Jannes väg till Gud blev lång och krokig

1474

Janne Berggren är en skojfrisk, vildvuxen och rak person, som inte döljer sina brister bakom en religiös fasad. Han har inte alltid hållit sig helt på den smala vägen, men har alltid haft en öppen dialog med Gud. Gång på gång har han fått revidera sina förutfattade meningar.

Janne Berggren, född som nollåtta och numera bosatt i Sidensjö i Ångermanland, är ingen dussinmänniska. Detta står helt klart efter mötet med denna naturmänniska från vidderna, som vurmar för jakt, fiske och skogshuggning.
Janne är en mångsidig entreprenör och företagare, som även gillar bilar, motorcyklar och snöskotrar. Bakom den lite opolerade och tuffa ytan döljer sig ett varmt hjärta, ett humoristiskt leende och en retsam glimt i ögat.
Janne har det senaste året blivit djupt engagerad i att hjälpa lidande medmänniskor, främst romer i Rumänien; tre resor dit har det blivit på kort tid. Bland annat har han kört ner en mercedesbuss, som tidigare använts i hans taxiföretag och som nu rullar som skolskjuts i Medgedhia i östra Rumänien.

- Erbjudande från Jesus.se! -

Söp, slogs och röjde
Genom hela livet har Janne haft en tro och en personlig relation till Gud, som grundlades redan i barndomen.
– Mina föräldrar var inte alls troende, pappa jobbade som revisor och vi flyttade från Stockholm när jag var jag sju. Sedan växte jag upp på olika platser i Gästrikland.
– I Årsunda gick jag i scouterna och på tonårsträffar och gudstjänster i Missionskyrkan fick jag lära mig mer om tron.
– Egentligen var jag alltid gladast när jag var i kyrkan, där kände jag mig sedd och bekräftad, och fick en tro som följt mig genom livet.
– Fast samtidig levde jag ett ganska stormigt liv, söp, slogs och röjde och umgicks med kompisar och brudar av fel sort.

Skicka en kristen tjej
Men trots att han inte gjort någon storslagen upplevelse, så fanns tron långt därinne, som något gott och positivt.
När Janne var i 25-årsåldern och kände att han behövde en trofast kvinna att leva ihop med, vände han sig till Gud och bad om hjälp.
Enkelt och rättframt, sa han till Gud: ”Snälla, skicka en kristen tjej till mig”. Det märkliga var att någon vecka senare såg han Maria, en tjej som han aldrig sett förut, i kyrkan där han gick emellanåt.
– När jag lämnade lokalen slängde jag en snabb blick på henne. Då kom det en spontan tanke inom mig ’henne kommer jag nog att gifta mig med’.
En vecka senare, en varm söndag, hade Janne badat med kompisar och tagit någon öl efteråt. Det var visserligen söndag, men de fick ändå ett infall att åka till en krog i Gävle och festa lite och det märkliga var att Maria och några väninnor till henne också var där.
– Vi blev bekanta och snart var vi goda vänner och även ett par. När vi gift oss flyttade vi upp till Marias hemtrakter i Ångermanland.

Parallella liv
Maria brukade gå på gudstjänst i Elimkyrkan i Örnsköldsvik och Janne följde med dit då och då. Men för att bli medlem i församlingen måste man döpa sig och Janne sa bestämt att han inte ville spöka ut sig i en vit dräkt och doppas ner i en dopbassäng.
– Men Gud gjorde klart för mig att det här med att döpa sig inte var en så dålig idé ändå.
– Sedan var det inte mer med det; jag döpte mig och gick med i församlingen, men hymlade aldrig med min livsstil för att försöka framstå bättre än jag var.
Janne gjorde ingen hemlighet av att han levde ett parallellt liv med sina kompisar utanför kyrkan. De träffades och höll igång och ibland blev det rejäla, våta fester.
Men han hade inga allvarliga spritproblem; han hade sett avskräckande exempel hos sina föräldrar och hade lovat sig själv att hans barn aldrig skulle behöva se detta.
Jannes livsvandring fortsatte på parallella spår ytterligare ett antal år. Under dessa år fanns Gud därinne hela tiden och då och då uppfattade Janne att Gud talade till honom.
Sedan kom den dag för några år sedan då Gud på allvar började intensifiera kontakten.
– Guds Ande började väcka mig mitt i natten och uppmana mig att gå upp och läsa Bibeln. I början tyckte jag det var jobbigt och klagade att jag inte skulle orka med jobbet om jag inte fick sova.
– Jag sa till Gud att om du ska fortsätta så här måste du hjälpa mig så att jag fixar det ändå. Efter den bönen var jag alltid utvilad varje morgon fast jag sovit så lite.

Började gråta hejdlöst
Ju mer Janne läste, desto mer intresserad blev han. Förvånad konstaterade han halvhögt för sig själv att det ju finns en röd tråd i Bibeln, en sammanhängande historia som berättas.
– Jag har dyslexi och är ingen hejare på att läsa, men när jag började läsa så kom Anden över mig och plötsligt förstod jag vad jag läste.
– När jag kom till Apostlagärningarna så gick det upp ett ’Liljeholmens’ inom mig, det fanns ju en röd linje genom hela köret. Fast jag hade kallat mig kristen så länge hade jag inte fattat nånting.
En söndag upplevde Janne att Guds Ande bad honom säga till församlingen att alla i nästa gudstjänst skulle komma upp på plattformen och be för varandra. Han nämnde förslaget för pastorn Robert.
– Först var han lite tveksam, men det blev ändå bestämt att jag skulle få berätta om det jag upplevt den helige Ande säga.
– Sedan bad Robert för mig och Guds Ande kom så starkt över mig att jag helt tappade kontrollen över mig själv och började gråta hejdlöst.
– Jag som aldrig haft så mycket till övers för att folk ramlade under förbön, rasade nu bara ihop.

Hjärta för romer
Janne beskriver den omvälvande upplevelsen som härlig, men också lite skrämmande.
– När den helige Ande kom in i min svaga mänskliga natur, blev det liksom kortis.
– Efter det har jag vandrat med Herren på ett helt nytt sätt och vill verkligen följa honom och vara hans verktyg. Nu händer det nya grejer hela tiden.
– Bland annat har jag fått komma till Rumänien tre gånger och verkligen fått ett hjärta för de fattiga romerna. Jag försöker på olika sätt uppmuntra till hjälpinsatser på plats i Rumänien.
I Elimförsamlingen startade den ovanliga samlingen på estraden en helandeprocess. Gammalt groll och annat som stört gemenskapen har röjts undan och församlingen har börjat växa.
– När vi gör det Herren säger till oss kan vad som helst hända, säger Janne övertygat, och myser nöjt.

Börje Norlén. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för ”dessa mina minsta” förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.