Nanna har hittat hem

1411

Bland flyktingar i Grekland eller bibelstudieelever i Sydafrika. Nanna Rosengård vill vara där det finns människor som behöver henne. – Jag tror att Jesus identifierar sig personligen med flyktingarna, och därför finns det en så stark Gudsnärvaro i att betjäna dem.

Nanna Rosengård är en mångsidigt begåvad yngre kvinna med härlig utstrålning, pigga, bruna ögon och ett vackert leende. Med svensk mamma och finlandssvensk pappa föddes hon i Stockholm och tillbringade sina första år där. Sedan flyttade familjen till Österbotten, och då tog den finlandssvenska satsmelodin över.
Tron har alltid varit en självklar del av Nannas liv.
– Jag brukar ibland chockera folk med att säga att jag aldrig bjudit in Jesus i mitt liv! Han har ju alltid funnits där och jag har alltid älskat honom. Jag blev tidigt intresserad av att läsa Bibeln, och trodde detta var naturligt för alla kristna.

- Erbjudande från Jesus.se! -

Ville bli missionär
Som barn var Nanna fascinerad av mission och brukade stå länge framför världskartan i serveringsrummet i kyrkan. På kartan var platserna där församlingens åtta missionärer verkade utmärkta.
– När jag gick i trean och hade en lärare från Kenya tänkte jag: ”När jag blir stor ska jag bli missionär”.
Det var i linje med den föresatsen som Nanna efter gymnasiet gick en lärjungaskola i Skottland, arrangerad av Ungdom Med Uppgift (UMU). Här såg hon chansen att bli utsänd i missionstjänst. När skolan var slut tänkte hon att Gud skulle ta chansen att skicka iväg henne någonstans.
– Men det var ingen som tog upp ämnet, så jag åkte hem igen och satsade på teologiska studier vid Åbo Akademi. I mitt hem har alltid kritiskt tänkande uppmuntrats, det har varit många livliga och hetsiga diskussioner omkring middagsbordet. Därför blev inte den akademiska miljön någon kulturchock för mig, och jag ser verkligen inte dessa år som bortkastade.

Med doktorshatt till Afrika
Tio år blev det av intensiva studier innan teologie doktorstiteln, med inriktning på modern judendom, var bärgad. Nanna ser studietiden som en transferperiod i livet, en förberedelse för andra uppgifter. För plötsligt – bara någon månad efter disputationen – hände det!
– Det var en överraskning, men olika detaljer föll på plats och jag hamnade på UMU-basen i Worcester norr om Kapstaden. För mig var det en lättnad att komma ut i världen. Jag hade haft problem med sömnsvårigheter och symptom på utbrändhet, men allt försvann när jag kom till Sydafrika.
I Sydafrika jobbade Nanna med många olika saker, bland annat som lärare i engelska och i en tremånaders bibelkurs om kärnan i Bibeln. Kursen är pedagogiskt upplagd med kreativa inslag och metoder att tolka och förstå det som inte klart utsägs i texten.
– Det handlar om att låta Bibeln tillämpa sig själv. Genom kreativa uppgifter får eleverna chans att utveckla det de fått på insidan under undervisningen. Denna modell av inlärning betyder så otroligt mycket för att lägga undan förutfattade meningar och låta texten tala direkt in i hjärtat.

Flyktingar i Grekland
Nanna Rosengård fick vara med om både det ena och det andra, under de fyra år hon var i Sydafrika, och även gjorde temporära insatser i Haiti och Brasilien. Den dynamik som människor från många olika länder och kulturer utvecklar ihop ser hon som enormt berikande. Nanna hade tänkt stanna i Sydafrika ännu en tid, men fick inte sitt volontärvisum förlängt. Då öppnades i stället en dörr till Grekland.
– Där kommer jag att jobba bland flyktingar, många av dem muslimer från bland annat Iran och Afghanistan. Hela 95 procent av flyktingtrafiken till Europa beräknas gå via Grekland. Flyktingarna har det inte lätt där, de behandlas ofta rasistiskt och flyktinglägren ser mer ut som fängelser. För mig känns det som jag hittat hem och jag ser fram emot att få komma till Aten i början av oktober.

Förföljda för sin tro
När vi möts har Nanna Rosengård nyligen varit i Grekland på en kort rekognoseringstur och lyssnat på många av flyktingarnas livsberättelser. Deras bakgrund varierar, en del har vandrat med sina små barn långa vägar över bergen för att komma till Europa.
Nanna har träffat kristna som fått utstå svår förföljelse, barn som angetts av sina föräldrar och tvingats fly eller personer som inte orkar anpassa sig till de omänskliga levnadsreglerna. Hon har också hört berättelserna från muslimer som upplevt hur Jesus talat till dem i drömmen, vilket lett till att de blivit kristna på egen hand.
– När jag reser till Grekland för en längre arbetsperiod kommer jag att undervisa i Bibeln, till att börja med för en mindre grupp, och i grundläggande engelska. Vi ska också jobba på att få igång skolgång för barnen och att etablera en UMU-bas i Grekland. Eftersom vi finns mitt i ”red light district” vill jag försöka få igång insatser för att hjälpa de prostituerade, vilka till 80 procent är offer för människohandel.
– Jag känner stor glädje och förväntan att få vara någonstans där det finns människor som behöver mig. Jesus säger att där jag är, där kommer också mina tjänare att vara. Jag tror att Jesus identifierar sig personligen med dessa flyktingar, och därför finns det en så stark Gudsnärvaro i att betjäna dem.

Korta fakta om Nanna Rosengård:
Född i Stockholm 1978, uppväxt i SvenskFinland
Är intresserad av foto, trädgårdsarbete, kostfrågor, musik (har gjort fem cd)
Brinner för det enkla evangeliet om att Gud älskar världen och vill ge liv och för att fler ska få känna livet i Kristus
Beskriver sig själv som djupsinnig, frihetsälskande, förnöjsam, kreativ
Motto: Where there is a will there is a way
(där det finns vilja finns det en väg)
Har som mål att tala flytande grekiska inom ett år

Text & Foto: Börje Norlén. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för ”dessa mina minsta” förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.