– Jag hittade min glädje och kraft i Gud

1593

Micke Sjölén tog anabola steroider i sin ungdom och blev steril, men Gud är miraklernas Gud. – Vi hade en pastor som bad för oss och sa att vi kommer få ett barn. Det tog några år, men sen föddes Ester. Ett mirakel från Gud, berättar han. Micke har varit kristen i många år, men förstod vad det kristna livet handlar om först för ett halvår sedan.

Det var när han lyssnade på Simon Ådahls ljudbok ”Den oväntade resan” som något hände i hjärtat.
– Jag förstod att Gud inte söker perfekta människor för de kan han inte förändra. Men operfekta människor kan han använda, berättar han.
– Jag har fel och brister som bara Gud kan förändra. Jag hittade min glädje och kraft i Gud.
Micke förstod att Gud har en tanke och en plan för hans liv.
– Det tog 30 år innan jag förstod att jag verkligen behöver Gud och kyrkan.
– Det tog lite längre tid för mig än för andra. Men jag har förstått att Gud är den sanna vägen.

- Erbjudande från Jesus.se! -

En sak som förändrats är hans attityd mot människor.
– Under den senaste tiden har jag återupprättat gamla vänskaper. Jag har bjudit in folk jag tidigare inte kunde stå ut med. Jag har fått en djupare empati för alla människor.

Jesus är tryggheten
– Gud jobbar långsiktigt. Resan har inte alltid varit enkel, speciellt inte för min familj. Men den har varit värd det. I sin ungdom tog Micke anabola steroider och blev därför steril, men han och hans fru Ida har alltid längtat efter en familj. Sedan 11 år tillbaka har de varit familjehem för Mikael som idag är 19 år.

Ett mirakel från Gud
– Vi hade en pastor som bad för oss och sa att vi kommer få ett barn. Det tog några år, men sen föddes Ester. Ett mirakel från Gud. Micke beskriver att varje vurpa genom åren har varit ett steg framåt. Hans vänner har varit en bra hjälp genom åren. Varje värdefullt samtal och folk som bett för honom har varit steg i rätt riktning.
– Jag har inte alltid varit en bra pappa, man eller vän. Men Gud upphör aldrig arbeta med någon som vill. Jag misslyckas varje dag, men jag får jobba vidare. Mickes favorithistorier i Bibeln är människorna som misslyckades innan de fick komma igen och bli ännu starkare. Ett exempel är Petrus, som förnekade Jesus och sedan fick vara en grund där kyrkan växte fram.
– Jesus gick till udda människor. Jag får lära mig mycket den svåra vägen, men processen får ta sin tid. Den är värd allt i slutändan. För Micke är Jesus hans trygghet. När han inte levererar sin del av avtalet så gör alltid Jesus det. Jesus står kvar.
– Om vi byggt samhället på Jesus så hade världens sett annorlunda ut.

Tarzan i B-laget
Micke Sjögren är uppvuxen utanför Sundsvall, i en arbetarfamilj. Pappa körde lastbil och mamma var hemma.
– Är man inte bra i skolan, då måste man kunna något annat. Jag var lite av klassens clown. Jag var Tarzan i B-laget, säger Micke och säger att han knappt gick i skolan.
I årskurs sju började Micke dricka alkohol, och det tog inte många år innan han började testa annat.
– Jag sniffade lim och bensin. När jag var 18 år började jag med anabola steroider. Drömmen var att bli stört, bäst och vackrast.
– Men jag blev bara störst.Han tävlade i tyngdlyftning och anabola steroiderna ledde till andra droger. Under tiden jobbade han med ljud och ljus, och åkte runt i Sverige och i Europa.

Han började gå i en Pingstförsamling när han var i 20-års åldern.
– De hade något som jag inte hade, därför började jag gå där. Jag ville också ha det.
– Men jag gjorde allt utan att tänka, vilket gjorde att jag aldrig riktigt blev en i gänget. Micke hoppade runt i olika kyrkor och det har han fortsatt med.
– Jag har haft en tro genom åren. Jag har bränt relationer och saker har hänt, men där vet jag att Gud har hjälpt mig genom det. Han har alltid varit med mig.
En historia som Micke ofta går tillbaka till är den om stegen i sanden. Under de tuffa säsongerna är det bara ett par fotsteg, och det är då Gud har burit honom.

Fakta: Micke Sjölén
Familj: Frun Ida, dottern Ester och fostersonen Mikael
Bor: Nye, Vetlanda
Gör: Driver familjeföretag som markentreprenör

Louise Olofsson. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för ”dessa mina minsta” förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.