Kjell hittade en inre styrka

2641

Vid första anblick går det inte att undvika hur vältränade Kjell och Turil Lohne är. Men det yttre har inte alltid speglat det inre. Först när den yttre fasaden i Kjells liv krackelerade kunde en inre styrka börja byggas upp.
– Jag tränade 600 till 700 timmar per år och dessutom jobbade jag 45 timmar varje vecka. Till sist tog jag slut både fysiskt och psykiskt.
Denna brutenhet kommer han tillbaka till flera gånger. Det han inte visste när han var barn, var att han hade bipolär sjukdom. Hans sinnesstämning växlade mycket kraftigare hos honom än hos andra.
– Vissa dagar kändes det som om livet inte var värt att leva, andra dagar levde jag 110 procent, säger Kjell.
Detta bidrog till att han blev mobbad i skolan, och bruten.
– Mitt självförtroende blev totalförstört, säger han.
Inte förrän 2010 skulle Kjell få diagnosen bipolär sjukdom.

Fasaden krackelerade
Kjell växte upp in en kristen familj. Han blev frälst, andedöpt och var pastor och lärare. Men han levde ett dubbelliv och tog droger som hjälp för att klara av att leva. 2007 blev allt ohållbart. Fasaden krackelerade.
– Jag förlorade mitt äktenskap och kontakten med mina tre barn. Jag kände att livet inte var värt att leva.
Kjell var helt slut, orkade inte tänka på att prestera och få ordning på allt. Han isolerade sig från människor.
– Jag använde alkoholen som dryck och tog mycket olagliga mediciner för att bedöva mitt huvud och mina känslor, säger han.
Kjell försökte också ta sitt liv.

- Erbjudande från Jesus.se! -

Änglar och demoner
Men mitt i sin ensamhet där hemma fick han änglabesök.
– Jag kände hur hela atmosfären i rummet förändrades och en enorm känsla av kärlek kom emot mig. Jag tänkte att Gud är god mot mig även om jag felat och gått fel väg.
Men så kom också en ond ande in i rummet.
– Den manifesterade sig som en skugga som kom in och ville skrämma bort känslan av kärlek. Det var som en kylig vind och en stark rädsla, säger Kjell.
Då mindes han att han hade hört att man skulle använda namnet Jesus mot onda makter.
– Jag talade ut namnet Jesus och begärde att det onda skulle lämna mig. På en sekund kom den starka känslan av Guds kärlek tillbaka.
Efter detta började Kjells relation med Jesus upprättas.

Mötte Turil
Efter att Kjell kommit tillbaka till Gud träffade han Turil. Deras pappor var kollegor och de hade känt till varandra ganska länge, och nu blev de vänner på Facebook.
En dag kände Turil en stark maning från Gud att åka till en speciell konferens.
– Jag upplevde att om jag åkte till konferensen skulle Gud ge mig kontakter på något sätt, säger Turil.
Väl där träffade hon Kjell och genast visste båda två att de var menade för varandra.
– Det var som magnetisk energi. Jag såg henne sitta och be i ett vardagsrum och tänkte ”Oj, en kvinna som kan be!”. Och snygg var hon också, så det var dubbelt upp, säger Kjell och skrattar.
En vecka senare hade han köpt en ring och friade. Knappt två månader senare gifte de sig.

Helad från allergi
Kjell hade svår glutenintolerans, men så fick han höra att hans svärmor hade blivit helad från samma sjukdom. Han åkte till ett tältmöte i Eringsboda i Blekinge för att få förbön. I samma sekund som någon lade handen på honom skedde miraklet.
– Jag kände att något hände i magen och matstrupen. Sen gick jag ut och åt två korvar med bröd, säger Kjell.
I vanliga fall skulle han kräkts upp allt inom 25 minuter, men inte den här gången.
– Jag blev jätteförvånad, och glad att jag kunde behålla maten, säger Kjell.
Men dagen efter fick han ett återfall. Efter en baguette fick han svår magkramp.
– Då lade Turid handen på mig och befallde sjukdomen att gå, och hon bekände att jag var helad. Sedan dess har jag inte haft några problem.
Men trots att Kjell var nygift och hade blivit helad var livet inte en dans på rosor.

Droger i toaletten
Efter att halva livet kämpat med de kraftiga humörsvängarna fick Kjell till slut diagnosen bipolär sjukdom. Han fick hjälp av en stödgrupp med hur han skulle tackla sin bipolaritet, men vägrade ta emot mediciner för sjukdomen.
Beskedet blev ett lättnad, för nu visste han vad allt handlade om, men han kände också en skam. Dessutom var han inte fri från sitt missbruk. I tre år kämpade Kjell fram och tillbaka med drogerna.
Förändringen kom först när han kom till en punkt där han kände att något bara måste hända.
– Jag höll återigen på att förlora mitt äktenskap, jag hade problem i kontakten med mina barn, och min läkare som tog mina blodprov sa åt mig att nu måste jag bli nykter annars måste jag lämna in mitt körkort. Jag tänkte ”Nu får det vara nog” och spolade ner alla tabletter och droger i toaletten.
Han slutade helt med drogerna och den här gången blev han verkligen fri. När han på riktigt sa nej till sitt gamla liv, räddade han också sitt äktenskap.

Vändes till något gott
Skammen över diagnosen har också fått ge vika.
– Jag har lärt mig att kontrollera mig själv med hjälp av terapi och nu fattar jag vad det är som händer.
Också Turil är en stor hjälp när Kjell har sina tunga perioder.
– Jag har lärt mig att använda mig av henne när de tunga dagarna kommer. Hon hjälper mig att komma ihåg hur det känns när jag är på höjden och mår bra, säger han.
Kjell har också valt att vända det onda till något positivt.
– Jag bestämde mig för att ge människor med bipolaritet ett ansikte och jag har intervjuats på norsk TV och i norska tidningar.
Turil och Kjell har startat ett eget företag. Kjell är personlig tränare och mental coach. De hjälper också människor med relationsproblem där någon av parterna har bipolär sjukdom.
– Jag kan hjälpa andra. Min smärta blir något gott och kommer till användning, säger Kjell.
– Bibeln säger i Romarbrevet att ”Vi vet att allt samverkar till det bästa för dem som älskar Gud”, säger Turil.
De båda är mycket tacksamma för vad Jesus har gjort i deras liv, men de vet också vad som krävs för att de ska klara av vardagen.
– Vi är totalt beroende av att ha ett starkt liv med Gud. Varje dag ber vi och läser Ordet, säger Turil och Kjell Lohne.

Maria Johansson

Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för ”dessa mina minsta” förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.

Fakta: Bipolär sjukdom
En person med bipolär sjukdom pendlar mellan depression och hypomani. Tecken på hypomani är att personen är upprymd, optimistisk och pratsam. Han eller hon har också ofta förbättrad koncentration och kognition, snabbare tankar och fler idéer. Många blir driftiga, målorienterade och produktiva. Mellan en och tre procent av befolkningen drabbas av bipolär sjukdom. Många insjuknar första gången när de är mellan 15 och 30 år. Ärftlig belastning är den viktigaste riskfaktorn.