För fyra år sedan kom iranierna Maryam och Mehdi till Sverige. Maryam mötte Jesus redan i Iran, men i Sverige har tron fått växa. Här har även Mehdi hittat en tro för livet. Men Migrationsverket tror inte på deras konvertering och nu riskerar de att skickas tillbaka till Iran, där konvertering från islam till kristendom leder till fängelse, tortyr och i värsta fall döden.
Maryam är 34 år gammal och konstnär. Hennes väg till den kristna tron inleddes redan i Iran. Hon sökte något mer än det som den muslimska tron hon vuxit upp med kunde erbjuda.
– Mitt hjärta sade något annat än det som Koranen sade. Jag hade många frågor om vem Gud var och varför jag fanns till, som jag inte fick svar på. Istället såg jag hur islam användes för att kontrollera och förtrycka människor.
– Jag försökte få kontakt med Gud på egen hand, och gick igenom en process av självinsikt. Då öppnades mina ögon och jag såg bara Gud. Jag såg Gud överallt. Det kändes som om Gud bodde i mig, att han älskade mig och jag kände mig fri. Jag upplevde att jag hörde Guds röst och jag förstod att Gud alltid var med mig. Jag förändrades som människa och blev född på nytt.
Mötte Jesus i drömmen
En dag, för tio år sedan, gick Maryam in i en armenisk kyrka i Teheran, vars dörr stod öppen.
– Jag såg bilder på Jesus. Det var så vackra bilder, jag kommer aldrig att glömma hans snälla ögon som gjorde mig alldeles varm, men jag visste inget om Jesus. En kvinna kom och ville att jag skulle gå därifrån. Jag förstod inte varför jag inte fick stanna och jag grät på vägen hem.
På natten efter kyrkobesöket fick Maryam en märklig dröm.
– Jag drömde att jag träffade Jesus. Jag kände igen Honom från bilderna i kyrkan. Han hade vita kläder och fantastiska ögon som tittade rakt på mig. Han tog min hand och vi gick till bergen. Jag frös, men Jesus tände en eld som värmde mig. Vi satt och pratade, ansikte mot ansikte. Jag kommer inte ihåg Hans ord, bara Hans vackra, djupa ögon som såg på mig med så mycket kärlek.
– När jag vaknade bara grät jag. Och jag kände i mitt hjärta att jag ville lära känna Jesus ännu mer.
Maryams familj hade svårt att förstå den förändring som Maryam gick igenom. De menade att hon hade fel och att hon inte kunde prata om Gud på det sätt som hon gjorde. Men Maryam visste att hon hittat rätt. Och en dag fick hon uppleva ett mirakel.
– Jag bröt mitt ben och tre läkare sa att jag måste göra en operation. Men jag ville inte att min familj skulle behöva betala för operationen och ta hand om mig efteråt. Jag bad till Gud och Han hörde mig. Mitt i natten vaknade jag och såg två män sitta vid mina fötter. Jag blev rädd, men kunde inte röra mig och sedan somnade jag om.
– Nästa dag trodde ingen på min berättelse, men när läkarna tog nya bilder på mitt ben visade det sig att benen låg rätt och att det inte längre behövdes någon operation. Läkaren blev förvånad, men jag grät av lycka och tackade Gud.
Politiska flyktingar
Maryam gifte sig med Mehdi som i Iran utbildade sig till pilot och flygplanstekniker och idag är 38 år gammal.
– Jag föddes i en muslimsk familj. Mina föräldrar var mycket noga med att följa och lyda islam och de fostrade oss barn att noga lära alla ritualer, bland annat med dagliga böner och läsning i Koranen. Om man inte följer islams krav i Iran blir man bestraffad och kan till och med bli avrättad.
– Men i bönerna fanns inget liv eller någon kontakt med en levande Gud. Det handlade bara om inlärda ord och meningar, och jag frågade mig ibland ”Vem och var är Gud?”.
För fyra år sedan lämnade Maryam och Mehdi Iran, av politiska skäl, och den 29 december 2012 kom de till Sverige. Den första tiden i Sverige placerades de på olika platser och undrade mycket hur deras fortsatta liv skulle bli. I oktober 2014 sattes Mehdi och Maryam i migrationsverkets förvar, i väntan på att skickas tillbaka till Iran. Migrationsverket trodde inte på berättelsen om deras politiska skäl och att det var farligt för dem att återvända till Iran.
