Kia fick nytt hopp för livet

7446

Drogerna höll på att förstöra Kias liv. När sönerna omhändertogs drogs hon ner i bottenlös förtvivlan. Men hon visste att det fanns en som kunde rädda henne, och det var Jesus. – När jag sade ja till Jesus hände något i mitt hjärta. I hela mitt inre kunde jag känna att Jesus var en verklighet och att allt skulle bli bra. Jag fick ett hopp.
Kia Dahlström hade en bra uppväxt i Göteborg. När hon var 16 år flyttade familjen till en grannkommun. Kia gick kvar på skolan och under pendlingen passerade hon varje dag förbi köpcentret Nordstan.
– Där lärde jag känna fel folk. Där fanns nämligen haschrökarna och det räckte med att man hejade på dem, så fick man en kompis.
Kia var ung och nyfiken. Hon testade hasch – och gillade det.
– Det gav mig ett lugn på insidan. Utan droger hade jag ständig ångest. Men det var inte så klokt, för när jag väl börjat med hasch så varken ville eller kunde jag sluta. Mitt tips till andra som kommer i kontakt med droger är att inte prova. För det kan hända att du gillar det.

Barnen omhändertogs
18 år gammal trodde Kia inte att hon skulle överleva sin 20-årsdag. Hon hade inte hört talas om någon som klarat av att sluta med droger.
– Jag skärpte till mig tillräckligt för att klara livet. Jag drev eget företag och sålde fisk. Men drogerna fanns med hela tiden – hasch och amfetamin.
När Kia och hennes man fick sin första pojke lyckades Kia hålla sig borta från droger i två och ett halvt år.
– Sedan trodde jag att jag kunde hantera drogerna. Men det kunde jag inte. När sonen var fem år gammal blev han omhändertagen och togs till ett fosterhem.
– Det var som att slå bort bromsen i nedförsbacken. Allt rasade och hela livet blev en jakt på amfetamin. Jag försökte komma på behandling tillsammans med min man, men det fick jag inte.
När Kia blev gravid på nytt något år senare ändrades kommunens inställning. Hon erbjöds behandling och kunde sedan hålla sig drogfri i två och ett halvt år.
– Men allt upprepades. Jag började med drogerna igen och när pojke nummer två var fem år gammal blev han också omhändertagen. Jag tror att det är det allra värsta som kan hända en mamma, att man inte får behålla sina barn.

- Erbjudande från Jesus.se! -

Tjuvlyssnat på LP-bröder
Kia visste att det bara fanns en som kunde rädda henne, och det var Jesus.
– Jag var döpt och konfirmerad i kyrkan och om folk frågade mig så svarade jag att jag trodde på Gud eller något, även om jag egentligen inte alls visste vad tron handlade om.
– Men många år tidigare hade jag tjuvlyssnat på LP-bröderna när de vittnat i parken. Jag hade inte vågat ta steget då, men jag hade inte glömt det jag hört. Jag visste att Jesus var räddningen. Under åren som gått hade fröna grott i mig. Därför är det så viktigt att vi som kristna vittnar. För även om det inte verkar som om folk lyssnar kan det bli ett frö som får ligga och gro.
Kia hade en kompis som ibland åkte till kristna möten. En kväll 2005, när hon var i riktigt dåligt skick, övertalade hon vännen att köra henne till ett Jesusmöte.
Kia kom till ett tisdagsmöte på Furulundshemmet, som drivs av Erik Edin-stiftelsen. Under hela mötet rann tårarna oavbrutet och efter mötet gick hon fram för förbön.
– De frågade om jag trodde att Jesus hade dött för mig, och en rad andra frågor. I min hjärna hade jag en massa argument mot det, men inte i mitt hjärta. Jag svarade ja på alla frågorna. Och där hände något. Jag blev så förvånad. Jag kände att detta verkligen var på riktigt. I hela mitt inre kunde jag känna att Jesus fanns, att han var en verklighet och att allt skulle bli bra. Jag fick ett hopp.

