Robert hade en djup längtan att döpa sig

1410

När Robert var inne på Tiktok och tittade kom det upp flera olika kristna videor i hans flöde. Budskapen berörde honom och han började läsa Bibeln för första gången på egen hand. En morgon vaknade han upp som en ny människa.

Robert Laszlo är 23 år och född i Sverige av ungerska katolska föräldrar. Han fick med sig tron på Gud under barndomen.
– Vi gick till katolska kyrkan ibland. Tron på Gud fanns där någonstans i bakgrunden under min uppväxt, berättar Robert.
Robert var positiv till den kristna tron men tyckte inte alltid det var så roligt i kyrkan. Hans pappa var ganska öppen för protestantiska kyrkor. Robert konfirmerade sig i den ungerska katolska kyrkan men det gjorde inte så mycket skillnad i hans liv.
– Jag trodde på Jesus men jag hade inte gett mitt liv till honom, berättar Robert.
Robert ser tillbaka på hur han levde ett ljummet kristet liv i världen under sina tonår, utan att ha riktigt mött Jesus.

- Erbjudande från Jesus.se! -

Surfade på nätet
Under 2021 var Robert i en svacka och kände sig ensam, livet var tufft. Han brukade vara inne på Tiktok och andra sociala medier och fick där upp kristna videor.
– Jag skrollade och det kom bara upp kristna saker. Jag såg gatupredikanter och undervisning om Jesus.
På Tiktok kom Robert i kontakt med en kristen kille från Stockholm som var hängiven och frimodig, de började skriva till varandra. Robert kände hur Guds ord tog tag i honom. Han beställde en bibel, han hade ingen egen svensk bibel hemma.

Bibeln blev levande
– När jag läste var det mycket nytt som jag inte hade hört om innan. Jag fick ny kunskap.
Robert kände hur det högg till i samvetet, han fick syndanöd. Han fick en längtan att leva rätt och han bad till Gud en kväll. Han hade porrsurfat mycket. Han ville vända om, bli befriad och kunna få må bra. Den personliga bibelläsningen blev revolutionerande för Robert. Han kunde se betydelsen av att lyda Gud.
– När jag vaknade nästa dag upplevde jag att Jesus var nära och hur han befriande mig.
Det blev omedelbart en stor skillnad med hans mående och han fick en ny livsinriktning.

”Jag vill döpa mig!”
Han forsatte att se kristna videor på nätet och han blev berörd när han fick se troendedop, då hela kroppen doppades. Robert fick en kraftig längtan och han drömde flera nätter i rad att han döpte sig.
– Jag ville så gärna döpa mig.
Robert bad till Gud att han skulle få bli döpt och hitta en församling. Hans föräldrar märkte att han mådde bättre och han berättade om vad som hänt med sin Gudstro. Robert var döpt som spädbarn i katolska kyrkan och hans föräldrar var först tveksamma till hans prat om att döpa sig. Han frågade en präst men han ville inte döpa honom.
Robert fick evangelisation på sitt hjärta. Och han fick känslan av att många kristna verkade evangelisera för lite. Han hittade han en evangelisationssida på Facebook. Han skrev till dem att han ville bli döpt. På den vägen fick han kontakt med en pastor i en nystartad pingstförsamling.
Efter att ha skrivit en del till varandra träffades Robert och pastorn på ett kafé en höstkväll. Roberts pappa var också med. Efter ett längre samtal sa pastorn att de kunde bestämma en tid när Robert kunde bli döpt på en gudstjänst.
– Jag vill döpa mig nu, sa Robert till pastorn.
Robert var ivrig och ville inte vänta, han hade redan väntat ett halvår. Det fanns en sjö i närheten och de gick dit trots att det var oktober, mörkt och kallt. Robert gick ut i vattnet och döptes till Kristus. Hans pappa filmade.
– Det var en skön känsla och jag kände en värme dagen efter.

Gud kom i centrum
Robert märkte en förändring, att han nu inte bara levde för sig själv. Hans tänkande och tal blev annorlunda.
– Det var inte bara ”jag, jag, jag”. Nu var Gud med på en central plats.
Robert kunde se att en del saker i Katolska kyrkan inte låg i linje med Bibelns undervisning: Bön till Maria, att tillbe statyer, och att ständigt bikta sig till prästen.
– Det är mest en religion. Jag vill ha en relation med Gud.
Förra året fick Robert en iver att få fungera i Andens gåvor. Han bad nästan varje dag om det. Då fick han tungotalet.
– En dag när jag var hemma själv kom en värme i bröstet och sedan började jag tala ett nytt språk som jag inte förstod.
Robert är nu med i en levande kristen gemenskap och han är ute mycket och evangeliserar.

TEXT & FOTO PETTER ALLGULIN

Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för ”dessa mina minsta” förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.