Lät döpa sig
Under förvaringen upplevde de på olika sätt Guds närhet och frisläppandet var ett mirakel.
– Efter förvaret kom vi i kontakt med kristna människor och upptäckte att de hade något som vi saknade och sökte, berättar Mehdi.
Även Maryams tro och övertygelse växte sig starkare och starkare. Paret fick komma till en bibelklass och träffade sedan en präst som lärde dem mer om Bibeln, om Jesus och om den kristna tron. Nu lät de även döpa sig.
– Jag började förstå att islam är slaveri, hat och död, men Jesus – som gav sitt liv på korset för hela mänskligheten – är kärlek i dess djupaste mening, förklarar Mehdi och fortsätter:
– Jag bad till Jesus och något nytt hände inom mig. Jag tog emot Jesus som min personlige frälsare och nu läser jag Bibeln så ofta jag kan. Detta har helt förändrat mina tankar, min vilja och min livsstil.
Hjälp från kyrkan
Idag bor makarna i Arbrå i Hälsingland, där de bland annat får stöttning och hjälp av medlemmar i Forsbrokyrkans församling, som är ansluten till Equmeniakyrkan. De är också trogna besökare på gudstjänster och andra samlingar.
– Migrationsverket tror inte på deras konvertering, men vi som bor här och som har lärt känna dem vet att de menar allvar med sin tro. Vi har lärt känna dem under ett och ett halvt års tid, och har stort förtroende för dem och för deras kristna tro. Att det ska vara så svårt för dem att få stanna i Sverige, det gör ont i oss, säger vännerna i Forsbrokyrkan.
– Som kristna har vi ett ansvar att ta hand om de som har det svårt. Att göra det lilla vi kan för att hjälpa varandra.
Oviss framtid
Paret har under 2015 och 2016 hjälpt till som resurs på en grundskola i Arbrå, helt ideellt eftersom de inte har rätt att arbeta i Sverige. Maryam har just nu en konstutställning på Röda Korset i Arbrå och Mehdi hjälper till med ett språkcafé där.
Eftersom de inte fått uppehållstillstånd har de inte fått möjlighet att börja på SFI, Svenska för Invandrare. Men de har ändå lärt sig svenska förvånansvärt bra.
Hur framtiden för paret ser ut är det ingen som vet. De har fått nej på sin ansökan om uppehållstillstånd i flera instanser och nu medges de inte längre prövningstillstånd. Trots olika insatser som intygat deras kristna tro, framhärdar migrationsverket med sin utvisning. Sedan januari 2015 har de inte heller fått några bidrag från migrationsverket.
Trygga i tron
Att de konverterat från islam till kristendom möts inte av blida ögon. De har fått många elaka kommentarer på facebook och i skolan har de mött föraktfulla blickar från muslimer.
– Vi vet inte hur det blir. Vi vill stanna i Sverige och jobba här, inte åka tillbaka till Iran. Det är jättesvårt att vara kristen där. Men oavsett vad som händer, så vet vi att Jesus är med oss och Han har sagt att vi inte ska oroa oss.
– Jag vet att Gud har en plan för oss och vi vill följa hans vilja, säger Maryam och Mehdi tillägger:
– Tron på Jesus betyder allt för mig. Det är en svår tid på grund av utvisningsbeslut från Migrationsverket, men genom allt känner jag mig ändå lugn och stark, tack vare mina upplevelser i bön och den personliga kontakten med Gud.
Trots att framtiden är oviss är Maryam lugn.
– Jag är inte rädd längre, för någon eller något. Inget kan göra mig rädd, därför att jag vet att Jesus är med mig.
Till alla som läser reportaget vill Maryam och Mehdi säga:
– Alla människor är syndare och behöver frälsning. Vi är så tacksamma för vår pånyttfödelse i Jesus Kristus. Han har all makt i himlen och på jorden. Vi vill vädja till alla att öppna sina hjärtan och ta emot Jesus Kristus som sin personliga frälsare.
Text & Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.
INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för ”dessa mina minsta” förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.