Förvandlad på insidan
Kia kom hem till sin man och försökte förklara vad hon varit med om. Han trodde först att hon tagit någon ny drog. Men Jesus-mötet ledde till att de båda började gå till en LP-kontakt och fick kontakt med Erik Edin-stiftelsen.
– Jesus förvandlade livet på insidan så att jag kunde må bra och bli hel. Allt det där som jag försökte fylla med droger fyllde Jesus.
– Vi fick komma till Erik Edin-stiftelsens familjebehandling i Laxå. Där fick jag lära mig att leva med Jesus, att växa i tron, att läsa Bibeln och komma in i en församling. Pingstkyrkan i Laxå lärde mig så mycket. Jag fick också mycket hjälp i bön, inte minst för barnen och relationerna med dem.
Den äldste sonen hade Kia och hennes man ganska bra kontakt med. Han bodde i ett bra familjehem och besökte sina föräldrar var fjortonde dag. Den yngste sonen fick Kia bara träffa en gång i månaden i den stad där familjehemsföräldrarna bodde.
– Jag fick kraft att vänta och efter två år ringde socialen och sa att han skulle få komma hem och bo hos oss. Det var när han började förskoleklassen. Idag är han 16 år och går i nian.

Ger hjälp vidare
I Laxå arbetade Kia och hennes man på en restaurang som Erik Edin-stiftelsen drev.
– Det var nyttigt, för man fick lära sig arbetsrutiner. Sedan sökte jag mig till en utbildning till behandlingspedagog på Viebäcks folkhögskola.
Idag arbetar Kia som behandlingspedagog på Furulundshemmet.
– Mycket har utvecklats jämfört med när jag själv blev behandlad. Vi är ett kristet behandlingshem där tron på Jesus är viktig. Men vi använder också evidensbaserade metoder. Jag leder kurser i återfallsprevention. Vi har motiverande samtal samt kurser för vuxna som har vuxit upp i en dysfunktionell familj.
– För mig som själv fått hjälp att komma ur ett missbruk är det fantastiskt att få ge hjälp vidare. Jag älskar mitt jobb, att se folk växa och gå vidare.

Sonen fick cancer
Men allt har inte varit enkelt i Kias liv. Hon har också fått uppleva hur Jesus styrker och bär när livet är som jobbigast.
När äldsta sonen Linus var 17 år gammal fick han en hjärntumör.
– Han fick kämpa med tumören i sju år. Den opererades bort två gånger, men kom tillbaka. För två år sedan insåg vi att hans liv snart var slut. Det var samtidigt en tid då vi fick uppleva hur Jesus höll oss uppe.
Linus hade en kristen tro. Han fick berätta om sin kamp mot cancern och om sin tro när han besökte Malou von Sivers tv-program.
– På slutet frågade jag honom om han var rädd för döden. Det var han inte. Och i stunden han dog visste både han och jag vart han var på väg. Trots att det var tufft, så kunde jag släppa taget.
– Det är så skönt med tron på Jesus. För mitt i det svåra får man uppleva Guds frid som övergår allt förstånd. I ögonblicket då Linus dog tänkte jag att nu får han träffa Jesus, nu får han se Himlen. Och det var fantastiskt.

Kraft från ovan
Linus delade sin kamp mot cancern offentligt och det har Kia fortsatt att göra.
– Det får inte vara förbjudet att tala om cancer. Alla har någon som är drabbad. Ofta vågar folk inte prata om det, men alla behöver prata om det.
Det har gått två år sedan Linus dog. För Kia är det en sorg att bearbeta, dag för dag. Men hon får kraft från ovan.
– Självklart är jag ledsen och sörjer. Det är fel ordning när föräldrar begraver sina barn. Men jag vet att vi ska ses igen och jag vet att Jesus finns vid min sida, i både med- och motgång.

Eva Ruderstam

Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för ”dessa mina minsta” förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.