Rösten från ovan gav Lili-Ann en nystart i livet

647

Lili-Ann Karppinen var inte mer än 29 år men livet var ett kaos och nu orkade hon inte längre. Hon satt med kniven mot handleden. Den här gången skulle ingen kunna hindra henne. Då hände det oförklarliga, att det som skulle bli slutet i stället blev startpunkten för något helt nytt.

Lili-Ann Karppinen är en glad, öppen och spontan kvinna. Schablonbilden av den buttra och fåordiga finländaren stämmer verkligen inte in på den person hon är i dag. Hon har alltid nära till skratt och ett roligt skämt som piggar upp. Med en häftig frisyr, tuff klädsel och ett glatt leende är hon en person som sticker ut från mängden.

- Erbjudande från Jesus.se! -

Hela sitt yrkesliv har Lili-Ann jobbat med rehabilitering av missbrukare på kristen grund, på olika platser i vårt land. Sedan några år tillbaka är hon regionledare och verksamhetsutvecklare inom LP-verksamheten, med ett arbetsområde som omfattar Stockholm, Uppland och Gotland. I dag skulle nog ingen kunna gissa att Lili-Ann själv en gång var missbrukare och så illa däran att livet kunde ha tagit slut innan hon ens fyllt 30 år.
– Jag hade börjat dricka starksprit redan i början av tonåren och hamnade snart i en karusell av dåligt sällskap, allt tyngre droger och ett alltmer destruktivt liv, berättar hon.
– Mina föräldrar var inte aktivt kristna, men jag gick i söndagsskola och hade tidigt en barnatro. När jag var fyra år rymde jag till fängelset som låg nära vår bostad i Vasa. Efteråt sade jag till mamma att jag ville komma in där och berätta om Jesus, minns Lili-Ann.

Det tar hon som ett tecken på att det som skulle bli hennes livskallelse fanns nedlagt i henne från tidiga år.
I 12-årsåldern deltog Lili-Ann i ett frikyrkligt sommarläger och blev så tagen av undervisningen om att Jesus dött för hela världens synd att hon böjde sina knän och bad Jesus förlåta henne.
– Jag ville också bli döpt på lägret, men min mamma tyckte inte det och då ingen jag kände kunde hjälpa mig vidare i tron blev det snart annat som lockade.

Det dröjde inte länge förrän hon hamnade i missbruk och förnedring. I 20-årsåldern kom hon till Sverige.
– Som hemlös missbrukare sov jag i trappuppgångar, vindsutrymmen, gamla bilar och andra ställen.
Lili-Ann hade då en helt annan personlighet. Hon var våldsamt utåtagerande, retade upp sig på folk som hon tyckte stirrade på henne och hon hatade alla, inte minst sig själv.
Hon gjorde flera försök att ta sitt eget liv, men räddades i sista stund.
En sommardag 1986, hade hon åter bestämt sig, detta skulle bli hennes sista dag i livet. Ingen skulle stoppa henne den här gången. Livet var ett kaos och hon såg ingen utväg ur sin destruktiva tillvaro av missbruk, ångest, hat, förnedring och förkastelse.

Lili-Ann stod beredd med den vässade kniven för att skära av puls­ådern. Mänskligt sett fanns ingen återvändo.
Men Gud ville ha ett ord med i laget. Plötsligt lystes den sunkiga lägenheten upp av ett starkt ljus och allt blev stilla. Det var som om tiden stannade upp och en glimt av evigheten bröt in i tiden. Lili-Ann beskriver det som att hela rummet fylldes av Guds oerhörda kärlek.
– I det starka ljuset såg jag konturerna av ett ansikte och en hand som sträcktes mot mig. Jag hörde också en röst som sade till mig: ”Här är jag!” Jag som inte hade gråtit sedan jag mötte Jesus på sommarlägret föll ihop på golvet och snyftade högljutt.
– I Guds genomträngande ljus och kärlek försvann också spritbegäret som plågat mig i 15 år. Den upplevelsen förändrade hela mitt liv, konstaterar hon.

