Hangögangstern blev from som ett lamm

3785

Stefan Lindström var ökänd knarklangare, missbrukare, våldsman och fängelsekund. En person som ingen i Hangö ville komma i konflikt med. Men något märkligt har hänt; nu älskar han alla, och berättar glatt om sin livsförvandling.

Hangö ligger så långt söderut man kan komma i Finland, nere vid Östersjön, med Estland på andra sidan av Finska viken och Sankt Petersburg längst österut i viken. Hangötrakten är ett sommarparadis vid havet, med ett stort antal holmar och skär.
Den mörka sidan är att trakten också har problem med missbruk och kriminalitet. Stefan Lindström hade nått långt inom det området och var ökänd i hela stan. Hans livshistoria är ingen söndagsskolberättelse.
– Jag blev avvisad från skolan och hamnade i ett skolhem i Jakobstad när jag var 14. Där fick jag nog den värsta uppfostran man kan få. Jag hade redan börjat dricka öl, och nu lärde jag mig bland annat att stjäla. När jag var 15 rånade jag kassan i ett varuhus tillsammans med några andra pojkar från skolhemmet.

- Erbjudande från Jesus.se! -

Livet spårade ur
På senare tid har det blivit vanligt att ge barn och ungdomar med problem diagnoser med olika bokstavskombinationer. Stefan skämtar och säger att om man skulle ha gett honom en diagnos, hade man nog behövt använda hela alfabetet. I tonåren spårade livet ur på riktigt; Stefan drack mer och mer alkohol, rökte hasch, slogs och hamnade i fängelse. Där träffade han fler av samma sort som sig själv.
– Jag kände mig hemma med de andra fångarna och fick vänner i fängelset. Efter att jag själv börjat knarka blev jag också knarklangare, och tjänade en hel del pengar på det. Det blev något ’fel i kopplingsskåpet’, drogerna gjorde mig till en annan människa. Jag var vansinnigt svartsjuk och hade fruktansvärt dåligt temperament. Många gånger var jag inblandad i jättesjuka uppgörelser med andra kriminella. Full av hat skar jag dem brutalt med min kniv, eller slog dem sönder och samman.

20 år i fängelse
Så skulle vi kunna hålla på länge, ”meritlistan” är nämligen diger. Stefan har missbrukat alla möjliga droger i 35 år och suttit i fängelse sammanlagt 20 år; han har ägnat sig åt stölder, langning, rån och misshandel. Det står helt klart att ingen människa är skapad för en sådan tillvaro. Priset var ständig ångest, oro, hat – samt hämndkänslor och total känslokyla.
– Jag var en grym människa, hänsynslös och fast i drogerna. Myndigheterna kostade på mig en sinnesundersökning som kostade mycket pengar men jag fick ingen hjälp. Psykologer och psykiatriker skrev ut piller, men jag tömde hela burken på en gång. Trots att jag emellanåt tjänade pengar och körde fina bilar, hade livet ingen mening.

Spirande tro på Gud
Men någonstans djupt under allt detta bråte fanns en spirande tro på Gud. Som en desperat åtgärd i en förtvivlad situation hände det att Stefan sände upp en bön till denne Gud. Det hände att han besökte något kristet möte, och i fängelset resonerade han gärna med pastorer och präster. Men Jesus ville han inte veta av, och det onda hade ett starkt grepp över honom. Så levde han fram till augusti 2011, men då vände det med besked!
– Sex poliser kom till min bostad i Hangö och jag slogs desperat med dem så länge jag förmådde. För första gången blev jag fast med knark och min då fyraåriga dotter Jonna omhändertogs Jag hade vapen och ville döda dem som tagit hand om min dotter. Men då var det något inom mig som sa stopp. Jag tyckte det var så hemskt att min lilla dotter skulle få lida för att hennes föräldrar var narkomaner.

Fullständig livsförvandling
I sin ångest hade Stefan ropat till Gud om hjälp, och fick kontakt med Missionskyrkan i Ekenäs. Där välkomnade han Jesus i sitt liv och upplevde en fullständig livsförvandling.
Han lämnade alla droger och sedan dess har livet gått stadigt uppåt. I några månader fick han komma till en avvänjningsklinik, där han fick hjälp att bli av med suget efter drogerna. Men trots de många åren som knarkare hade Stefan inga abstinensproblem.
– Frälsningen gav mig en sådan frid, det var ett stort under. Jag som knarkat så mycket att jag varit nära att dö flera gånger. Det var ingen som trodde på mig, samhället hade ju prövat allt och inget hade hjälpt. Nu blev jag till och med av med nikotinbegäret, inte ens ”nikotingodis” behövde jag ta till. Allt som fanns i den gamle Stefan var borta.

Bad om förlåtelse
Det var inte lätt att komma tillbaka till vardagen i Hangö för Stefan. Han hade ju så mycket på sitt samvete, och han började be människor, som han skadat på olika sätt, om förlåtelse.
När det var polisens dag på torget i Ekenäs, sa Stefan till alla poliserna där: ’Nu är jag fri från drogerna. Förlåt mig för att jag varit så stygg’. Nu jobbar han i Pingstkyrkans Second hand-affär på Esplanaden i Hangö, och ingen kan undgå att se förvandlingen.
– Jag träffar mycket folk och berättar gärna om vad jag har upplevt. Alla i Hangö vet ju vilken rövare jag varit. Nu har jag en fin lägenhet och min dotter Jonna bor hos mig. Hon är nu sju år och har börjat skolan, och hon tycker så mycket om sin ”nya” pappa. Jag är fri från ångest och är inte rädd för döden längre.

Hagelgevär i plastkasse
Innan vi skiljs åt kommer Stefan Lindström på en dråplig och sann anekdot om hur det gick till när han skulle göra sig av med sina vapen.
Bland annat hade han ett avsågat hagelgevär, som han använt vid många av sina grova brott. Han insåg förstås att han måste lämna in det till polisen. Han stoppade ner vapnet i en plastkasse och knallade iväg till polisstationen. Lite bävande undrade han hur reaktionen skulle bli, någon vapenlicens hade han ju inte heller…
– När jag slängde upp kassen på receptionsdisken, tittade de först på kassen och sedan på mig. Sedan frågade de hur jag mådde, och undrade om jag hade fler vapen hemma. I så fall var det bara att lämna in dem också, något förhör var det inte tal om. De var nog bara tacksamma för att jag inte längre var ett hot mot säkerheten i stan, säger Stefan Lindström och fyrar av ett av sina oemotståndliga leenden.

Börje Norlén. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för ”dessa mina minsta” förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.