Lena fick välja mellan liv och död

3489

Lena Andersson blev känd som ung tonåring med låten ”Är det konstigt att man längtar bort nån gång” som gick rakt in på Svensktoppen. Livet förändrades över en natt. Men artistlivet var slitigt och när karriären började trappas ner kom frågorna.
– Är det bara det här, är detta livet?
Lena Andersson liv handlade tidigt om sång och musik. Som tolvåring fick hon en gitarr och började skriva musik till kompisen Pia Johanssons texter.
– Pia diktade och jag framförde sångerna för hennes storasysters killgäng på partyn, berättar Lena Andersson som nu också heter Hubbard.

I december 1970 bandade hon några sånger och skickade in dem till ett radioprogram. När Stikkan Andersson hörde dem kontaktade han familjen och kom sedan att bli Lenas manager. Under sportlovet året därpå spelades LP-skivan ”Lena 15” in med bland annat låten ”Är det konstigt att man längtar bort nån gång” som Stikkan skrivit texten till.
– Stikkan visste att jag behövde en hit, fortsätter Lena.

- Erbjudande från Jesus.se! -

Redan som 15-åring blev det -tvebut i Hylands hörna. Lena var lugn men Stikkan desto mer nervös, helt obefogat. Låten gick in på Svensktoppen.
– Det vände över en natt och dagen efter var jag på löpsedlar och första sidor. Det var hysteri.

Folkparksturné följde och hon hade 13 låtar på Svensktoppen och var med i Melodifestivalen två gånger. I Japan vann hon Tokyo Music Festival med sången ”Better to have loved” skriven av Björn Ulvaeus och Benny Andersson.

Många slitningar
För en ung tjej som Lena var det inte alltid lätt.
– Det är många slitningar och man måste anpassa sig till alla möjliga människor och vara till lags. När man är ung har man inget att sätta emot, utan man är som en liten vindflöjel.
Hon arbetade ihop med artister som Landslaget, Tomas Ledin, Lalla Hansson och Ted Gärdestad, samt turnerade med ABBA. Kändisskapet hade sitt pris; till slut gick nästan tron på människan förlorad.
– Det skulle tittas in i turnébussen. Och det var tuffa puckar hur musiker betedde sig mot tjejer. Det var inte kul.

Efter tio intensiva år började artistlivet trappas ner något.
– Det var där, i 20-årsåldern, jag började bli en sökare. Det fattades något. Och jag undrade: Är det bara det här, är detta livet?
Hon kände sig halvtrasig och ville hitta något för att få frid. En musikervän fick med sig henne till ett meditationscenter i Stockholm.
– Jag fick ett mantra och så satte man igång, utan kunskap. Jag hade ingen aning om att det var religion. Det påverkade mig mycket i mitt sökande Lena började intressera sig mer och hittade böcker i affären ”East and West” på Östermalm.
– Jag öppnade upp för österländsk religion. Det är en sådan förvirring. Meditationen och teknikerna bryter ner psyket.

Lena blev rädd för att sova och fick panikångest. Den kunde komma helt oväntat, när som helst.
– När jag var kring 24 år fick jag väldigt stark dödsångest.
En natt åkte hon in till psykakuten, men istället för att få hjälp fick hon sitta tre timmar i väntrummet. Hon tröttnade och gick hem.
– Jag tror det var bra att ingen fick tag i mig.
I en av böckerna skrev Bhagwam, en guru inom hinduism och New Age, om Gud. Det fick Lena att tänka till och undra ”Är det Gud jag söker?”
– Jag hade en barnatro och Gud hade rört vid mig under konfirmationen, men det hade inte gått upp något ljus.

Började läsa bibeln
Hon hörde en röst inom sig som uppmanade att läsa bibeln, och hon tog fram Nya testamentet från konfirmationen.
– Det började jag läsa, då var jag 26 år. Genom bibeln kom det in ett ljus i mörkret.
Hon kunde vara ute på Café Opera och tänka: Nu måste jag gå hem och läsa bibeln.
– Jag slukade Guds ord och där började det vända.
Under ett bröllop som hon sjungit på hade hon träffat prästen Nils Lidskog som då var präst i Salemkyrkan.
– Han var annorlunda. Jag ville höra allt han hade att säga. Nils upplevde att jag var så nära att det skulle bryta igenom. Han och hans fru bad mycket för mig.
När Lena var hemma hos föräldrarna sommaren 1985 läste hon högt ur bibeln.
– Jag var på väg åt rätt håll, men det hade inte brutit igenom.