Lili-Ann letade fram den bibel hon fått av sin farmor och den tog nu flaskans plats bredvid sängen. För första gången på åratal sov hon ostört hela natten.
– Problemet var bara hur jag skulle berätta det för Kari, min tuffe, aggressive man, fortsätter hon.
– Jag hade min mamma med som moraliskt stöd när jag förklarade för Kari att jag hade något viktigt att berätta. Stämningen var förväntansfull och högtidlig, nästan som i kyrkan. Men till min förvåning stirrade han bara intensivt på mig och utbrast: ”Men fattar du inte att du mött Jesus?!”
Det visade sig att Kari hade vuxit upp hos troende morföräldrar, men i tonåren hamnat i missbruk, kriminalitet och våld. Han var inte speciellt pigg att gå på ett pingstmöte, men gav med sig när Lili-Ann nästan tröttat ut honom med sitt tjat.
– När vi kom in på mötet sjöng frälsta missbrukare ”Han har öppnat pärleporten”, min favoritsång från ungdomslägret. När sedan en av Karis missbrukarkompisar berättade om hur Jesus förvandlat hans liv, började min slagskämpe till man gråta hejdlöst, något han inte gjort sedan han var barn.

Det blev startpunkten för makarna Karppinens nya liv tillsammans med Jesus. De togs in på behandling och fick genomgå en tuff rehabilitering. Under den tiden kom de närmare både Gud och varandra. Tidigare hade flaskan styrt deras liv, men nu lärde de känna varandra på ett djupare sätt.
– Vi upptäckte andra sidor hos varandra och blev förälskade på riktigt och vi har levt tillsammans sedan dess. Tron har burit oss genom många stormar och kriser.
– Den första hållplatsen för vår resa på trons väg var bönen, som blev enormt viktig för oss, säger Lili-Ann. De började även planera för att bli föräldrar, men det tog längre tid än de hade trott. En annan gift kvinna på behandlingshemmet hade samma problem. De jobbade båda på förskolan på platsen, och en morgon frågade de barnen om de inte kunde be att deras fröknar skulle bli med barn.
– Barnen bad med stor inlevelse, speciellt minns jag den bön som lille Niklas bad. Han som var så liten att han inte kunde prata rent än: ”Käje Jesus, ge fjöknajna vajsin bebis”, bad han på sitt sätt. Men sedan dröjde det inte länge förrän båda ”fjöknajna” var gravida! tillägger Lili-Ann med ett skratt.

Efter att de upptäckt bönens makt blev Guds ord nästa viktiga hållplats på makarna Karppinens livsresa. Lili-Ann började läsa Bibeln högt för sin man varje dag för att han skulle bli mer van vid det svenska språket.
– Det gjorde att Guds ord på ett påtagligt sätt också kom in i mitt liv. Vi lärde oss att här finns ”maten” vi behöver för att bli starka och utvecklas i vår tro. Den grunden har burit oss genom livet och vi upptäcker hela tiden nya guldkorn i Bibeln.

Efter sin frälsningsupplevelse har paret Karppinen varit helt upptagna med att hjälpa andra människor som levt i missbruk av olika slag att också bli återupprättade.
– För oss är det här inget jobb utan det liv vi lever hela tiden. Jag har inte hållit räkning, men under åren är det ett stort antal som jag sett bli förvandlade och upprättade av evangeliet, betygar Lili-Ann.

Lili-Ann är också evangelist och predikant och brinner nu för att inspirera för satsningen ”GåutNu”, som hon tagit initiativ till.
– Pandemin har för många inneburit en svår tid av ensamhet och isolering. Samtidigt har de existentiella frågorna om livets mening väckts till liv. Nu när samhället börjar fungera igen upplever jag att vi har ett gyllene tillfälle att presentera evangeliet, säger hon.
Lili-Ann ställer glatt upp för fotografering framför den ”roll-up” som tagits fram för att informera om vad den nya satsningen går ut på.
– Utifrån den nöd som finns i samhället skulle det behövas många fler kristna som delar med sig av sin tro ute bland människor. Vi har något värdefullt att erbjuda och det är Jesus. Han är störst, bäst och vackrast. Det är det här jag brinner för hela tiden, förklarar Lili-Ann, och strålar av glädje när hon berättar om kvinnan hon nyligen bad med till frälsning i Tumba centrum.

Text & Foto Börje Norlén

Artikeln publicerad här med tillstånd av Världen idag. Världen idag är en rikstäckande och obunden nyhetstidning på kristen grund. Tidningen kommer ut tisdag till lördag och är en prenumerationstidning. Fredagens och lördagens tidningar publiceras enbart som e-tidning och på varldenidag.se. Tidningen har en avdelning med Vittnesbörd med adressen https://www.varldenidag.se/vittnesbord/