Prästsonen har hittat hem

1548

Nils Holmström var gift familjefar och jobbade i socialsvängen med missbruksvård. Då fanns det inget som tydde på att hans liv skulle ta en vändning på etthundraåttio grader. Men det som började som ett skämt några kompisar emellan gick ett steg längre och utvecklades till en misslyckad stöldkupp. Kompisgänget åkte fast och för Nils betydde det att en kriminell karriär inletts.

Nils Holmström har en lågmäld framtoning och ser närmast lite generad ut när han försöker förklara hur hans liv kom att få den inriktning det fick. Det försynta intryck han gör kontrasterar skarpt mot den våldsamma miljö han en gång vistades i. Nils tittar upp och konstaterar eftertänksamt att utan det böneskydd han fick med sig ut i livet från det harmoniska prästhemmet kanske han inte skulle ha levt i dag.
– Jag liknar nog filmkaraktären Forrest Gump, som hade en förmåga att ofta hamna i märkliga situationer. Jag har varit så nära att råka illa ut många gånger, men alltid klarat mig. Ett exempel i högen är när jag var i Grekland och träffade en grek-amerikan, som inbjöd mig att hälsa på honom i New York. Strax efteråt gjorde jag ett studiebesök med jobbet på ett vårdhem i New York som börjat med metadonbehandlingar för heroinmissbrukare. I samband med det hälsade jag på hos min bekanting från Grekland. Jag hade då ingen aning om att han rökte krack, men det kom jag snart underfund om.

- Erbjudande från Jesus.se! -

Metadonprogram
När kompisen frågade vad Nisse gjorde i New York insåg han att det kanske inte skulle vara så populärt att berätta om att han studerade metadonprogrammet. Därför drog han till med att han var i fastighetsbranschen och skulle kolla på fastigheter och priser i New York.
– Jag har en granne som kan mycket om det, jag kan ta dig till honom, sa han. Då det visade sig att det var den ökände gangstern John Gotti han menade blev jag betänksam. Men på något sätt lyckade jag krångla mig ur den situationen också.

Uteliv, droger och pengar
Fast det dröjde inte länge förrän Nils tillvaro skulle skakas i sina grundvalar. Det blev ny regim i Stockholms stad och Nils som handplockats av sin socialchef omplacerades till andra arbetsuppgifter. Dessutom började hans äktenskap knaka i fogarna.
– Ingen frågade efter mig på jobbet och helt plötsligt hade jag hur mycket tid som helst. Jag hamnade i felaktigt sällskap och började umgås i kokainkretsarna i trakterna runt Stureplan. Livet började mer och mer handla om uteliv, droger och snabba pengar.

Dömd till fängelse
Därifrån var steget inte långt till kriminalitet och hans kompisgäng började spåna på en kupp mot ett lager för mobiltelefoner. Kuppen genomfördes, men innan telefonerna hann distribueras på marknaden kom polisen Nils och hans kumpaner på spåren.
De åkte fast och dömdes till fängelsestraff. Väl på kåken gav snart de mer erfarna fängelsekunderna Nils en utförlig skolning för den kriminella banan. Den brottsliga karriären med vapenbrott, narkotikabrott, skattebrott och stölder tog därför ytterligare fart när han kom ut ur fängelset.
– Jag åkte fast och dömdes till mitt andra längre fängelsestraff. Som om inte detta vore nog drabbades jag också av lunginflammation. Dessutom led jag av abstinens eftersom jag inte hade möjlighet att underhålla mitt missbruk.

Tre knackningar på axeln
Det var som om hela Nils tillvaro bara rasade ihop på en enda gång. I sin förtvivlan fattade han beslutet att ta sitt eget liv. Hans plan var att hänga sig i sin livrem och han hade börjat förbereda för att sätta sin plan i verket.
– Då avbröts mina planer plötsligt av att någon knackade mig på axeln tre gånger. Det kändes verkligen som om någon var där, men när jag tittade mig omkring var jag fortfarande ensam i cellen.
Några dagar senare skulle alla fångar som ville, få möjlighet att besöka församlingen New Life’s café på Kungsholmen. Dit kom missbrukare, uteliggare och andra utsatta.
I innerfickan hade Nils med sig ett brev till Mats, som var involverad i fängelsearbetet i New Life. Det skulle han lämna till honom under kvällen. Men i stället för Mats ställde sig en för Nils helt okänd kvinna upp och började tala.

Ord för ord
– Hon presenterade sig som Annika Coen och sedan började hon ordagrant rad för rad citera hela innehållet i mitt brev. Hon kommenterade också mina funderingar och visade på Guds lösningar.
Inte nog med det – när Annika talat klart gick hon rakt fram till Nils och sa: ”Jag tror att det är för din skull som jag är här i kväll”.
Lätt omtumlad började Nils inse att det han fått vara med om inte kunde avfärdas som tillfälligheter. Först de tre knackningarna på axeln. Sedan Annika som stod framför åhörarna på caféet och redogjorde för innehållet i hans brev, som om hon läst direkt ur det, och till sist att hon kommit fram just till Nils där han satt.
– Nu började min resa mot en personlig tro, men jag kände mig inte värdig att gå till församlingen New Life på gudstjänst. Jag nöjde mig med att stå utanför fönstret och lyssna till musiken.

Tillbaka i fängelse
Hans resa mot en personlig tro hade börjat, men på grund av att han inte längre brydde sig om att städa upp efter de brott han tidigare begått hann rättvisan upp honom igen och han dömdes till ett nytt fängelsestraff.
– Jag kom ändå ganska lindrigt undan och i fängelset fick jag kontakt med pastorerna från New Life igen och började gå på gudstjänster. Många gånger upplevde jag också Guds beskydd, bland annat när en annan fånge försökte slå mig sönder och samman med en pinnstol. Stolen blev kaffeved men jag kom undan med ett blåmärke!

Jobb på New Life
Efter några år blev Nils frigiven och fick hjälp att sluta med drogerna via behandlingshem och tolvstegsprogrammet.
Sedan snart två år tillbaka jobbar han med kontorssysslor och fastighetsskötsel i sin församling New Life. Lönen ligger inte på den nivå han varit van vid, men han säger ändå att han trivs förträffligt. Steg för steg har han mognat i sin tro och även börjat bygga upp en relation med sin dotter, som han tidigare försummat. Nils har också fått se flera av sina bekanta komma till tro.
– Jag mår bra, känner mig lycklig och har en sinnesro jag aldrig haft förut. Det är något som inte går att värdera i pengar. Tro mig, för jag har alltid tjänat bra och haft gott om pengar. Jag vill också säga att om du är minsta nyfiken på kristen tro så varför inte testa en månad eller två. Du har ingenting att förlora – det enda som kan komma ut av det är ett bättre liv. Pröva ärligt att bli en kristen och jag är övertygad om att också du ska få se en förändring!

Text & Foto: Börje Norlén. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för ”dessa mina minsta” förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.