Rebecka vände Gud ryggen

4737

Rebecka Sandwing bytte kyrkan mot utelivet och blev värsta partytjejen. Hon hatade sin pappa som hon tyckte tog kyrkans parti. – Men Gud visade att han fanns och att han vill använda mig. Jag fick möta Jesus och försonas med pappa. Idag är han min stora förebild i livet. Jag brukar säga att jag har två pappor – pappa Ulf och pappa Gud.

Som dotter till Els-Marie och Ulf Christiansson växte Rebecka Sandwing upp i kyrkan och med rockgruppen Jerusalem, och gick på en kristen skola under hela sin uppväxt. Allt var som upplagt för ett liv tillsammans med Gud. Men så blev det inte.
– Under hela skoltiden försökte jag passa in, men jag passade inte in, det har jag aldrig gjort. Jag ville vara duktig, och jag minns hur jag bestämde mig för att läsa Bibeln en timme. Jag satte äggklockan, men sedan väntade jag bara på att tiden skulle gå – och så kände jag dåligt samvete för det. Allt var som ett enda stort paket. Det kändes som om något var fel på mig, jag räckte inte till.
– Jag undrade vem Gud var, för jag hittade inte honom och jag visste inte var man skulle leta. Det kändes bara som ett stort tomrum.

- Erbjudande från Jesus.se! -

Värsta partytjejen
I 18–19-årsåldern, då hon på allvar försökte hitta sin identitet, slet hon sig ur kyrkan och sökte istället bekräftelse på andra håll. Hos killar till exempel.
– Jag ville bara ha trygghet. Gud hade jag verkligen ingen respekt för, jag tyckte bara att han var en jultomte. Någon som svek en, som inte fanns. Om han fanns så tyckte han bara att jag skulle vara duktig, och det skulle jag inte kunna bli, så då var det ändå kört. Då skulle jag komma till helvetet, och då kunde jag lika väl ha kul på vägen. Så jag blev värsta partytjejen.
Relationen med föräldrarna var minst sagt kaotisk.
– Vi var riktiga ovänner. Jag hatade verkligen pappa. Jag tyckte han hade tagit parti för kyrkan, och inte för mig. Jag fick flytta hemifrån, för det gick bara inte att bo hemma längre.
Så en dag fick Rebecka ett brev – från pappa.
– Där skrev pappa att han tagit på sig allt, och bad om förlåtelse för att han inte varit där när jag behövde honom. När de orden trängde in i mitt hjärta så brast det. Jag bara grät och grät, något så fruktansvärt. Jag minns att jag tittade upp mot himlen och sa: ”Finns du?” För det var som om en kniv skar in i mitt hjärta som hade blivit så fruktansvärt hårt, och jag fick se ett litet, litet ljus.

Använd av Gud
Men Rebecka fortsatte sitt utsvävande liv, och en dag när hon och en kompis sitter på en servering och ska festa, så hör hon plötsligt en röst: ”Becka, gå efter den tjejen där.”
– Det är en klar och tydlig röst som jag hör, så jag vänder mig till min kompis och säger: ”Varför ska jag gå efter henne?” Men han säger att han inte har sagt något. Då hör jag rösten en gång till, och jag vänder mig till kompisen, som fortfarande hävdar att han inte sagt något. Vi blir riktigt sura på varandra.
En tredje gång hör hon rösten säga samma sak. Och då kommer hon på: ”Oj, det måste vara Gud!” Rebecka lämnar allt och springer efter tjejen, som har rundat ett hörn.
– Då får jag se att en man har knuffat ner henne mellan två bilar och är på gång att våldföra sig på henne. Jag är inte så stor och respektingivande, men jag tog honom i nacken och bara lyfte upp honom. Jag minns inte vad jag sa, men han blev så rädd att han sprang därifrån. Tjejen bröt ihop, och jag ringde polisen.

Två favoritpappor
Händelsen fick Rebecka att förstå att Gud kan använda henne.
– Gud överbevisade mig om att han inte har anseende till om jag är duktig och gör allt rätt. Han kan använda mig ändå. Och jag börjar i mitt hjärta förstå vem Gud är.
1998, under en konsert, fick Rebecka möta Jesus på allvar.
– Det hade hänt en massa saker och jag mådde riktigt dåligt. Men under konserten fick jag höra Guds röst igen. Jag hörde tydligt hur han sa: ”Becka, jag kan inte rädda dig mer nu.” Den kvällen lämnade jag mitt liv till Gud, och upplevde att han är den som alltid omsluter mig – han är min pappa.
Så småningom kunde hon också försonas med pappa Ulf.
– Idag ser jag min pappa som en otrolig förebild. Han stod på sig och gav inte upp, fast det såg så mörkt ut. Jag vet att det är en viktig anledning till att jag är där jag är idag.
– Idag pratar vi jämt i telefon och han är en otrolig mentor för mig. Vi sjunger ihop och hänger ihop. Jag är pappas flicka och jag brukar säga att jag har fått två favoritpappor – pappa Ulf och pappa Gud.

Jesus en familjemedlem
Rebecka berättar hur hon med Guds hjälp har fått en jättego´ man – Björn – och hur de idag har tre barn – Isak, Jaelle och Naomi.
– Vi är fruktansvärt barnsliga i vår familj, för vi tror verkligen att Gud tar hand om oss. Jesus är som en familjemedlem, och barnen brukar säga att Jesus är deras bästa kompis, och så är det för mig också. Den helige Ande hjälper mig med allt. Barnens skoltider, matsäck till skolutflykten. Jag kan inte leva utan honom.
Den kravlista som Rebecka upplevde som barn har bytts ut mot en relation.
– Jag älskar verkligen Jesus och han har ingenting med krav att göra. I Jesus är det liv. Man är glad, man skrattar – man är färg.
– Det har verkligen varit en jättelång väg, men jag har fått märka att Gud, Jesus och den helige Ande är de bästa du kan lära känna. De finns alltid där och jag skulle inte kunna överleva utan dem. Gud älskar mig och vet vad som är bäst för mig, så han får säga vad jag ska göra och inte göra. Det är häftigt när man börjar greppa det.

Text & Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för ”dessa mina minsta” förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.