Pias väg från new age till Jesus

8175

Pia Svensson har alltid tyckt om att göra människor vackra. Hon hjälper människor att hitta sina mest fördelaktiga färger och en personlig klädstil, och hon arbetar som utbildare inom skönhet och modebranschen. – Men jag vill också hjälpa människor på insidan. Få dem att hitta den trygghet som jag själv, efter många års sökande, har hittat hos Jesus.

Pia Svensson tar emot på sin skönhetssalong på Öland. Här hjälper hon kunder med naglar, fötter, stil och färg-
analys. Men salongen är bara öppen under sommaren. Resten av året arbetar Pia som utbildningskonsult och lärare inom modebranschen.
Intresset för färg och stil startade tidigt. Pia Svensson åkte till USA som au pair, men började sedan studera till kosmetolog och gick lärarutbildningar inom nagelbranschen. Det blev tio år i USA innan hon återvände till Sverige och öppnade nagelsalong i Vimmerby.
– Efterfrågan på nagelutbildning ökade, så efter ett tag startade jag en nagelskola i Kalmar. Idag arbetar jag som utbildningskonsult, lärare och utbildar stylister och personal shoppers, berättar Pia.

- Erbjudande från Jesus.se! -

Sökte efter mening
Hon berättar att livet i många år har handlat om att söka.
– Jag har alltid sökt efter den djupa meningen med livet, pusselbiten som fattades. Och den har jag rest runt hela jorden för att finna. Jag kommer inte från en öppet kristen familj, men det fanns kristna människor i släkten. Själv har jag nog alltid haft en tro, även om jag inte har vetat vad jag trott på.
Sökandet efter mening drog in Pia i nyandlighet.
– Jag attraherades av pratet om inre harmoni och balans, att må bra. Men oavsett vad jag provade på, så fick jag aldrig någon frid i mitt hjärta. Så jag letade vidare.
– Idag vet jag att Gud räddade mig flera gånger från att gå in i olika saker. Han stoppade mig. Men det förstod jag inte då.

Mådde bara sämre
Ju mer sökandet tilltog, ju sämre mådde Pia.
– Jag kände mig så ensam, värdelös, nedtryckt. Det kändes som jag inte var värd någonting. Och så började jag bli deprimerad. Jag hade aldrig varit deppig, så jag förstod att det här stämmer inte. Vad är det egentligen som händer med mig?
Pia höll bland annat på med stenar, tarotkort och reikihealing. 2005 anmälde hon också sig till kurser i vedic art – new age-inriktat måleri.
– Jag älskar färger och att vara kreativ, så jag tänkte att det här passar mig. Kursen var uppdelad i olika steg som genomfördes olika helger. Tanken var att man genom målningen skulle uppnå ett högre medvetande.

”Hit, men inte längre”
Mot slutet av kursen skulle alla deltagarna visa sina målningar för kurskamraterna.
– När jag visade min bild så sade en av deltagarna: Vad har du gjort, vad är det där? Jag hade bara målat abstrakt, i blått och i vitt, men i bilden fanns ett ansikte. Alla skockades kring min bild och tittade, och först då såg jag vad bilden föreställde. Ett ansikte, med ett par ögon som jag aldrig kommer att glömma.
Deltagarna undrade vem det var, om det var Pias andliga ledare. Först senare förstod Pia att mannen på bilden var Jesus.
– När jag åkte hem från kursen fick jag höra en röst. Den var så tydlig, så verklig, och den sa: ”Hit, men inte längre.” Jag förstod att det var riktigt allvarligt, och nästa dag tog jag alla grejer från målarkurserna, alla mina new age-böcker, kort och stenar. Jag fyllde sopsäck efter sopsäck och körde det till soptippen. Det var saker för tusentals kronor, men jag struntade i det. Nu skulle det bara bort, för nu var det slut.

Viktiga vänner
I samma veva kom Pia med på en träff med kristna företagare. De lockade med henne till ett möte med en amerikansk pastor.
– Jag kunde relatera till henne och det hon sa, och jag fann en tro. Jag hittade något som jag inte riktigt visste vad det var, men jag kände att äntligen hade jag fått napp.
Pastorn var bara där en tid, men innan hon reste tillbaka bad hon Pias kristna vänner att ta väl hand om henne. Och vännerna kom att bli oerhört viktiga.
– Jag hade så många frågor. Jag träffade dem var och varannan dag, och jag bombarderade dem med frågor. Ibland kunde jag ringa flera gånger varje dag. Utan mina kristna vänner hade jag nog trillat tillbaka. För frälsningen går snabbt, men det finns också en andlig kamp, och då behöver man kristna förebilder att luta sig mot.

Bästa året i livet
Till sist sa vännerna till henne att hon behövde gå på bibelskola. Och Pia höll med. Men att flytta till Uppsala för att gå bibelskola var inte det enklaste. Pia var ensamstående med barn, hon hade köpt hus och livet kändes ordnat och tryggt.
– Men det kändes som att jag bara måste gå på bibelskolan – nu. Så jag sålde allt jag ägde och flyttade till Uppsala.
Pia berättar att hon inte hade någon kunskap alls när hon började på bibelskolan, men det hon fick lära sig där kom att vända ut och in på hela hennes liv.
– Det var det absolut bästa året i mitt liv. Kunskaperna, pastorerna, människorna och församlingen. Jag är så tacksam att jag hittat vägen, och att jag funnit den sista pusselbiten efter att ha letat i 30-35 år.

Samtal om Gud
När Pia mötte Jesus började hon också fundera över sitt yrkesval. Kunde hon verkligen arbeta med något så ytligt som skönhet?
– Först tänkte jag att jag måste byta yrke. Men så frågade jag Gud. Faktum är att skönhet egentligen inte är så ytligt. Det handlar om människor, att hitta det vackra i varje unik människa. Och jag har märkt att Gud använder mig som ett redskap för att nå människor.
– För ofta behöver folk inte bara hjälp med sina naglar, stil och färger utan med hela sitt liv. Många är så trasiga på insidan. Och under behandlingen/konsultationen kommer samtalen ofta in på Gud.
När Pia berättar om hur tron har förändrat henne kommer ordet trygghet fram.
– Idag känner jag mig så trygg. Den oro som jag har gått och burit på, för familj, försörjning, allt – den är borta. Jag har fått programmera om mitt tankesätt. För det är inte jag som ska fixa allt. Jag vet att Gud är med och han hjälper mig. Jag har fått andra prioriteringar. Och jag vet att jag är på väg till Himlen och inte till Helvetet.

Text & Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för ”dessa mina minsta” förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.