May Kristin blev helad

6430

Norska May Kristin Tainter bor numera i USA, är nygift och vill bli predikant. Men utan Gud hade det aldrig varit möjligt. Som tonåring drabbades hon av en svår sjukdom som gjorde henne invalidiserad – tills Gud helade henne.

May Kristin fick diagnosen ME år 2002 då hon var sexton år gammal. Det började med att hon var oerhört trött, kände sig influensasjuk med värk i hela kroppen och hade svullna lymfkörtlar. Först fick hon rådet av en läkare att fortsätta idrotta. På grund av det blev hon bara sämre.
– Jag orkade mindre och mindre och sov bara mer och mer. Dessutom fick jag olika allergier och kunde inte längre äta mjölkprodukter, socker eller vetemjöl. Min mage krånglade mycket och jag hade svår magvärk.
Till slut orkade May Kristin inte gå i skolan längre. Vid arton års ålder var hon så sjuk att hon inte klarade att gå långa sträckor utan fick skaffa rullstol. Bara att duscha krävde all hennes energi, minns hon.

- Erbjudande från Jesus.se! -

Inget hjälpte
Hennes föräldrar provade allt för att få henne frisk eftersom läkarna inte kunde bota henne. Hon besökte en homeopat, provade akupunktur och laserterapi. De skickade håranalys till USA och blodprover till England; allt i hopp om att finna ett botemedel. Men det ledde inte till någon förbättring.
– Jag var väldigt rädd. Det var skrämmande att gå från ha levt ett aktivt liv till att nästan inte klara någonting. ME var inte en sjukdom det talades om 2002 och på sjukhuset fick jag genomgå många undersökningar. I början fick jag fel diagnos och fel mediciner. Man trodde att det kunde vara MS.

Ropade till Jesus
May Kristin var inte kristen, men hade växt upp i en troende familj. Hon tyckte att tron handlade om regler och förstod inte att man kunde ha en personlig relation till Jesus, förklarar hon.
– I min desperation ropade jag trots allt till Gud om att han skulle komma och hela mig. Jag förstod att jag behövde Jesus och att han var min enda räddning.
Sommaren 2005 gav hon sitt liv till Jesus. Genast väcktes en hunger efter att läsa Guds ord. Men i oktober samma år blev hon mycket sämre igen och flyttade hem till sina föräldrar.
Två av symptomen som drabbade May Kristin extra hårt var överkänslighet mot ljud och ljus. Hon måste ha speciella öronproppar och vara i ett helt mörkt rum. När det var som värst kunde hon inte gå ut i dagsljus alls. Hennes pappa byggde ett specialrum åt henne eftersom hennes tillstånd ytterligare försämrats.
Hon orkade inte längre ha kontakt med människor och smärtan i hela kroppen var outhärdlig. Under ett år och två månader klarade inte May Kristin att lämna gården. Hon träffade nästan ingen utom sina föräldrar och mormor. Under den här tiden studerade hon Bibeln.

Tro och frid
– Jag kände hur Gud talade till mig genom sitt Ord. När jag förstod att Han ville hela mig fylldes jag med frid. Min tro stärktes när jag läste alla Bibelverser som har med helande att göra och började se Benny Hinns tv-program på internet där jag såg människor bli helade. Det förändrade mitt sätt att tänka.
– Tidigare hade jag mött kristna som sagt att mitt liv var som Jobs och att det var Guds vilja. Det gjorde mig så arg på Gud. Jag sa att om det är du Gud som har gett mig denna sjukdom, vill jag inte ha något med dig att göra.
– Men då hörde jag Gud säga att du måste sluta lyssna på vad människor säger och istället gå till mitt Ord. Jag hade många Gudsupplevelser det året och läste böcker om hur Gud helar.

Tre månader i rummet
I maj 2006 försämrades May Kristins livssituation ytterligare. Nu orkade hon knappt läsa alls eftersom hon inte klarade att ha några lampor tända. Från maj till början av augusti var hon sängliggande och gick inte ut en enda gång från sitt rum.
Det enda hon orkade var att gå till badrummet och sedan fick hennes mamma nästan bära henne tillbaka.
– Min mamma spelade in Bibelverser som jag lyssnade på och sedan låg och memorerade.
I början av augusti blev hon så dålig att hennes föräldrar ringde hennes läkare, men utan att komma fram. Då ringde en vän till May Kristin och frågade om hennes pappa fick komma och be för henne.
Hon brukade inte ta emot besökare eftersom hon blev så utmattad efteråt, men hon sa att han fick komma. När han var hos henne sa han att om hon trodde att Jesus hade tagit all hennes sjukdom på korset, skulle hon resa sig upp ur sängen och börja gå i tro.
Gick ut – helad
– Han utmanade min tro och ingen hade bett på det sättet för mig tidigare. Jag blev så rädd och började gråta, för det kändes som om jag inte hade någon tro kvar. Men då fylldes jag plötsligt av frid och hörde mig själv säga att jag skulle gå upp.
– Jag gick ut i hallen och såg solen lysa in genom köksfönstret. Jag hade inte sett solen på flera månader. Då blev jag rädd igen, men kände genast som om Jesus stod bredvid mig och sa att jag inte behövde vara rädd.
– Jag gick ut genom ytterdörren och kände hur energi fyllde min kropp. Det var inte längre smärtsamt med solljuset och jag tog ur mina öronproppar. Då förstod jag att jag var helad och grät och grät medan jag tackade Jesus.

Allergin också borta
Ryktet spred sig om vad som hänt och folk samlades i deras vardagsrum. Innan hon blev sjuk brukade hon och hennes pappa sjunga och spela ihop och nu började de lovsjunga Gud igen. Folk kom och hon hade gäster i över sju timmar.
– Jag började äta mat som jag varit allergisk mot och blev inte sjuk. Det var ett stort mirakel som skett. Men det tog mig två år att sluta vara rädd för att jag skulle bli sjuk om jag överansträngde mig.
May Kristin fick möjlighet att vittna om vad Jesus gjort för flera läkare och inte en enda reagerade negativt. De lyssnade när hon berättade att Jesus helat henne och var glada för hennes skull.
– Att bli helad har varit en lång resa. Det tog tid att bygga upp musklerna och jag behöll rullstolen i ett år i rädsla för att gå långa sträckor. Men en dag kände jag hur Gud sa att jag skulle hålla fast vid hans ord, ta nattvarden och sedan ut och springa.
– Efter en kilometer var jag helt slut. Då började jag lovsjunga och sprang fyra kilometer till. Efter det var jag helt fri från rullstolen och har aldrig mer varit sjuk sedan dess.

Angelica Victorin. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för ”dessa mina minsta” förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.