Helad från cancer, dåligt hjärta och ryggproblem

2579

Marita har blivit helad från cancer, dåligt hjärta och förlamning i ryggen. Flera operationer har fått ställas in. MS har hon ännu inte blivit helad ifrån, men det hindrar henne inte från att berätta om Jesus överallt, i närradion så väl som på Ica.

Marita Johansson växte upp i en kristen familj i det finska samhället Rauma. Under 1950-talet gick en väckelse fram i bygden och som barn trodde Marita att alla människor var kristna. Hennes grannar var ju kristna, liksom mor- och farföräldrarna.
Marita flyttade till Sverige 1965. Hon gifte sig och fick fyra barn men blev lämnad när hennes man hittade en annan. Hon gifte om sig med en man som misshandlade henne både fysiskt och psykiskt. Det blev skilsmässa igen och nu hade Marita utvecklat grov alkoholism.

- Erbjudande från Jesus.se! -

”Jag ber för dig”
– Jag var periodare och hamnade på avgiftning flera gånger. Samtidigt sökte jag Gud, berättar Marita.
När hon var som mest olycklig fick hon ett julkort av en väninna som skrev: ”Jag ber för dig och din familj.”
– Det förkrossade mig totalt! Jag var ensam hemma, släckte överallt, böjde knä och bad: ”Jesus, nu vill jag ge mitt hjärta och ta emot dig. Nu orkar jag inte längre.” Jag visste ju hur det gick till när man ville bli frälst, men det hade aldrig blivit av.
Tre veckor efter frälsningsbönen vaknade Marita klockan tre på natten.
– Varenda cell vibrerade. Jag upplevde en otrolig kärlek och värme och kände mig tyngdlös. Samtidigt fick jag mitt tungotal. Jag blev andedöpt den natten.

Frälst efter tio år
Marita valde att flytta ifrån Ulf, sin sambo sedan tre år tillbaka. De fortsatte att vara vänner, men hon förklarade för honom att det inte var Guds vilja att de bodde ihop och hade en sexuell relation utan att vara gifta.
– Det var jättesvårt! Han var ateist och förstod inte att det fanns någon synd. Han sa: ”Jag har betalat skatt och inte gjort något olagligt.”
Men Marita bad för Ulf och en kväll, efter tio år, berättade han att han blivit frälst. Marita hade förändrats så mycket och det hade gjort intryck på honom. Han hade också upplevt att Gud kallade honom. Tre månader senare gifte de sig.

Gud opererar
En varm sommardag för sju år sedan fick Marita en hjärtinfarkt, efter att hon stått och delat ut kristna traktater och bakat 100 bullar till kyrkan. Kärlen kring hjärtat var förkalkade och hon blev inlagd en vecka med nitroglycerin, blodförtunnande och kolesterolsänkande medicin. Det beslutades om snabb operation, trots långa köer. Men Gud hade andra planer. Den finska helandepredikanten Pirkko Jalovaara var på besök i Göteborg. Marita åkte till mötet och fick förbön.
– Hon ber väldigt kort och enkelt, sedan sköter Gud resten. Jag låg nog en halvtimme på golvet, liksom medvetslös. Gud gjorde en operation och efteråt kändes det lättare att andas.
Marita blev inlagd inför operationen. Hon röntgades och det togs prover, men de visade bara att hon hade ett väldigt starkt hjärta. Ingen förkalkning syntes och någon operation behövdes inte!
– Jag ropade: ”Tack Jesus!” Jag förklarade att jag var kristen och att många hade bett för mig.

Inga spår av cancern
För snart tre år sedan fick Marita svårt att svälja på grund av en tumör som tryckte på matstrupen. Det var en aggressiv cancerform som behövde opereras snabbt.
– Jag borde ha gått till läkare tidigare men jag är en ganska enveten finne. När jag fick cancerbeskedet började jag planera min egen begravning.
Men Gud hade andra planer den här gången också. Pirkko Jalovaara var i stan igen. När Marita hade fått förbön såg hennes väninna ett guldaktigt ljussken omkring henne och när hon skulle opereras en vecka senare fanns inga spår av cancersvulsten.
– Kirurgen trodde inte det var sant, men jag berättade att jag trodde att Jesus som skapat mig också kan hela mig.
En ny kontroll gjordes, men man hittade inga fel.
– De bläddrade i sina papper och skakade på sina huvuden. Jag hoppade som en kalv! Sedan satt jag i telefon hela dagen och ringde till dem som bett för mig. Det var en otrolig känsla!

Helad i ryggen
I somras drabbades Marita av förlamning i ryggen. Hon hade ingen känsel och var tvungen att använda blöjor. Magnetröntgen visade att de fyra nedersta kotorna var hoptryckta och läget var allvarligt, men Marita visste att Carl-Gustaf Severin skulle predika i närheten av Göteborg. För att kunna gå på mötet fick hon skriva under att hon lämnade sjukhuset på eget ansvar. Maritas man och en väninna bar henne in på mötet och efter förbönen kunde hon gå bättre. Hon blev hon inlagd och röntgad igen.
– Mina kotor var perfekta och jag har inte haft ont i ryggen sedan dess! Jag vittnade för personalen om att Jesus helar idag. Två neurologer och sex läkarstuderande började gråta och följde mig ända till sjukhusets entré.
När Marita hade artros i ett knä och skulle opereras la hon själv händerna på sitt knä, smorde med olja och bad om helande.
– Det var så svullet att jag inte kunde ha stövlar på mig. Dagen efter bönen hade svullnaden gått ner och jag behövde inte opereras. Sedan har det blivit bättre och bättre och jag har inte så ont.

Berättar om Jesus överallt
Trots att Marita har blivit helad från så mycket har hon ännu inte blivit helad från MS. Men hon ger sig inte. Hon berättar ofta om vad Jesus har gjort för henne, i församlingar och i de finsk-svenska närradioprogram som pingstförsamlingen Livskraft står bakom. Då har hon nytta av sin journalistutbildning.
– Jag är jätteglad över att få presentera Jesus! Vi har nycklarna till liv och död, varför inte berätta det överallt?
Och det försöker Marita göra. I förbutiken på ICA blev hon tilltalad av en man som satt och tippade.
– Han såg mitt kors och frågade om jag var kristen. Jag berättade naturligt om min tro och frågade om han tänkt på var han ska tillbringa evigheten. Jag vill göra något för att rädda några och jag tror vi kan älska människor till Gud.

Text & Foto: Ingrid Byström. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för ”dessa mina minsta” förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.