Maria Siren sökte snabba kickar

1473

Maria Siren sökte sig till det äventyrliga. Livsstilen ledde in i dåliga relationer och missbruk.
– Jag behövde fylla mig med något för att jag skulle känna mig bra och värdig. Jag fyllde mig med alkohol, tv-spel, droger och gick in i negativa relationer, berättar Maria som på krokiga vägar till slut hittade sin själs ankare.

Maria Siren var ateist och funderade aldrig på existentiella eller andliga frågor. Samtidigt var hon känslig och tror att det var det som gjorde henne rebellisk.
– Ända sedan min ungdom har jag haft ett rebelliskt sinneslag och jag tänkte aldrig på konsekvenserna av vad jag gjorde, berättar Maria, som bor utanför Kvevlax i norra Finland, för Inblick.
Den upproriska livsstilen ledde henne in i ett mörker.
– Jag kände mig själsligt föräldralös. Jag hade inget ankare någonstans. Ju mer jag gick in i den här livsstilen, desto mer fruktan kom in i mig. Den drev mig in i en känsla av tomhet.
– Det var bottenlöst och jag behövde fylla mig med någonting för att jag skulle känna mig bra och värdig. Jag fyllde mig med alkohol, tv-spel, droger, negativa relationer och annat missbruk.

- Erbjudande från Jesus.se! -

Många självmordsförsök
Men inget kunde rädda Maria och redan som 16-åring begick hon sitt första självmordsförsök.
– Framtill jag var 24 år begick jag jättemånga självmordsförsök. Det talade ganska tydligt om att min trygghet och identitet var fast i opålitliga och förgängliga saker.
Första vändpunkten kom när Maria som 25-åring blev gravid. Pappan var narkoman och fysiskt och psykiskt våldsam.
– Jag fick en kraft att sluta med droger och gjorde slut med pappan. Han fick flytta ut och jag bodde ensam med min son.
Hon bröt med gamla vänner och livet började stabilisera sig. Hon arbetade som frisör i Helsingfors och träffade sin nuvarande man, Kai.
– Kai var pålitlig, trygg och tog bra hand om min son, som blivit tre år.
De gifte sig och började planera att bygga sitt drömhus. De fann en tomt i Kvevlax där Marias syster bodde.
– Vi påbörjade bygget, men vi hade ingen aning om vilka år vi hade framför oss.
Det visade sig att husentreprenören hade ekonomiska problem och inte betalade sina underleverantörer.
– När det kom fram hade vi redan betalat för mycket. Vi tog kontakt med hustillverkarna, men varken de eller försäljaren ville ta något ansvar.

Råkade ut för fuskbyggare
Husbygget stannade av och trots att de betalat för ett nyckelfärdigt hus, saknades mycket.
– Planering och installation av el, vatten och avlopp samt dränering var inte gjorda.
Maria tog saken i egna händer och slutade sitt jobb för att själv vara projektledare. Hon började med att fixa det 150 kvadratmeter stora golvet som lutade.
– Golvet och armeringsjärnen skulle tas bort. Det var tungt och där gick min rygg sönder.
Efter hårda påtryckningar och på grund av att Maria var på plats kom entreprenören och byggde huset klart under Marias ledning.
När sommaren började kunde de äntligen flytta in, men de hade stora skulder som väntade på indrivning. De gick till rätten. Men juristerna backade ur.
I samma veva fattade den öppna spisen eld och det splitternya brandlarmet gick inte i gång. Brandkåren och polisen kom.
– Vid det laget var det klart att vi var tvungna att sälja huset. Sista droppen var nog mannen som installerat spisen, men som inte ville ta något ansvar för att det börjat brinna.

Inget hopp kvar
– Vi hade förlorat allt, alla pengar, alla våra besparingar och jag hade förlorat min hälsa. Vår dröm och vårt äktenskap var i spillror.
– Det var så mörkt i mina tankar. Jag hade inget hopp kvar och min enda tanke var att ta min son med mig och flytta tillbaka till Helsingfors, skilja mig och börja om där.
Marias mamma gick på bibelskola i Sverige och uppmanade henna att komma på församlingens helandedagar i Stockholm.
– Vid det laget kändes allt så hopplöst. Jag tänkte att jag kunde testa fastän jag inte alls trodde på Gud.
Väl i Stockholm fanns det ingen plats på helandedagarna.
– Mamman hade en inneboende och hon vittnade för mig. Hon berättade hur Gud hade dragit henne upp ur drogmissbruk. I och med att jag själv hade varit där så visste jag att det måste vara sant. Mitt intresse öppnades för vem den där guden kunde vara.
I Kvevlax gick hon till en församling för att få svar på sina frågor.
– Efter två veckor tog jag emot Jesus i mitt hjärta och då kände jag sådan frid.
Sedan reste hon tillbaka till Stockholm för att gå på helandedagar. Nu visste hon att det fanns plats, men hon hade glömt att ta sin depressionsmedicin och led av abstinens.

Fick förlåta
I förbönssamtalet hände något.
– Jag fick frågan om jag ville förlåta någon och då bara kom det. Jag förlät den ene och den andre. Det var som om mörker for ut ur mig när jag förlät och ljus började strömma in. Inifrån maggropen kom skratt som bubblade fram. Jag bara skrattade och skrattade.
Någon morgon senare vaknade Maria klockan fyra på morgonen.
– Det var som hela himlen öppnades. Vågor av nåd sköljde in i mitt innersta. Då förstod jag att det var Gud och att han älskar mig, att han är en verklig far.
– När jag steg upp så hade jag inget mörker i mig mera. Det var totalt borttvättat.
Sedan dess har hon aldrig behövt depressionsmedicinen och när hon kom hem undrade maken vad som hänt.
– Jag kunde bara skratta, gråta och peka upp åt och säga att Gud är riktig. Jag slutade röka, dricka, titta på tv och spela spel.
Istället började hon läsa Bibeln.
– Jag förstod att Gud är en älskade far. Det var som att hitta sin bästa vän, som att hitta sin själs ankare. Och han hade likadan rättvisa som jag har.
Efter mötet med Gud gick det väldigt snabbt att sälja huset.
– Han ledde oss ut ur hushärvan och han räddade vårt äktenskap. Huset såldes till det högsta huspriset någonsin i Kvevlax.
De hyrde ett hus och både Marias man och son blev frälsta och många andra i omgivningen.
– Jag bottnade i Gud och han blev som ett ankare. Jag blev fästad i honom. Jag kunde sitta vid köksbordet och tårarna bara rann när jag tänkte på hur god han är.

Äktenskapet svängde
– Humor kom in i äktenskapet och det räddade oss. När vi blev osams såg vi det komiska och vi började skratta.
Maria fick förbön för sin trasiga rygg och kunde sluta med alla värktabletter efter förbön.
– Det hettade till i ryggen och sedan var all smärta helt borta.
För ett år sedan köpte Maria och Kai ett eget hus där allt vad fixat.
– Gud har varit trofast hela tiden. Vi har ett jättehärligt hus på landet med stor trädgård.
Maria driver ett eget företag med frisörsalong och inredningstjänster, men hon vill i framtiden arbeta med att hjälpa människor på ett annat sätt.
– Det finns inget som är viktigare än att hjälpa människor att komma till Guds rike för det är dit vi är på väg, avslutar Maria.

Monika Ekström

Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för ”dessa mina minsta” förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.