Heléns resa i nyandlighet var nära att kosta henne livet

7299

När hon var åtta år mördades hennes jämnåriga kusin. Traumat gjorde att Helén Kristherzon senare i livet började söka i nyandlighet, en resa som nära nog kostade henne livet.

Men allt förvandlades när hon tog emot Jesus i sitt liv.
– Nu har jag en enorm längtan att få berätta för andra som sökt som jag att det är Jesus de behöver, säger 44-åriga Helén Kristherzon.
Tacksamheten lyser ur ögonen på Helén Kristherzon och hennes man Janne när de möter upp utanför huset i uppländska Buckarby utanför Tärnsjö.
– Gud räddade livet på min fru, går det att vara annat än tacksam då? säger Janne Kristherzon med en blinkning och ett leende samtidigt som han utdelar en björnkram till reportern.
För bara tre år sedan var läget ett annat. Helén, som enligt egen utsago ”hade slutat väga sig då vågen pekade på 43 kilo”, var svårt märkt av sjukdom som också gjort henne till fånge i sitt eget hem. Men, framför allt var hon fångad i ett destruktivt, nyandligt sökande.

- Erbjudande från Jesus.se! -

Öppnade upp för andevärlden
Historien börjar många år tidigare då åttaåriga Heléns jämnåriga kusin mördas. Traumat blev upptakten till ett långt förtvivlat andligt sökande.
– Jag fick en svår chock som öppnade upp mig för andevärlden. Redan dagen efter såg jag varelser och kände hur det onda började kleta sig fast på mig, berättar hon.
Åren som följde mådde hon dåligt och vid 15 års ålder kollapsade hon. När läkarna inte hittade något fel tog mamman henne till ett hälsohem. Hon fick zonterapi och en naturläkare utförde en behandling där ”energier flyttades” mellan honom själv, Helén och en eksemsjuk kvinna.
– Det var väldigt otäckt men samtidigt spännande och på hälsohemmet väcktes min nyfikenhet på andliga upplevelser, säger Helén.

Reiki, kristaller och tarotkort
Vid 19 års ålder träffade hon sin blivande man Janne och fick första barnet två år senare.
– Vid den tiden började jag söka på allvar, främst genom att läsa nyandliga böcker jag lånade på biblioteket.
Barnaskaran utökades till fyra samtidigt som Helén fördjupade sig inom new age. Hon gick reikikurs, medial utbildning, kommunicerade med döda, använde kristaller, pendel och slagruta, började på en schamankurs, lade tarotkort och spådde. Tankekraftbalansering, nummerologi, astrologi, horoskop och yoga var också saker hon ägnade sig åt.
– Som new agare kan du själv plocka ihop det som passar dig till en egen pyttipanna. För mig var det här hela tiden en jakt på att få kontakt med min döda kusin, säger Helén.

Klibbade i munnen
Familjen hade nu flyttat till Tärnsjö där Helén regelbundet anordnade träffar i hemmet med andra andliga sökare. Hon mådde allt sämre och drabbades bland annat av infektioner, inflammationer, artros och skolios.
Under den här tiden tänkte hon också ibland på den Gud och Jesus som hon som barn hade hört berättas om på söndagsskolan, men hon upplevde ett visst motstånd.
– Exempelvis hade jag svårt att säga orden Gud och Jesus, det liksom klibbade i munnen på mig. Det fick i stället bli ”Mannen i molnet” och ”Mannen i nattsärken”.
På sensommaren 2006 var Helén och en väninna ute på åkern bakom boningshuset i ett försök att ta kontakt med andevärlden. När Helén gick tillbaka mot huset ser hon plötsligt en diffus bild av en man ute på åkern.
– Jag visste instinktivt att det var mannen i nattsärken, Jesus, som stod där. Jag upplevde hur Jesus målade upp en bild av Gud i mitt huvud och sedan sade han tydligt: ”Säg vilka vi är, annars vänder vi om”.
– Jag kände panik och kamp, men uttalade orden ”Gud” och ”Jesus”. Jag tror att de orden räddade livet på mig.

Kroppen reagerade mot allt
I december samma år kollapsade Helén, kroppen reagerade mot det mesta, bland annat drabbades hon av svår elallergi. Sjukvården stod sig slätt medan hon själv rasade i vikt.
När det såg som mörkast ut, på senhösten 2008, vände hon vid ett tillfälle upp ansiktet mot himlen och sa: ”Snälla, sänd mig en elöverkänslig kvinna som blivit frisk”. Några dagar senare ringer telefonen och en helt okänd kvinna frågar om Helén vill följa med på ett möte med föreningen för elöverkänsliga.
– Jag bara gapar när kvinnan också berättar att hon själv blivit botad från sin elallergi. Vi bestämde att hon skulle hälsa på några dagar senare för att berätta om föreningen.

Kraft i rummet
När kvinnan kommer på besök visar det sig att hon är kristen och det slutar med att hon ber, talar i tungor och vittnar om Jesus.
– Det blev en sådan kraft i rummet och i det ögonblicket bestämde jag mig för att nu skulle jag söka mig till Jesus, berättar Helén som i samband med det beslutet drabbades av en tuff attack.
I den här vevan pratade hon i telefon med en bekant som varken sysslade med nyandlighet eller visste något om Heléns bakgrund.
– Plötsligt låter hon alldeles skräckslagen. Hon ser ett ansikte framför sig och det är det min mördade kusins ansikte hon beskriver. Det var ett desperat försök från djävulen att få mig att vända om, men jag stod emot, berättar Helén.

Bokbål med newage-böcker
Hon vände sig till en pastor på orten och en tid senare åkte han tillsammans med två kollegor och tre församlingsmedlemmar till familjen Kristherzon där de hjälpte till att elda upp nyandlig litteratur för många, många tusen kronor. Kvällen avslutades med att Helén tog emot Jesus i sitt hjärta.
Frälsningen blev startskottet på en intensiv upprensning i Heléns andliga liv. Mycket kamp och tårar och många och långa bönekvällar har det blivit, och emellanåt har pastorer hjälpt till i storstädningen. Men seger och helanden har präglat Heléns liv sedan dess. Elallergin är i stort sett borta, kotor i ryggen har lagt sig till rätta och bit efter bit i hennes liv har kommit i ordning.
– Nu längtar jag ständigt efter att berätta att det bara är Jesus som ger frid och glädje på djupet, säger hon.
Sist men inte minst har maken Janne och alla fyra döttrarna tagit emot Jesus i sina liv. Men, det är en annan härlig historia…

Text & Foto: Johan Eriksson. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för ”dessa mina minsta” förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.