Magnus visste att Gud inte fanns

2158

Omåttligt festande under studietiden som Magnus Widholm inte kunde kontrollera ledde till problem med studierna och till att hans fästmö till slut ville lämna honom. Fast han var en starkt övertygad ateist öppnade han upp sig och lyssnade när fästmön berättade om sin tro på Jesus.

Magnus Widholm är uppvuxen i en lärarfamilj i södra Skåne. Pappa var religionslärare men väldigt emot all tro och religion.
– När jag växte upp så visste jag att Gud inte fanns, ungefär som jag visste att jorden är rund, säger Magnus. Gud var ett påhitt och religion var något för att få makt över människor.
På gymnasiet gick han i samma klass som Maria, som han idag är gift och har två barn tillsammans med. Maria hade med sig en barnatro från sin uppväxt. Efter att Magnus hade argumenterat och påverkat henne ett tag fanns det till slut inte mycket kvar av den tron.
– Jag kände mig väldigt nöjd med att jag hade lyckats ta de där grillerna ur huvudet på henne.
Sedan gjorde Magnus lumpen i Kristianstad och Maria började högskola i Kalmar. Efter några månader så fick han ett minnesvärt telefonsamtal från flickvännen.
– Magnus, Gud finns! Jag har upplevt honom, sade Maria.

- Erbjudande från Jesus.se! -

Blev provocerad
Magnus blev arg, provocerad och tänkte att hon hade blivit knäpp. Han försökte lugna ner henne och tala henne till rätta. Maria läste naturvetenskapliga ämnen och hade träffat flera intellektuella kristna naturvetare som hade samtalat med henne om Gud. Detta väckte upp frågan om Guds vara eller icke vara, och hon samtalade, tänkte och läste. Det blev så angeläget att hon till slut sade till sig själv att hon inte tänkte ta en enda tenta till förrän hon tagit reda på om Gud finns eller inte.
– Gud, om du finns, så visa dig! bad hon hemma i sitt studentrum.
Då upplevde hon värme, ljus och en beröring från Gud som gjorde henne helt övertygad.
Magnus blev störd på förändringen som skett och på de kristna studenter som påverkat henne. När han skulle hälsa på henne på helgerna så ville hon nu slösa deras tid tillsammans med att gå till kyrkan. Kristna var lurade och dumma i huvudet, tyckte han.
Maria lyckades ändå få med Magnus på ett möte på ett kristet kafé. Det var bra livemusik, trevlig stämning och god glass. Men när de mot slutet började spela och sjunga lovsång så svartnade det för Magnus och han blev fruktansvärt arg.
– Jag tog servetten framför mig, rev den i småbitar och kastade dem på bordet.
Marias kompisar sade till henne att det nog var bäst att få ut honom därifrån. Hela kristna studentföreningen var under denna tid i bön för Magnus frälsning. Även Marias mormor hade bett varje dag för Magnus, fick han veta sedan.

Flyttade till Kalmar
Efter lumpen flyttade Magnus också till Kalmar för att plugga. Det blev en del festande och det eskalerade så att det blev utgång och alkohol flera kvällar i veckan för Magnus del.
– Jag tänkte att jag skulle ut och ta en öl med kompisarna och det kunde sluta med att jag inte mindes hur jag kommit hem.
Magnus beteende förändrades. Det gick ut över studierna och relationen med Maria påverkades mycket negativt. Efter flera månader av destruktivt leverne fick han till slut höra att hon inte längre ville vara förlovad med honom. Hon gav honom en chans till men det blev bara värre och Maria kastade sin ring.
Verkligheten kom ifatt och Magnus kunde inte förstå varför han hållit på som han gjorde. Han hade inte kontroll över sitt eget liv och beteende. Han skrev ett brev till Maria där han försökte förklara och uttryckte hur bra de hade haft det ihop.
Maria tog brevet ur hans hand och började läsa, Magnus hade skrivit att ”det känns som djävulen har fått tag i min själ”. När hon läste det började hon berätta om sin tro: Jesus kan förlåta, Guds Ande kan ge oss kraft att bryta med livsmönster, Gud kan upprätta och Jesus dog för oss.
– Detta hade jag förstås hört innan men då bara tyckt var skit. Men nu ville jag bara höra mer och mer.

Bad till Gud
Samtalet fortsatte och Magnus kände till slut lust att be till Gud tillsammans. De satt på sängen, Maria tog hans hand och de var tysta.
– Jesus, Jesus, sade Magnus högt.
Då upplevde han en värme och en kärlek som han hittills aldrig tidigare upplevt. Det var mörkt i rummet och plötsligt såg de båda hur det lyste omkring dem. Magnus upplevde en total överbevisning om att Gud finns. Den dagen i november 1991 vaknade Magnus på morgonen som ateist och gick och lade sig på kvällen som kristen.
Magnus följde snart med Maria till kyrkan där han lärde känna en präst som hette Ove, som blev en bra förebild för honom. Den första tiden som kristen var det en hel del intellektuell och känslomässig kamp. Han började läsa Bibeln och efter några månader hade han döpt sig och de hade gift sig. Ganska snart började funderingar på om han kanske skulle bli präst. Efter mycket bön och rådgivning kände han starkt Guds närvaro vid ett tillfälle när han bad över det och dagen efter fick han till sig orden från Matteus när Jesus säger att det behövs fler arbetare för skörden.
– Det talade så starkt rakt in i mitt liv och jag sa, Herre, låt mig få bli en sådan skördearbetare.
Så vägen bar till Uppsala där det blev teologistudier och senare prästvigning i Växjö domkyrka.

Guds omsorg
De har som familj upplevt Guds omsorg på ett konkret sätt även när de varit med om svåra saker. De blev under en period trakasserade och hotade för att de var kristna. Det sprayades till och med saker på deras hus. Gud har funnits där och svarat på bön och gett tillbaka vad som gått förlorat.
De senaste två åren så har det varit lidande i familjen. Dottern Agnes var med om en allvarlig skidolycka, så hon kan inte gå i skolan eller hålla på med sina intressen.
Magnus upplever hur Gud har visat honom under denna tid hur han vill släppas in i livets alla områden och vara Gud över hela Magnus liv.
– Det är väldigt lätt hänt att vi vill vara stora, starka och duktiga. Vi behöver istället vara beroende av Gud. Närheten till Herren är helt avgörande. Magnus och Maria känner att de har kommit både närmare Gud och varandra under denna kris och de hoppas och tror på helande och återställning för dottern.
Magnus har arbetat som präst i Växjö med omnejd i 20 år och har nu en tjänst som regional missionsledare på EFS Sydost, där han åker runt i olika församlingar och även är med och arrangerar konferenser. Ett ord som är i Magnus och familjens hjärta just nu och som även är tema för EFS årskonferens till sommaren är detta från Jesaja kapitel 43:

Tänk inte på det som har hänt,
bry er inte om det som var förr.
Se, jag gör något nytt. Redan nu visar det sig. Märker ni det inte?
Jag ska göra en väg i vildmarken
och strömmar i öknen. Markens djur ska ära mig, schakaler och strutsar,
För jag förser vildmarken med vatten och öknen med strömmar, så att mitt folk, mina utvalda, kan dricka.

PETTER ALLGULIN

Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för ”dessa mina minsta” förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.