Ronny Andersson – hårdrockaren som blev frälst

1950

Mycket är på gång i musikern Ronny Anderssons liv. Ett liv som var på väg utför genom missbruk redan i unga år innan Jesus räddade hans liv. Ronny gör både egen musik och hjälper andra. Häromveckan hade han sin första låtskivarskola i Bor utanför Värnamo. Och i vår släpper han sin första singel – Carolin.

Det händer mycket hemma hos Ronny Andersson i Gällaryd utanför Värnamo. För ett par år sedan flyttade han från Gävle med sin fru Emma. Han har nyligen startat upp musikproduktion i det nya skivbolaget och släpper singeln Carolin under våren.
– Det är mycket på gång med musiken och jag hade låtskrivarverkstad förra lördagen, säger Ronny.
– Jag använder ett koncept där man jobbar i grupp och skapar en låt med både text och musik.

- Erbjudande från Jesus.se! -

Tidigt missbrukare
Ronnys föräldrar skiljde sig när han var liten och han började att missbruka redan som fjortonåring. Åren gick och Ronnys lillebror var den förste att ta emot Jesus.
– En kväll var jag på fest. Jag kände att jag måste ta mig därifrån och tog på mig kläderna och började gå hela vägen hem.
Ronny gick och tänkte på sin bror som hade det där speciella ljuset omkring sig.
– Det bara lyste om honom, det var Kristus inuti honom. Jag stannade vid en skola och satte mig ner vid ett staket och började be. ”Ja, Gud du ser mitt liv. Du måste hjälpa mig. Jag vill ha det brorsan har.”
När Ronny kom hem fick han sitt livs möte hemma i sitt eget kök. Jesus själv kom på besök.
– Jag har sett Jesus tre gånger, första gången när jag kom hem från festen. Jesus log emot mig. Jag vände mig om emot Honom och frågade ”Är det du Jesus?” Han bara log. Han visade sig i tio sekunder och var sedan försvunnen. Glädjen bara bubblade upp på insidan av mig.

Möte i Gävle
Ronnys lillebror frågade hela tiden om han ville följa med på möten. Men Ronny ville aldrig.
– Jag hade en riktig kamp med att kunna följa med min bror på ett möte. Han kom flera gånger och frågade. Men till slut gjorde jag det. Jag satt längst bak och han satt längst fram. Jag ville inte att någon skulle veta att jag var där.
Det kom det ett ord från pastorn som tog tag i Ronny.
– Jag fick ett ord, det träffade mig, jag åkte hem direkt och la mig i sängen. Då hörde jag Herrens röst: ”Det är svårt att spjärna mot udden”.
– Jag såg vägar i taket, vänstra gick mot himlen och den högra mot helvetet. När jag sa att jag ville gå den vänstra, då kom Guds kraft och sköljde över mig och jag hörde hur kedjorna sprängdes sönder över bröstet.

Fast i beroenden
Ronny var fast i missbruk av både hasch och alkohol. Han var också beroende av cigaretter och snus.
– Dagen efter jag hade tagit emot Jesus hade jag inget snus hemma. Jag frågade Gud varför han inte befriat mig från nikotinbegäret? Jag sprang upp till farfar och farmor och fick låna snusdosan av farfar.
Ronny lade in en snus och det smakade riktigt illa så han gick på toaletten och sköljde ut den direkt.
– Jag lovade att jag aldrig skulle ta en snus igen. Alla beroenden rann bara av mig och jag blev fullkomligt fri.
– Jag fylldes av en glädje och sprang ut i köket och ropade: ”Jag är fri, jag är fri, från snuset”.
Sedan berättade han för sin farmor att han tagit emot Jesus dagen innan på ett möte. Farfar rullade ut och gömde sig i ett annat rum med rullstolen. Men farmor lyssnade när Ronny talade om att ”Jesus är vägen, sanningen och livet.”
– Jag frågade farmor om hon ville bli frälst och hon sa ja. Jag tog hennes händer och hon fick be frälsningsbönen efter mig. Hon bara sken av glädje och tyckte att det var underbart. Jag fick ord från Gud och sade till henne: ”Jag har väntat på dig länge och nu har du kommit hem.”
Ronny fortsatte på sin påbörjade väg och ropade nu in farfar till köket också.
– Farfar, nu är det din tur att ta emot Jesus.
Ronnys farfar hade ingenting att sätta emot Ronnys iver. Han tog emot Jesus också och glädjen bröt ut hemma i deras kök.

Full och bråkig
En tid senare var Ronny och hälsade på igen men då var pappan där, full och bråkig som så många gånger förut.
– Pappa började att förbanna Gud och hånade mig hela tiden. Jag brydde mig inte så mycket utan frågade farmor hur hon mådde. Guds kraft kom helt plötsligt över mig och jag förstod att det var en andemakt som talade genom pappa.
– Jag sade ”I Jesu namn, tig”, och pekade mot bröstet. Han blev alldeles vit och tyst och slutade omedelbart att svära och förbanna.
Ronny frågade sin pappa om han ville bli frälst men han nekade och Ronny lovade att söka upp honom två veckor senare för att få ett slutgiltigt svar. När två veckor hade gått låg pappan på sjukhus med förstorad lever och en mage som en ballong. Ronny hörde Guds röst i sitt inre att pappan inte skulle dö av denna sjukdom utan Gud skulle förhärligas genom den i stället.
– När jag kom upp till rummet så låg pappa där med dropp. Jag frågade återigen om pappa ville ta emot Jesus och det gjorde han. Efter någon vecka blev han helt frisk också.

Läste Bibeln i timmar
Ronnys frälsning förändrade hela hans liv. Han kunde läsa Bibeln i flera timmar och då helst evangelierna. Han gick till kyrkan varje söndag på möten.
– Ibland var det svårt att läsa Bibeln, men jag bad om hjälp och så fort jag bad så började jag också gråta.
Ronny fick ett motstånd mot att spela gitarr eftersom det var kopplat till hans gamla liv. Han hade varit med i många olika hårdrocksband.
– Jag hörde i mitt inre ”vad gör det om du vinner hela världen men förlorar din själ?”. Gud sa: ”Om du lägger ner din musikalitet inför mig, så ska jag lyfta upp det till min ära i en annan tid.”
Ronny lade bort gitarren för behovet av upprättelse från sitt gamla liv var stort.
– Det var en sorgetid. Jag grät mycket och det var många sår som blev helade. Jag fick upprättelse för de själsliga såren för jag hade gjort många illa.
Efter läkedomen talade Gud: ”Du ska ta upp din gitarr och börja spela och sjunga igen.”
– Jag började med att lära mig lovsånger och tog de små stegen mot att börja spela igen.

Med i Worship Sweden
Ronny skriver idag egna låtar, både åt sig själv och andra.
– Jag är med i ett musiknätverk som kallas Worship Sweden. Musiker och sångare från olika delar av Sverige är med i nätverket. Vi är ofta ute i olika kyrkor och sjunger och spelar. Vi delar med oss av våra personliga vittnesbörd och betjänar i det profetiska.

Gunvor Wärme. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för ”dessa mina minsta” förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.