Kjell-Åke är övertygad om att Gud räddat hans liv

2598

Kjell-Åke, 38, hade en uppväxt präglad av missbruk och mobbning. Redan i tidiga tonåren fastnade han i eget missbruk, men lyckades dölja det under många år. Till slut rasade allt och han blev hemlös. Missbruket eskalerade, men för två år sedan fick han ett nytt liv och blev frälst och fri.

Kjell-Åke Svensson föddes 1977 och växte upp i Ängelholm. Båda föräldrarna missbrukade alkohol och det var ofta bråk hemma.
Socialen placerade de tre äldre syskonen i fosterhem, medan Kjell-Åke och hans lillebror fick bo kvar hemma. När han var åtta år dog hans ena syster.
– Jag minns inte mycket av henne eftersom hon bodde i fosterhem. Men jag har tydliga minnen av begravningen. Efter det blev ingenting sig likt hemma, berättar Kjell-Åke.

- Erbjudande från Jesus.se! -

Tog alkohol
I skolan blev han mobbad från första klass ända upp i högstadiet.
– Jag minns till exempel att de i första klass puttade ner mig från en backe och att mina glasögon gick sönder, säger Kjell-Åke.
– Min mamma tog upp mobbningen på ett utvecklingssamtal med min klassföreståndare en gång. Men min lärare svarade då att jag inte var som alla andra, fortsätter han.
I tonåren sökte Kjell-Åke sig till ungdomar som var äldre och började festa med dem.
– Första gången jag tog alkohol hem-
ifrån var jag 13 år gammal. Det var ingen som hade koll eller brydde sig.
– Jag fick klara mig själv och fastnade för alkoholen väldigt tidigt. Jag försökte döva smärtan inombords när allt var kaos i livet.

Tuff skolgång
Efter halva sjuan var han så trött på att bli mobbad att han slog tillbaka, men det fick inte den effekt han hoppats på.
– Jag och min mamma blev kallade till rektorn tillsammans med skolpsykologen och fick beskedet att jag inte fick vara kvar på skolan eftersom jag var för bråkig och stökig.
– Efter det placerades jag i anpassad studiegång, vilket innebar att jag hade praktik tre dagar och undervisning två dagar i veckan.
När Kjell-Åke gick ut nian hade han inga godkända betyg och hamnade på Individuella programmet som var ett gymnasieprogram för elever som inte kunde komma in på något annat.
Där stannade han knappt en termin innan han skickades iväg till en gymnasiesärskola i Hässleholm, trots att han inte fått någon riktig utredning som visade att han var utvecklingsstörd.
– Allt kändes meningslöst och jag brydde mig inte om någonting. Jag kände mig dömd på förhand.
– Förutom att dricka tog jag tabletter av alla möjliga slag och missbrukade i smyg. Jag bråkade och drack och gjorde allt för att komma bort från skolan.

Dolde missbruket
Det blev fyra år på särskolan. När han gått klart levde han som missbrukare, men förnekade det.
– Jag kombinerade alkoholen med narkotikaklassad medicin och amfetamin.
Vid samma tid som Kjell-Åke slutade skolan och flyttade hem till föräldrarna igen slängde pappan ut honom och mamman.
– Min pappa misshandlade min mamma väldigt svårt den gången. För första gången var jag hemlös en tid. Jag tappade kontakten med min pappa efter det.
– När han var påverkad kallade han mig väldigt fula saker som satte djupa spår inom mig.
– Många gånger undrade jag varför jag och min lillebror inte blev placerade i fosterhem när våra äldre syskon blev det. Det gick mycket bättre för dem än för oss.
När Kjell-Åke var 22 år gifte han sig med en tjej som inte var missbrukare. Efter några år visade en utredning att han inte är utvecklingsstörd.
I Karlstad fick han sedan sitt första jobb efter att först ha fått praktisera.
– I och med att jag tog tabletter fanns inte doften av alkohol och jag lyckades dölja mitt missbruk under flera år.
– Det mest ironiska är att jag jobbade med social rehabilitering för alkohol- och narkotikamissbrukare.
– När man missbrukar blir man väldigt duktig på att manipulera, ljuga och dölja hur man egentligen mår, förklarar Kjell-Åke.

Arbetslös, skild och hemlös
Efter tre år blev han avslöjad och fick sluta arbeta.
– Min fru blev medberoende och skyddade mig genom att dölja mitt missbruk inför vänner och släkt.
– Hon fick ta emot mycket skit under de tio år vi var gifta och till slut orkade hon inte mer. Jag slog henne inte, men jag var elak och tappade kontrollen när jag drack.
– Det var en turbulent tid, berättar Kjell-Åke.
Efter skilsmässan flyttade han tillbaka till Ängelholm och levde där som hemlös. Missbruket eskalerade fullständigt och han nådde till slut botten.

Frälst på Gullbrannaläger
En dag för mindre än två sedan kom han i kontakt med LP i Örkelljunga.
– Sommaren 2014 hade jag nått botten i mitt missbruk. Inga myndigheter ville ha med mig att göra och jag hade förbrukat alla mina chanser.
– Jag följde med på LP:s läger på Gullbrannagården. Där gick jag fram för att ta emot Jesus i mitt liv, böjde knä framför korset och bad om syndernas förlåtelse.
– När jag bad upplevde jag en befrielse som om allt bara släppte. Det var en underbar känsla.
Kjell-Åke berättar att hans ena syster som växte upp i fosterhem brukade ta med honom till söndagsskolan när de var små. Han har alltid trott att det finns en högre makt.
– Vid flera tillfällen i mitt liv då jag var nära döden ropade jag till Gud om hjälp. Om Han inte hade gripit in hade jag inte varit här idag med tanke på hur många överdoser jag tagit.
– Jag är övertygad om att Gud finns och att Han har räddat mitt liv.

Ett förvandlat liv
Kjell-Åke fick därefter en plats på Torpahemmet och rehabilitering.
– Jag har mycket att tacka Gud och LP för. Det var en väldigt annorlunda miljö mot vad jag var van vid. Jag blev bemött med en sådan kärlek och hade aldrig varit med om något liknande i hela mitt liv.
– Först var jag misstänksam, men efter ett tag förstod jag att de verkligen brydde sig om mig. När jag kom dit var jag fortfarande hatisk och paranoid. Efter ett par månader hade jag börjat förändras och blev lugnare, fick mer självförtroende och var mer stabil som människa.
– En del av behandlingen bestod i att lära mig förlåta mig själv och andra för att kunna gå vidare och få en inre frid. Från att ha varit bitter, arg och besviken på allting fylldes jag med kärlek och en kraft som ingen annan än Gud kan ge, avslutar Kjell-Åke.

Angelica Victorin. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för ”dessa mina minsta” förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.