Marina Medina: ”Jag känner mig fri nu”

601

Under uppväxtåren fastnade rädslan i Marina Medinas själ och hennes självförtroende blev ordentligt stukat. Osäkerheten har påverkat Marina och orsakat att hon hamnat i destruktiva förhållanden som brutit ner henne. – Jag känner mig fri nu. Ingen kontrollerar eller manipulerar mig och Gud ger mig läkedom och inre helande steg för steg, säger Marina till Inblick.
Marina Medina är född i El Salvador. Hon kom till Sverige som 22-åring tillsammans med den man hon då levde med och två små barn.
– Situationen hade blivit farlig för oss i El Salvador och vi fick hjälp av FN att fly från landet. Först skulle vi resa till Kanada, men det tog stopp och då blev det Sverige istället, säger hon till Inblick.

Ingenting är omöjligt
Mitt i alla upp- och nedgångar som Marina gått igenom, har Gud varit trofast och gjort under i hennes liv.
– Jag tålde inte äpplen, päron, körsbär, jordgubbar eller hasselnötter. Vid ett tillfälle när jag var hemma och hade en kraftig reaktion ringde en kvinna från USA. Det var den 28 maj 2016. Hon bad för mig i telefonen och allergin släppte. Nu är jag frisk och kan äta det jag inte förut tålde. Under en tid plågades hon även av ryggsmärtor. Läkare gjorde en magnetröntgen och såg att fyra kotor var slitna och att svanskotan var böjd.
– Kotorna tryckte på en nerv som gjorde att jag hade fruktansvärt ont. Jag var sjukskriven i sex månader men Gud helade mig tack och lov. Ingenting är omöjligt för Gud, säger Marina.

- Erbjudande från Jesus.se! -

Fruktan slog rot
Marina växte upp i en familj där mamma var kristen men inte pappa. Marinas mamma kom från en katolsk familj som kastade ut sin dotter när hon tog emot Jesus och blev frälst.
– Mamma var mycket omtyckt av alla på grund av att hon hade ett stort engagemang för sina medmänniskor. Men hon överbeskyddade oss barn och var alltid rädd för att något farligt skulle hända oss, berättar Marina.
Under uppväxten fastnade rädslan i Marinas själ och hennes självförtroende blev ordentligt stukat. Osäkerheten har påverkat Marina och orsakat att hon hamnat i destruktiva förhållanden som brutit ner henne.

Till Sverige
– När vi kom till Sverige 1985, hamnade vi i Umeå. Vi blev väl bemötta och jag började i skolan där jag lärde mig läsa, skriva och tala svenska. Genom Kunskapslyftet utbildade jag mig sedan till undersköterska och började jobba 1989.
Under den tiden råkade pappan och en av hennes söner ut för en olycka som kunde slutat med att sonen hamnat i rullstol. Pappan och barnet voltade med cykel i en backe och skadade sig illa. Pappan fick ytliga sår men den fyraårige sonen fick en skallskada och hamnade i respirator.
– Vi visste inte om han skulle klara sig. Tre gånger försökte de ta honom ur respiratorn innan det lyckades, efter ett och ett halvt års rehabilitering kunde vi lämna sjukhuset. Han hade då ingen epilepsi och kunde gå själv utan rullstol vilket läkarna inte trott. Gud var med oss den gången så att han kom åter till livet.
Under åren i Umeå blev situationen för henne och barnen alltmer ohållbar. Hon hade hamnat i en destruktiv relation och det blev skilsmässa. En vän från en stad i södra Sverige hjälpte henne att flytta dit.
– Vi hade hamnat i en situation som vi inte kunde stanna kvar i.

En ny situation
Marina fick lämna sitt arbete som undersköterska och sökte arbete på en fabrik i den nya staden.
– Chefen på fabriken såg min situation och hjälpte mig att få en provanställning vilket gjorde att vi kunde hyra en lägenhet och börja ett nytt liv. Han var mycket snäll mot mig och blev min vän för livet. Jag arbetade där i åtta år.
Under den tiden levde inte Marina ett kristet liv. Hennes barnatro fanns där men överlåtelsen till Jesus som frälsare hade hon inte. Så småningom träffade Marina en kristen man som blev hennes make.

Blev frälst och döpt
– Han hade det bra ekonomiskt och jag sökte efter trygghet så jag föll och hoppades att detta skulle ge stabilitet i livet. Vi gifte oss och var med i baptistförsamlingen i staden. Jag döpte mig och vi levde ett kristet liv.
Marina fann Jesus men familjesituationen blev alltmer ohållbar. Efter några år hade hon fått ännu ett barn och livet i familjen var inte bra.
– Jag var kontrollerad och nedtryckt. Mitt dåliga självförtroende fick ständiga knäckar. Jag kände mig tvingad att göra som han sa, berättar hon.
Hon hade återigen hamnat i ett förhållande som bröt ner henne men församlingens medlemmar uppfattade inte att hon led.
– Vi skildes efter sju år. Den utlösande faktorn var att ett av barnen hade blivit utsatt för mannens vrede och våld. En av församlingsledarna hjälpte mig att flytta men jag fick inte ta med mig någonting från hemmet vi byggt upp.

Till Köping
– Vi flyttade till Köping där jag fick ett fast jobb som undersköterska. Jag levde ensam med barnen i tio år. Jag gick till en församling i Kungsör som hade underbar lovsång och där blev jag andedöpt. Vi hade fantastiska möten och jag mötte Gud under den tiden.
– Jag kämpade ekonomiskt. Ett av barnen mådde inte bra och jag var ensam med allt arbete som krävs med tre barn i huset.
Än en gång träffade hon en man med samma beteende som de andra männen hon levt med. Även denna relation fick ett slut efter dramatiska omständigheter som satte djupa spår.
– Jag fick ännu ett barn och när han kom i gymnasieåldern flyttade vi till Uppsala.

Tredje flytten
Marina var tvungen att få nytt arbete igen. Denna gång i Uppsala för att kunna flytta dit.
– Innan jag kunde ta beslutet att bryta upp och flytta till Uppsala fastade jag i 21 dagar. Jag sökte jobb och det var hundra sökande. Nittio stycken togs bort och jag var en av de tio som blev kvar. Då fick jag ett vikariat på sex månader som ledde till fast jobb och jag flyttade till Uppsala.
I Uppsala bodde hennes son i ett rum där Marina också fick bo första tiden. Efter en tid fick hon meddelande om att hon var tvungen att hitta ett eget boende.
– Då reste det sig någonting i min son. Han grät, ropade och bad till Jesus att nu fick det vara nog. Nu måste han ge oss en lägenhet.
Dagen efter kom bönesvaret. Marina fick ett mejl som berättade att hon hade fått en lägenhet i Uppsala där hon och sonen kunde börja ett nytt liv.

Guds ord
Två bibelställen har följt Marina genom livet och hjälpt henne. Dessa ord från Bibeln har hon läst och memorerat när fruktan har försökt få grepp om henne. ”Gud har inte gett oss modlöshetens ande, utan kraftens, kärlekens och självbehärskningens Ande” (1 Tim 1:7) och hela Psalm 91. Marina konstaterar att hennes mors böner har burit henne genom livet.
– Jag hade aldrig klarat av alla påfrestningar utan hennes böner.
Marina arbetar idag och relaterar till en församling där hon känner trygghet. Jesus är hennes fasta klippa som håller att stå på igenom allt.
– Jag känner mig fri nu, ingen kontrollerar eller manipulerar mig och Gud ger mig läkedom och inre helande steg för steg.

EVA MARKLUND

Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för ”dessa mina minsta” förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10.