Senare den sommaren, i augusti, köpte Lena en resa till Mallorca. För att det skulle bli billigt delade hon rum med en annan resenär, en tjej som var ute på sitt håll.
– Jag var för mig själv och hade min gitarr, gick på stranden och ville inte gå på några klubbar längre.
En dag när hon låg och solade på stranden skedde något inom henne.
– Då kände jag att den helige Ande kom över mig. Och att jag fick välja mellan liv och död. Jag tänkte: Detta är så stort så tar jag emot det så dör jag.
Lena fylldes med Guds kärlek och kände den ända ut i fingerspetsarna. Och där på stranden omgiven av alla människor blev hon helt förkrossad.
– Det var så starkt. Min gamla människa dog och det var värt det.

Ångesten försvann
– Den första grejen var att min panikångest var borta. Jag hade haft den i tio år och visste aldrig när den skulle slå till. Något år tidigare hade hon upplevt att Gud kom över henne på en annan strand på Gotland, men på ett annat sätt.
– Där såg jag att Gud hade varit med mig hela livet, och alla människor som han sänt. Jag var så tacksam till honom. Men när jag kom hem den gången var det ett andligt mörker inom mig.
Efter Mallorca var det annorlunda, eftersom hon förstått vem Jesus var och bekänt sin tro på honom.
– Jag förstod att jag var frälst. Det var Guds ord som hade verkat i mig. Jesus är Ordet, jag hade fått in det genom bibelläsningen.
Processen hade tagit ungefär fyra år.

– När jag kom hem till Stockholm sa jag till Jesus: ”Nu går jag med dig”. Allt var förändrat och hon upplevde att alla log mot henne på gatorna hemma i Stockholm.
– Gud visade mig på ett sätt att jag var i en annan värld, att allt var annorlunda nu.
Hon ville hitta en församling och gick till olika kyrkor. Nils Lidskog tipsade om Södermalmskyrkan. Lena siktade in sig på en fredag när det skulle vara bönemöte.
– Det lät inte så farligt.
När hon kom dit var det lovsångskonferens med en amerikansk predikant som sjöng gospel och predikade. Alla som höll på med musik bjöds fram för förbön.
– Det var så starkt, jag stod i mittgången. Sedan såg jag alla som föll i anden och bad: ”Låt mig inte falla”. Talaren la handen på mig och så skrattade han. Det var bara det.
En helt ny värld hade öppnat sig genom kyrkan. Efter något år gick Lena bibelskola i Södermalmkyrkan och senare även i Uppsala på Livets ord. Från Uppsala flyttade Lena till Oskarshamn.

Träffade Tobe
Hösten 2000 träffade hon Tobe från Carlsbad i Kalifornien genom nätdejting. Hon ville ha en man som delade tron och det fanns ingen i passande ålder i Sverige.
– Jag var 30 år när jag blev frälst. Det fanns män som var 12 till 15 år yngre än jag, men det kändes fånigt.
Tobe flög över till Sverige i mars 2001 för att träffa Lena, hennes familj och vänner. Lena åkte över till USA i april och där ställdes det på sin spets.
– Då sa vi: ”Antingen gifter vi oss eller så klipper vi av”. Det var sent och vi sprang till ett stort köpcenter och köpte ring. Då förlovade vi oss.
I maj samma år gifte de sig i en kyrka i Påskallavik söder om Oskarshamn.
– Det var en idyllisk liten kyrka vid vattnet.

Flytten gick sedan till USA med sina utmaningar.
– Vi kände varandra, men ändå inte. Det var mycket att lära sig, som språket till exempel.
Tobe har under många år arbetat med barn i kyrkan. 2007 sökte paret sig till Central Valley, CA och var där till 2011. Och sedan blev det Phoenix. I de olika församlingarna har Tobe och Lena tjänat Gud tillsammans. Lena med sina musikaliska gåvor; sjungit i kören, solo och i lovsången. Sedan 2013 har de haft arbeten utanför kyrkan och i sin studio skriver de musik tillsammans. I juni i år släppte de CD:n ”Winding road”. På den har Lena även gjort en illustration till varje sång.

Text och Foto: Monika Ekström Gomér

Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för ”dessa mina minsta” förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.