Sam bytte filmmusik mot lovsång

1324

Sam Solomon är känd inom Indiens filmindustri som ”Bollywood Ricky” och har skrivit mängder med filmmusik. Han trivdes i filmvärlden med droger och partyn, tills han en dag fick ett överraskande möte med Gud.
– Jag ville njuta av livet genom att röka, dricka och gå på disco. Jag var en fullständig nattfjäril, berättar Sam som idag är pastor i Chennai.

Sam Solomon föddes in i ett bra kristet hem i Indien där föräldrarna var pastorer.
– Pappa var världsevangelist. Ända från det jag föddes lyssnade jag på predikningar, berättar Sam.
– Men alla har sina egna val. Jag kände Gud väl, men jag ville inte komma för nära honom, fortsätter Sam.
Sam ville ha nöjet från världen och vännerna fanns inom musikindustrin.
– Jag prövade många droger som kokain. Jag började med det som en stil, men det blev mina vana.

Smet ut
Sams föräldrar bodde i en annan del av huset, men så snart de lagt sig smög han ut för att festa.
– Jag hoppade ner från balkongen och så åkte jag ut med min vänner. Jag var tillbaka på rummet vid fem på morgonen ungefär.
– Jag hade en liten stege som jag klättrade upp och ner på tre till fyra gånger i veckan.Föräldrarna litade på honom och han uppförde sig väl inför dem.
– De visste inget, tills jag pratade med dem. Pappa bad för mig och grät. Han berättade att Gud visat honom att Han en dag skulle röra vid mig och att det skulle bli permanent efter att Han talat med mig.

Möte med Gud
Så hände något oväntat. Sam fick sitt första möte med Gud. Det var 2002.
– Jag stod och sjöng en sång i duschen. Sången gick djupt när jag sjöng den. Jag grät och kände en andlig värme. Jag var säkert i duschen en timme, berättar Sam.
Två år senare fick han ett nytt möte som gick djupare och Sam reste efter det till Australien för att gå på bibelskola och komma närmare Gud.
– Om jag hade stannat i Indien hade mina vänner hållit mig kvar i mina gamla vanor. Jag var inte så stark och ville komma bort från vännerna.
Idag träffar Sam sina gamla vänner igen och två av dem har blivit frälsta.
Sam ville komma närmare Gud för att han är den ende frälsaren.
– Jag visste att den enda vägen till himlen är Jesus. Jag ville bli frälst. Jag behöver Jesus i mitt liv.
– Jag ville tjäna Gud och hade tittat på min pappa. Fram till jag var tolv år hade jag sagt att jag ville bli en evangelist, men sen sa jag att jag ville bli pilot. Jag vet inte varför.
– Efter att jag mött Gud på nytt ville jag bli en pastor och predika i hela världen.

Tomma stolar
Vägen dit var lång för Sam. När han började predika gjorde han det för 60 tomma stolar.
– Jag sa till Gud: Varför låter du mig gå igenom detta. Jag grät. Jag var inte pastor.
Efter att Sam hade predikat i tre veckor i sin nystartade församling för tomma stolar hände något. En man gick förbi och tittade in och såg att ingen lyssnade på honom.
– Han tittade på mig. Jag ville inte titta på honom för han kanske skulle gå då. Han tänkte säkert ”stackars predikant, låt mig hjälpa honom”.
Mannen kom in och satte sig på en av stolarna. Han var en ortodox hindu och hade färg i pannan.
– Jag predikade och jag gav det bästa jag hade. Han satt där och efter tio minuter frågade jag hur många som ville ta emot Jesus.
– När jag frågade andra gången räckte han upp sin hand. Jag gick till honom och frågade om jag kunde be för honom. Gud uppenbarade några saker för Sam om mannen som han bad ut, bland annat att hans fru var sjuk.

Predikar i Chennai
– Fjärde veckan efter gudstjänsten så döpte jag honom. Han bor i Chennai och är den första som jag döpt.
– Den bästa biten är att han idag är predikant i Chennai. Nu har Sam tre kyrkor och går till sin musikstudio varje dag där han komponerar kristen musik.
– Jag arbetar fortfarande med musik. Det är bara jag i studion och jag skriver nya lovsånger. I framtiden vill Sam göra många livekonserter i Indien och över hela världen.
– Det handlar inte om att sjunga och spela, utan människor kommer för att lyssna på musiken. Genom musiken förmedlas Guds ord.Han vill också driva kristna träningscenter över världen och resa och predika ordet.
– Några saker som jag drömmer om har redan börjat hända. Jag tjänar en stor Gud och ingen liten Gud. – Jag väntar på många och stora saker, säger Sam som också vill arbeta med att upprätta kraschade kristna äktenskap.

Monika Ekström

Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för ”dessa mina minsta” förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.