Marco lärde känna Jesus under sin resa runt jorden

1890

Marco Juuska kom i kontakt med en kristen man under sin FN tjänst i forna Jugoslavien. När han senare skulle resa jorden runt packade han ner en Bibel i ryggsäcken. I Australien, hos ett kristet par, bjöd Marco in Jesus i sitt liv. Här berättar han sin historia med egna ord.

Som 24-åring fick jag möjlighet att göra FN tjänst i före detta Jugoslavien. Det var en mycket utvecklande. Vi var på många sätt en brokig skara. Visst var det utmanande, men jag kände att jag klarade det rätt bra.
I det sammanhanget träffade jag för första gången någon som var kristen, en kristen som verkligen uttrycker det. Han var verkligen annorlunda än oss andra. Visst hade jag konfirmerats, men det var mest för att kompisarna gjorde det.
Jag samtalade mycket med honom, alla mina svåra frågor ställde jag, men drog mig samtidigt inte för att göra narr av de som menade allvar med sin tro på Jesus.
När jag varit hemma från FN tjänsten ett tag började jag spela korpfotboll med ett lag där det fanns några kristna grabbar. Jag fick jobb i deras städföretag och tänkte väl mest på att spara ihop pengar för nästa grej.
Jag hade bestämt mig för att jag skulle ut och resa så fort jag fått ihop de pengar jag behövde. Jag har alltid känt mig utmanad av nya äventyr. Annars var innebandy min stora grej. Mina olika jobb sökte jag efter hur det passade med mitt intresse som innebandytränare.
Eftersom mitt nästa mål var en backpacker-resa gjorde jag allt jag kunde för att snabbt få ihop ekonomin till resan.
År 2002 började jag min resa med att ta båten över till Tallin, vidare till Moskva och transsibiriska järnvägen, för att göra ett kortare uppehåll i Ulan Bator i Mongoliet, innan jag begav mig till Peking. Jag blev kvar i China några månader.

- Erbjudande från Jesus.se! -

En Bibel
Med mig hade jag en Bibel som jag fått av min arbetskompis på städbolaget. Jag hade drivit mycket med honom, visserligen i vänlig ton. Han var alltid vänlig tillbaka. Så följden blev att vårt förhållande var väldigt hjärtligt.
Slutligen hade jag frågat honom om en Bibel, så att jag kunde läsa på, för att veta alla frågor jag skulle ställa till honom härnäst. När jag kom hem den där dagen då jag fått Bibeln la jag mig på soffan och slog upp Markusevangeliet och började läsa.
Jag kan inte riktigt förklara vad som hände, men när jag slog upp Bibeln den där dagen – stod det bara helt klart för mig: Detta är sant. Det jag läser är sant. Jag bara visste det. Så jag tog med mig en Bibel på min backpacker-resa.

Mer än mogen
Efter att ha varit på resa ett tag, tänkte jag ta mig till Australien, där en av mina gamla kompisar bodde. När jag landade kom han och hans gravida fru och hämtade mig på flygplatsen. De var båda kristna.
Samma kväll under samtal om tron undrade de om jag ville bjuda in Jesus i mitt liv. Jag som hade läst Bibeln i mer än två år, var mer än mogen att ta steget.
Det skedde genom att vi bad en mycket enkel bön tillsammans. Jag kan inte säga att jag kände något speciellt. Det gjorde jag däremot åtta dagar senare – då jag hade en mycket stark upplevelse av Guds Ande, jag blev döpt i den helige Ande. Den upplevelsen blev väldigt avgörande för mitt fortsatta liv som kristen
Jag stannade i Mellbourn i ett halvt år. Under den här tiden kom jag med i en liten församling och växte i min kristna tro. Jag var verkligen lycklig över mitt nya liv med Jesus.
Jag hade då varit borta från Sverige i ett års tid, så min mamma undrade om jag inte skulle komma hem, lagom till mormor fyllde 80 år. Så blev det. Jag återvände till Sverige.

Tuff tid
Jag hade hunnit bli över 30 år och längtade efter familj. Ganska snart träffade jag Caroline, som blev min fru. Jag flyttade till Carolines hemort och fick jobb på ett lager. På fritiden höll jag på med innebandy.
Ganska snart kände jag dock att jag inte ville fortsätta arbeta på lager resten av livet. Jag bestämde mig för att söka in till Polishögskolan. Jag kom in direkt, 2007, och veckopendlade mellan Örebro och Stockholm. Under tiden föddes vårt andra barn.
Den här tiden var riktigt tuff för mig. Jag kom in i någon sorts livskris. Dittills hade jag varit mycket självständig och gjort vad jag ville.
Nu hade jag familj, gick utbildning och hade ett större ansvar. Det var ett helt nytt sätt att leva. Men jag lärde mycket under den här tiden och utbildningen gick bra. 2009 var jag färdig polis.

Frid med Gud
I dag bor jag med min familj i Örebro. Jag arbetar med utredningar på familjevåld. Det är något som jag trivs med. Jag tycker att jag lär mig nya saker hela tiden. Caroline och jag har tre härliga barn.
Livet tog en helt annan vändning än jag kunde ana när jag reste runt som globetrotter. Fortfarande har jag förväntningar på livet och längtar efter utmaningar.
I dag är jag tacksam för det jag har fått, frid med Gud och frid med mina medmänniskor, till det ett intressant jobb och en underbar familj.

Marco Juuska. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för ”dessa mina minsta” förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.