Jenny Petrén om livet, karriären och tron

1769

Början på hennes tonår var omvälvande, men idag ser världsstjärnan Jenny Petrén tillbaka på vägen hon gått. Från den trygga barndomen, via tilltalet hon upplevde på Åh stiftsgård, förbi Top of the Pops i England och fram till att ha landat. Landat på en stol där resan erbjudit mycket rikedom och där hon idag upplever det egentliga värdet, att vara älskad just bara för att hon finns.

I sommar deltar Jenny Petrén i TV4-programmet Så mycket bättre. Jenny Petrén, före detta Berggren, föddes i Bergsjön utanför Göteborg där hon växte upp tillsammans med sina två föräldrar samt två äldre syskon. – Vi var supernära och hade också jättemånga lekkamrater, det drällde i huset hela dagarna, skrattar hon och konstaterar – Jag upplevde en extremt lycklig barndom.  I skolan hamnade Jenny i något hon kallar en ”tjejhög” med många starka viljor. Hon beskriver tonårstiden som fylld av självbildsproblematik och svårigheter.  Speciellt omvälvande var den sorg hon upplevde som tolv-trettonåring då det gick upp för henne att hon själv tyckte Gud var så bra, men att majoriteten av hennes vänner inte förstod det. Bland dem var det inte häftigt att vara kristen.

- Erbjudande från Jesus.se! -

Utsatt i tjejgänget
– The first cut is the deepest, så är det, säger hon med bestämdhet och kikar på mig med ett par allvarsamma bruna ögon där vi sitter och småpratar i en av loungerna på Gothia hotell i hemstaden Göteborg.  Hon återberättar öppet om tiden där hon själv var utsatt i tjejgänget.
– På grund av det som hände har den här lilla tjejen alltid varit rädd för vad folk ska tycka, säger hon och fortsätter.
– Det har format mig mycket och gjort att jag tagit vissa strider hårdare än andra. Samtidigt har det idag bidragit till att jag inser rikedomen i att jag själv kan bryta ett negativt mönster.

Beröring från Gud
Tron har alltid varit där, hennes syster förstod inte att unga Jenny orkade med andakter dagligen innan hon gick och la sig,
– Jag fick alltid en beröring av Gud, jag fick lugn. Men det är också mer en relation där man får frid först när man ger upp allt man har, summerar hon.  Konfirmationen på Åh stiftsgård var en viktig tid för henne, hit återvände hon vid senare tillfällen. Hon minns speciellt en pingsthelg när hon upplevde att Gud uppenbarade att han var med henne in i det som hände med bandet hon skulle komma att sjunga i, Ace of Base.  Samtidigt drabbades mamman av cancer, med endast ett par procents chans att överleva. Jenny drar sig till minnes den dag när hennes mamma satte henne vid det stora köksbordet och berättade om tumören.
– Det var en väldigt märklig tid, min värld skakades och jag hade ingenstans att gå med mina tårar.  Men hon upplevde några ord från ovan som kom att stilla hennes oro. ”Nu ska Guds frid som är mer värd än vad du kan föreställa dig, ge ditt hjärta och dina tankar skydd.”

Världssuccé att förvalta
De följande fem åren kom att rejält vända upp och ner på Jennys liv. Allt började dagen då hennes bror frågade om hon och systern kunde sjunga i bandet som vanligtvis brötade i garaget. Det var kanske strategiskt för då skulle systrarna inte längre ha anledning att klaga på musiken som skapades sent in på småtimmarna.
– Det började så småningom spraka ordentligt runt det lilla källarbandet som jag var med i från fjortonårsåldern, år som även etablerat en stark Gudstro i mig, konstaterar hon.

Slutade räkna framgång
Jennys mamma blev efter flera års osäkerhet slutligen friskförklarad, samtidigt spelade Ace of Base på Top of the Pops i England för första gången. Det kom att bli fler turer dit. Själv slutade hon räkna framgången när bandet nådde plats nummer 33 på hitlistorna i Tyskland.
– Jag insåg att det inte gagnar mig som människa att gå runt och tänka på mig själv som bättre än någon annan, även om jag fick lära mig att jag skulle komma att sticka ut.

Fyrtio miljoner album
Bandet erövrade stora framgångar och med sammanlagt uppemot fyrtio miljoner sålda album är de ett av världens mest populära popband på nittiotalet.
– Idag befinner jag mig på en helt ny plats. Min största uppgift just nu är att bara kunna sitta på min stol och känna mig älskad. Hittills har det varit en resa som överträffat alla mina förväntningar, som att jag har halkat på ett bananskal, ett välsignat bananskal.

Michaela Agnarsson Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för ”dessa mina minsta” förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.