bästa lopp framför sig. Den finaste medaljen har han dock redan vunnit. – När man lever tillsammans med Jesus står man högst upp på prispallen hela tiden, säger Samuel Hoof.
24-årige Samuel Hoof från Falköping började träna längdskidor i förening när han var 12 år.
– Jag hade en bra grundkondition då jag alltid gillat att hålla igång och vara med pappa i skogen. När jag var 15 år kom jag in på skidgymnasiet i Ulricehamn och då blev det lite seriösare med kompisar och träningsläger. Då tränade jag fem dagar i veckan.
Rullskidor för bättre glid
Att utöva längdskidor har sina sidor om man, som Samuel, bor i ett landskap som ligger så sydligt beläget som Västergötland gör. Gröna vintrar leder ofta till många mil på rullskidor, även om utvecklingen med konstsnö de senaste åren förbättrat förutsättningarna.
– Rullskidtävlingarna har gått bra genom åren. 2008 vann jag guld i junior-SM på rullskidor.
Förra säsongen blev den hittills bästa i karriären.
– Jag åkte bra i en tävling i Idre och blev tvåa i det 40 kilometer långa Rallarloppet i Jönköping.
Vasaloppsstart i elitledet
Belöningen blev en plats bredvid stjärnor som Jörgen Brink, Jörgen Aukland och Jerry Ahrlin i världens längsta och mest klassiska skidlopp.
– Att få starta i elitledet i Vasaloppet var väldigt häftigt. Man kan valla och sedan gå in och ta det lugnt då man inte behöver vara på plats förrän fem minuter innan start. Jag förstod inte hur stort det var när jag var där men nu i efterhand är det en häftig upplevelse.
Vasaloppets tuffaste del är den tre kilometer långa backe som leder från startplatsen i Berga by till myrarna på väg mot första kontrollen i Smågan.
– Det gick väldigt fort i täten redan från början. Jag gjorde en liten tabbe med vallningen. Tanken var att staka men att ha lite fästvalla under blanka skidor som skulle räcka i första backen. Det blev inte bra och det var lite jobbigt att staka uppför. När vi kom upp på toppen låg jag runt plats 350.
Målgång i Mora
Stakåkningen på de flacka myrarna på väg mot Smågan, som passeras efter ungefär elva kilometer, var något som passade Samuel betydligt bättre.
– Efter kontrollen i Smågan hade jag åkt upp mig till runt 200:e plats.
Vasaloppet är dock ett långt lopp. Mycket långt.
– Även om jag åkte i ett lugnare tempo än vanligt var det väldigt tufft att åka nio mil.
Samuel Hoof, som då hette Larsson i efternamn, nådde den berömda målportalen i Mora på tiden 4.43 vilket räckte till plats 362.
– Jag är nöjd med min insats och den gav mersmak för fler Vasalopp i framtiden.
Husförsamling i hemmet
Trots framgångarna är inte skidåkningen det viktigaste i Samuels tillvaro.
– Det är fantastiskt att få leva i gemenskap med Gud, den relationen vill jag aldrig lämna.
Samuel är uppväxt i en kristen familj.
– Det är fantastiskt att ha fått det med sig men det handlar om ens egna beslut, man kan inte leva på sina föräldrars tro.
Samuel fattade tidigt beslutet att vara en troende kristen.
– Jag var tio år och minns att det var en vanlig vardagkväll. Vi hade en så kallad husförsamling hemma hos vår familj. När jag skulle somna på kvällen sa jag att jag ville ha en egen tro. Mina föräldrar bad med mig och sedan dess har jag alltid haft min tro.
Högst på prispallen
Idrottsspråk passar alldeles utmärkt även för att beskriva en relation med Gud.
– Det är roligt att ta SM-guld i skidåkning. Man står högst upp på prispallen och alla applåderar men känslan bleknar med tiden. Att tro på Jesus är vetskapen om att man alltid har den medalj som är den finaste. Man behöver inte prestera något.
Även aposteln Paulus använde idrottstermer för att beskriva det kristna livet i 1 Korinthierbrevet kapitel 9 vers 24-27: ”Ni vet ju att alla löparna i en tävling springer men att bara en får priset. Löp då för att vinna det. Var och en som tävlar måste försaka allt – löparen gör det för en krans som vissnar, vi för en som aldrig vissnar. Jag har målet i sikte när jag löper och jag slår inte i luften när jag boxas. Jag går hårt åt min kropp och tvingar den till lydnad, för jag vill inte predika för andra och själv komma till korta.”
– Det är min favoritvers i Bibeln.
Hitta relation till Gud
Samuel har haft perioder då skidåkningen haft en mer undanskymd tillvaro i hans liv. Så var det när han under ett års tid gick på bibelskola.
– Det gick inte att träna så som jag annars gör. Det viktiga är att hitta sin tro på och relation till Gud. Allt kretsar inte kring att vinna skidlopp.
En bra grund i livet är viktigt att ha då idrottslivet går upp och ned.
– Vetskapen om att jag alltid är älskad gör mig trygg och hjälper till att få bort prestationsångesten.
Att hitta kärleken är också något som ger perspektiv.
– I somras gifte jag mig och det var ett bra beslut, säger Samuel lyckligt.
Satsar på nästa säsong
Skidsäsongen som nu är har emellertid inte blivit som han önskat.
– En strulig säsong. I höstas hade jag problem med en disk i ryggen och kunde inte träna på tre månader. I december fick jag en bakterieinfektion som varade i en och en halv månad. Det slutade med lunginflammation och behandling med antibiotika.
– Säsongen är körd. Nu åker jag lite skidor för att det är roligt och kanske någon tävling. Något Vasalopp blir det inte i år.
Samuel Hoof ser dock ljust på sin framtid i skidspåren.
– Nästa år blir det full satsning. Denna vinter har jag jobbat heltid som snickare men nu är drömmen att gå ned till att jobba halvtid för att kunna träna 17 timmar per vecka.
– Jag tror att det finns mycket utveckling i mig. Man brukar säga att en skidåkare är som bäst vid 30 års ålder.
Ola Karlman. Med tillstånd av tidningen Inblick.
INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för ”dessa mina minsta” förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.