Jeanette har upplevt kraften i att förlåta

3012

Uppväxten med en alkoholiserad far har satt sina spår, men genom att förlåta honom har Jeanette blivit en helare människa. Hon har också fått uppleva att Gud är trofast oavsett vad som händer i livet.

Jag träffar Jeanette Alfredsson på Öckerö, där hon bor med sin familj sedan tre år tillbaka. Jeanette arbetar som lärare och ägnar även en del tid åt att sjunga, leda och undervisa om lovsång.
Hon har spelat in två egna CD-skivor. Ibland talar hon också om sitt liv på kvinnofrukostar under temat ”Från att förtränga till att förlåta”.

- Erbjudande från Jesus.se! -

Gömde sig under sängen
Jeanettes uppväxt präglades av pappans alkoholism. Han blev aggressiv när han drack och det skapade mycket otrygghet och ångest. Ibland gömde Jeanette sig under sängen för att han inte skulle märka att hon var hemma. Hennes lillebror fick ofta höra att han var värdelös.
– Pappa rangordnade familjemedlemmarna. Hunden var mest värd och min bror stod längst ner på skalan.
Jeanettes pappa reste mycket i sitt jobb och ibland blev det för mycket festande även där. Vid ett par tillfällen gav chefen honom ultimatum att gå på behandling om han ville behålla jobbet. Under behandlingen skulle familjemedlemmarna konfrontera den som behandlades genom att berätta om något som hänt. Jeanettes bror frågade henne vad hon skulle berätta och räknade upp flera händelser som Jeanette inte kom ihåg.
– Då blev jag rädd och undrade vem jag var egentligen. Det jag såg som min verklighet, var det verkligheten? Jag hade förträngt jobbiga händelser för att få ett drägligt liv.

Varför ingrep ingen?
Familjen bodde i ett villaområde och Jeanette undrade alltid varför ingen gjorde något. Det gick så långt att hennes bror försökte ta sitt liv och först då reagerade omgivningen.
– Socialtjänsten gjorde en utredning, men när vi väl hade möjlighet att få hjälp höll vi ihop och sa inte så mycket. Familjen gick på samtal några gånger och det lugnade ner sig ett tag hemma, men det blev egentligen ingen förändring.
När Jeanettes pappa var nykter uppmuntrade han henne att sjunga och spelade in henne på band.
– Jag minns att jag tänkte: ”Varför kan han inte alltid vara så här?” Han tyckte att jag skulle bli artist men jag ville inte, eftersom jag inte tyckte att kändisar verkade lyckliga.
Jeanette deltog i flera talangjakter och blev vald till årets artist i kommunen när hon var 14 år. Under en period sjöng hon i ett dansband.

Berörd av lovsång
Jeanettes musiklärare på gymnasiet var gift med en pastor. Hon bjöd in henne att sjunga på en julfest i Pingstkyrkan.
– När kören sjöng en lovsång blev jag så otroligt berörd! Det var inte bara känslan av att musiken var vacker utan jag upplevde en kraft som jag aldrig känt förut. Senare förstod jag att det var Gud som berörde mig.
Tre månader efter julfesten fyllde Jeanette 17 år. Då fick hon besök av en evangelist från Pingstkyrkan som bjöd in henne till en mötesserie helgen därpå och gav henne en skiva med Charlotte Höglund.
– Jag blev förvånad över att få höra kristen popmusik och lyssnade ganska mycket på skivan. Jag gick naturvetenskaplig linje på gymnasiet och vi hade diskuterat vetenskap kontra tro. Det var mycket frågor och funderingar under den perioden. Jag hade gått och tänkt på det ett tag och nu kände jag att jag ville ge Gud en chans.

En hälsning från Gud
Jeanette gick på ett av mötena som evangelisten bjudit in till och bad: ”Gud, om du finns kan du väl ge mig ett tecken.” I slutet av mötet var det en kvinna som kom fram till henne med en hälsning från Gud nedskriven på en lapp.
– Det som stod på lappen var ett tilltal som för mig blev tecknet på att Gud hade hört min bön. Jag bestämde mig för att lämna mitt liv i Guds händer, nu fick han ta över rodret.
Jeanette döpte sig och gick med i församlingen. Hon började be mycket för sin pappa, att han skulle bli fri från spriten. Hon gick också på en bibelskola där en av lärarna frågade om hon hade förlåtit sin pappa. Det hade hon inte ens tänkt på att hon behövde göra.
– Jag gjorde det först och främst för min egen skull. Att förlåta är ett viljebeslut och samtidigt en process. Förlåtelsen rymmer en hemlighet, man börjar gå på en väg mot helande. Jag är en helare människa idag även om jag fortfarande kämpar med konsekvenser av min uppväxt.

Frälst och nykter
När Jeanette flyttade hemifrån tog hennes mamma mod till sig och lämnade sin man. Efter några år blev hennes pappa frälst och de sista åren av sitt liv levde han nykter.
– På pappas begravning fick jag höra människor berätta att han varit hjälpsam och ställt upp för andra. Det kändes gott att höra.
Pappans död tog Jeanette hårt.
– Jag hade aldrig trott att sorgen skulle vara så tung att bära, jag trodde jag skulle gå under. Men Gud lämnar oss inte, det blev väldigt tydligt för mig då.
Ungefär samtidigt som Jeanettes pappa dog skulle familjen flytta från småländska Lagan till Öckerö. De hade letat hus i två år och visste fortfarande inte var de skulle bo när det bara var ett par veckor kvar tills jobben och skolan skulle börja.
– När jag städade ur mitt föräldrahem kände jag mig rotlös och jag var väldigt orolig över att vi inte hittat något boende.

Gud är god
Omtänksamma människor frågade hur det gick och många sa: ”Gud har allt i sin hand, det ordnar sig nog ska du se!”
– Till slut blev jag så trött på alla dessa kommentarer, men jag fick se att Gud ändå hade allt i sin hand. Precis två veckor innan flytten skrev vi på kontraktet för vårt nya hus.
Det var en påfrestande tid för Jeanette. Flera av sångerna på hennes skiva ”God” kom till under den tiden.
– Man kan veta sanningar om Gud. Gud är trofast, det står i Bibeln och det har människor sagt, men att verkligen få uppleva det är en helt annan sak. Som kristen är man inte fri från svårigheter men min erfarenhet är att Gud är trofast och god, oavsett hur världen ser ut runtomkring.

Text & Foto: Ingrid Byström. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för ”dessa mina minsta” förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.