Mary blev utmanad, provade att be

905

Den unga chilenska mamman Mary Hilborn hade fått en hunger att lära sig mer om olika filosofier och religioner. Sökandet ledde till att hon träffade en tjej som nyligen blivit kristen. Mary gillade inte varken henne eller påståendet att det bara skulle finnas en väg till Gud. Men tjejen sa några saker som grep tag i Mary och som gjorde att hon vände sig till Gud i bön.

Mary Hilborn är född i Chile och som barn fick hon sina första erfarenheter av protestantiska kristna. Pingstvänner brukade vara utanför deras lägenhet i staden Viña del Mar för att sjunga och predika. Mary lärde sig en del av bibelorden de talade. Flera av dem berättade att de tidigare varit alkoholister.
– Jag hatade dem, deras vittnesbörd och deras sånger, berättar Mary.
Annars var det många i Chile som var katoliker, mest traditionellt och kulturellt. Jesusrörelsen gick över världen och berörde också Chile. Många hippies tog emot Jesus.

- Erbjudande från Jesus.se! -

Som tioåring var Mary med i anglikanska kyrkans barnverksamhet. Många barn i området var med på deras roliga aktiviteter. De sjöng, såg på Jesusfilmer och fick godis.
– De nådde alla tio- tolv-åringar. De bad för oss också.
Efter något år tröttnade Mary på kyrkan. I tonåren blev det sedan mycket dans och fest. Och om hon skulle vara med i kyrkan fick hon inte dansa och festa.

Blev tonårsmamma
Under gymnasiet upptäckte Mary att hon var gravid. Hon var bara 17 år.
– Jag kände som om mitt liv var slut. Festen var över.
Mary skämdes och tyckte det var för tidigt att få barn. Pappan ville inte ta något ansvar och förnekade till och med sitt faderskap. Hennes mamma var stöttande och sa att familjen skulle hjälpa till och att barnet kommer bli en välsignelse. Mary fick sitt första barn, en dotter.

Sökte andligt
Mary fick ett växande intresse för filosofi, olika ideologier och religioner. Hon läste mycket böcker och var med i en diskussionsgrupp. Genom en kompis i gruppen kom hon i kontakt med en tjej som nyligen blivit kristen. Tjejen pratade mycket om Jesus.
– Jag gillade inte henne men hon utmanade mig.
Att det skulle finnas en Gud som var den enda vägen klingade illa i Marys öron. Hon hade börjat orientera sig mer åt new age-hållet.
En dag åt tjejen choklad och hon tittade på Mary: ”Du måste själv smaka chokladen för att få veta om den är god eller inte. Så är det också med Jesus”, sa tjejen till Mary. Det talade starkt till henne. ”Vad har du att förlora? Var ärlig”, fortsatte hon.
Detta fick Mary att ta steget att be: ”Du som är där uppe, om du finns. Är det sant som den här tjejen säger, att Jesus är enda vägen. Här är jag. Jag öppnar dörren. Kom in!”, bad Mary till Gud.
Hon upplevde ingenting och det hände ingenting just då.

Gud närmade sig
– De följande tre månaderna började det hända saker.
Mary började känna sig iakttagen. Som om stora ögon tittade på henne. Hon kunde också komma på sig själv med att ibland säga ”Hej, däruppe” till Gud.
Den kristna tjejen hade fått Mary på sitt hjärta. Hon bad och fastade för henne. En dag ringde det på dörren hemma hos Mary – det var det kristna tjejen. Hon hade lyckats ta reda på var hon bodde.
De samtalade och började be tillsammans. Tjejen bad i tungor och berättade att det är en gåva som det står om i Bibeln som också Mary kunde få. Mary trodde på det hon sa och blev förväntansfull.

Nästa dag kom tjejen tillbaka. Mary hade städat hela huset. Direkt började de be om uppfyllelse av Anden och tungotalet.
– Jag blev döpt i den helige Ande, jag kunde knappt prata spanska på två dagar.

Mycket nytt hände
Tungotalet flödade. Mary fick uppleva en förändring på djupet. Hon började läsa Bibeln och be till Gud för olika behov. Hon var 21 år och hon ser det nu som att det var Gud som sökte henne.
Tjejen var med i en fristående kristen gemenskap som hette Jesus revolutionärer. För Mary var det som en annan Jesus än honom hon hade hört om i andra kyrkor.
Både Marys syster och mamma tog emot Jesus och Anden. Mary bad om helande för sin mamma, om nytt jobb och om ett nytt matbord – det blev bönesvar på allt.
– Det var så mycket mirakler och bönesvar.
Mary följde med ut på gatuevangelisation. De predikade, delade ut häften, spelade gitarr och sjöng inne på bussar. De stoppade till och med bilar för att berätta om Jesus.

Mary var ledsen över att hon inte kunde gå en universitetsutbildning. Det var dyrt med utbildning i Chile och att hon hade ett litet barn gjorde det inte lättare. En dag på bussen såg hon nya studenter som firade sin nollning. ”Gud, om jag bara kunde få gå en utbildning”, suckade Mary.

Flyttlasset gick till Sverige
En kille som Mary evangeliserade tillsammans med blev så småningom hennes man. Han var engagerad inom politiken. På 80-talet var det politisk turbulens i Chile och det uppstod en hotbild mot Marys man. Hösten 1985 flyttade de till Sverige med två barn, fem år efter Mary hade blivit frälst. Efter bara några år i Sverige kunde Mary börja en lärarutbildning på universitetet. En kväll var hon ute på ett kasino med sina studiekamrater och hon berättade om Jesus. Då plötsligt påminde Gud henne om stunden när hon var ledsen på bussen över att hon inte kunde plugga. ”Jag hörde dig, min dotter”, sa Gud.
– Jag började då gråta och kunde inte sluta.

Bad för dotterns pojkvän
För drygt tio år sedan träffade Marys dotter en kille, han följde med till Marys 50-årsfest. Mary fick ett mycket dåligt intryck av honom. Han var onykter och tatuerad. Hon blev bedrövad så hon grät efter festen och bad till Gud. Mary ropade sedan passionerat till Herren att killen skulle bli kristen eller att förhållandet skulle ta slut. Det dröjde inte länge förrän han var frälst och upplevde en radikal förändring i sitt liv.
Mary märker hur Gud är med henne i sitt arbete som lärare och att hon får vara till välsignelse. Men det kan vara tufft att arbeta som lärare.
– Jag ödmjukar mig alltid och kastar mig på Gud, och han lyfter upp mig. All ära till Gud.

Text och Foto: Petter Allgulin

Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för ”dessa mina minsta” förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.