Joanna älskar att se Gud förvandla liv

2281

22-åriga Joanna Hjalmarsson minns högstadiet som en tid av ensamhet. Men hon kan se hur Gud bar henne. Redan som liten drömde hon om att bli missionär och författare. Idag är Joanna missionär inom ”Ungdom Med Uppgift” och har skrivit en kristen ungdomsroman om ensamhet, relationer och tro. – Vi är alla skapade med en unik design, ett unikt syfte och ett oersättligt värde. Jag hoppas min bok kan visa på det. Min stora längtan är att skriva böcker fyllda med Guds närvaro.
Joanna växte upp i en kristen familj i en liten by norr om Alingsås. Som barn älskade hon att skriva dikter och kärlekssånger till Gud. Tron på att han är nära och bryr sig om oss kom väldigt naturligt, berättar hon.
– Att jag kan prata med honom och att han älskar mig, var självklart redan då.
Vid 11 års ålder var hon på ett scoutläger. En av kvällarna kom det en våg av kärlek och gudsnärvaro över henne och vännerna.
– Efter en lång stund av tårar började vi skratta. En glädje djupare än vad jag någonsin upplevt bubblade upp från insidan. Efteråt kan jag förstå att det var stunden jag tog emot Jesus.

Aldrig riktigt ensam
Under högstadiet och gymnasiet hade Joanna mycket fokus på skola, kompisar i kyrkan och egna ponnyn. Den period i hennes liv som varit jobbigast var högstadiet.
– Jag kämpade en del med känslan av ensamhet, främst i skolan. Jag var utfryst och hade inga riktiga vänner. Jag kan se hur Gud bar mig under den tiden. Han påminde mig om att han alltid finns där och har lovat att aldrig lämna eller överge oss. Han har välkomnat mig in i hans familj och adopterat mig som sin dotter.
En händelse som starkt påverkat Joannas liv är en resa hon gjorde till Moldavien när hon var 18 år. Ända sedan hon var liten har Joanna drömt om att bli missionär.
– Jag hade drömt, fantiserat och bett om att få åka ut i världen som missionär. Detta var min första missionsresa och första gången jag reste själv.
Efter att jag landat i Chisinau blev Joanna skjutsad till en liten by ett par timmar utanför huvudstaden. Ingen talade engelska och hon hade ingen aning om vad som skulle hända. Det visade sig senare att hon skulle få bo hemma hos en pastorsfamilj och hjälpa dem att leda ett läger för barnen i byn.
– Det var fantastiskt. Gud visade sig trofast under de här veckorna och jag började förstå från djupet av mitt hjärta att det spelar ingen roll vad som än händer, vart jag än är. Gud är med och jag kan lita på honom. Jag kan stå på en åker i en liten by på den moldaviska landsbygden, inte kunna språket, inte förstå kulturen, gråta av hemlängtan, ha problem med magen och känna mig ensammast i världen, men slutligen förstå vad psalm 139 verkligen innebär.

- Erbjudande från Jesus.se! -

Ung missionär
Efter studenten flyttade Joanna till Linköping för att gå en DTS-lärjungaskola med en internationell missionsrörelse som på svenska heter ”Ungdom med Uppgift”. En morgon fick hon se en vision från Gud.
– Det var som en film som visades i mitt huvud där han visade mig runt i sitt rike med ängar, snötäckta berg och en vacker sandstrand med mängder av rosa snäckskal som han gjorde ett halsband av till mig.
Joanna beskriver det som oerhört vackert. Det var som om Gud än en gång bjöd in henne till att ha den relation som de hade när hon var liten och skrev dikter till honom.
– Den stunden förändrade mitt liv. Jag förstod att jag fortfarande är hans älskade prinsessa. Han är fortfarande där, så mycket närmare än vad jag någonsin kan förstå.
Under tiden på lärjungaskolan fick hon ännu mer erfara hur nära Gud är och höra hans röst. På missionsresan åkte de till Colombia. En tidig morgon var de ute i ett fattigare område för att förbereda för ett stort barnmöte.
– När vi höll på med att plocka skräp och fixa i ordning områden kände jag starkt att det här är vad jag vill göra resten av mitt liv, säger Joanna.
Nu jobbar hon som heltidsmissionär med ”Ungdom med Uppgift” i Linköping och är bland annat med och leder deras DTS-lärjungaskolor och missionsresor.
– Jag älskar att se Gud förvandla liv. Jag vill utmana, uppmuntra och se andra växa med Gud. Att få se någon bli helad, upprättad, hitta sin unika kallelse och ta radikala beslut att följa Jesus, är så vackert. Att få se andra resas upp och leva ut sin fulla potential med Gud är något jag är villig att satsa mitt liv på.

Uthållighet i tron
Joanna älskar missionärslivet och skulle inte vilja byta det mot något annat. Samtidigt är det inte alltid lätt och spännande, berättar hon.
– Men jag vet att det är värt det. En kväll för något år sedan när jag var så trött och allt kändes jobbigt, talade Gud till mig. Han sa: ”Att vara missionär handlar inte bara om de ärofyllda dagarna när människor blir frälsta och stora under sker. Nej, det handlar om de jobbiga dagarna. Jag är stolt över dig i de ärofyllda dagarna, men mest av allt är jag stolt över dig i de jobbiga dagarna, för de visar uthålligheten i din tillgivenhet till mig.”
Hon vill uppmuntra andra som kämpar och känner att de vill se mer ske.
– Kanske är det något du bett för i flera år, kanske någon familjemedlem du vittnat för om och om igen, men du ser inget genombrott. Kom ihåg att Gud är stolt över dig, för din uthållighet visar din tillgivenhet till honom.

En kristen ungdomsbok
Joanna har alltid älskat att skriva och drömt om att skriva en bok. En eftermiddag fick hon idén till en ungdomsbok för tjejer i åldrarna 12-15.
– Gud gav mig styrka och uthållighet att skriva klart. Högstadiet var en jobbig tid och jag tror att det kan vara det för många. Man kanske kämpar med osäkerhet eller med att försöka hitta sin identitet. Jag har fått ett allt större hjärta för unga tjejer i den åldern.
Boken ”Efter regn” (Pärlan förlag) handlar om trettonåriga Moa. När hon börjar sjunde klass är det som om allt faller samman runt henne. Bästa vännen sviker, mamman går in i en depression, samtidigt som pappan knappt är hemma. Inte blir det lättare av att hon blir utfryst av klassens tjejgäng i den nya skolan.
Det ser ut som om mörkret är ogenomträngligt, ända tills den dag hon följer en stig genom skogen och hittar ett nergånget stall och en döende häst. Frågan är om hon kommer lyckas att rädda den här hästen? Är killen i stallet mer än en vän? Och är det verkligen sant att Gud kan göra allting nytt? Det är en bok om hästar, drömmar, kärlek och Gud.
– Min längtan är att komma med hopp. Det finns ett ljus som är starkt nog att skina genom det mörkaste mörker. I en tid av desperat sökande efter bekräftelse och identitet, tror jag att den ende som kan fylla hålrummet i våra hjärtan, är den som skapade det.
– Vi är alla skapade med en unik design, ett unikt syfte och ett oersättligt värde. Jag hoppas att den här boken kan visa på det. Min stora längtan är att skriva böcker fyllda med Guds närvaro. Min uppgift är att avspegla honom i allt jag gör.

Angelica Victorin.

Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för ”dessa mina minsta” förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.