Gud svarade snabbt på Andys bön

1556

Andy Miltvedt hade gjort allt vad han kunde men hans jobbiga livssituation blev inte bättre. I bilen på väg till förskolan gjorde han något han inte gjort på mycket länge – bad till Gud om hjälp. Bara minuter senare förändrades hans liv.
***

I början av gymnasiet fick Andy Miltvedt mycket negativa kommentarer och gliringar för att han var kristen. Det blev väldigt jobbigt.
– Många tyckte det var töntigt att vara kristen och jag kände att jag behövde stå till svars för allt vad kyrkan stod för, berättar Andy.
Andy spelade trummor och ägnade sig åt musiken. Redan som femåring hade han fått ett trumset i present av sin farfar som uppmuntrade honom att spela.
– Jag spelade på krogen och på fester och jag började få professionella uppdrag, berättar Andy.

- Erbjudande från Jesus.se! -

Han spelade varje vecka på en jazzklubb tillsammans med andra duktiga musiker. Den musik han tyckte om och spelade fanns inte i kyrkan.
– Det fanns ingen plats för mig att spela musik i kyrkan. Jag hade hittat andra sammanhang där jag trivdes.
Andy hade inga kristna kompisar, han slutade gå till kyrkan och kom till slut fram till punkten då han inte ville vara kristen längre.

Blev medlem i band
Andy hade olika frilansuppdrag som musiker och 2006 fick han frågan från synthpopbandet Melody Club om han ville komma till studion och spela trummor på deras kommande album.
– Jag tackade ja. Melody Club var ett stort band, det var ju skitkul.
Andy välkomnades som medlem i bandet och flera intensiva år med musikskapande och turnéliv följde.
– Vi hade väldigt roligt, jag har många bra minnen.
Vid konserterna fanns alkoholen lättillgänglig och konsumtionen blev relativt hög. Efter ett tag kände Andy att det blev för mycket festande så han slutade dricka. Han skaffade en hund som han tog med sig på turnén.
Frågor om Gud dök med jämna mellanrum upp i Andys sinne. Han tänkte sig att det borde finnas en Gud. ”Har jag upplevt Gud?”, ”Bryr sig Gud om mig?” Elvis var en av favoriterna och Andy kan se tillbaka på hur han blivit berörd och tagit till sig mycket av Elvis kristna texter och budskap.

Livet blev mörkt
Andy gifte sig 2008 och fick två döttrar, men några år senare blev det skilsmässa. Ena dottern hade starka band till sin mamma och ville inte vara med Andy så mycket. När han hämtade på förskolan blev dottern ledsen och saknade sin mamma och det plågade Andy. Han gjorde allt han kunde för att det skulle bli bra men ingenting fungerade. Han hade slutat i bandet och nästan helt slutat med musiken. Han kände sig otroligt misslyckad.
– Det var väldigt tungt och mitt liv blev svart.

Runt 2014 funderade Andy på att ge upp och ge mamman ensam vårdnad. En dag i bilen på väg till förskolan vände han sig till Gud i bön, något han inte gjort på många år: ”Gud, om du hör mig, hjälp mig! Jag har prövat allt.” Han svängde in till förskolan och såg genom sin öppna bilruta hur dottern sprang mot honom, glatt ropande ”pappa kommer!”
– Det hade aldrig hänt tidigare. Jag började gråta och kände en stark gudsnärvaro.
Det blev en brytpunkt i Andys liv och han började läsa Bibeln och gå till kyrkan. Han gick också med i en bönegrupp.

Tron växte
– Jag blev så övertygad om Guds existens och att han brydde sig om mig. Jag lyssnade mycket på Elvis gospelmusik och det gav mig inspiration och tröst.
Livet fick en ny inriktning men det tog tid för Andy att må bra igen och få ordning på olika områden i livet.
– Min tro blir starkare för varje år. Gud är barmhärtig och vill vårt bästa.
Ett ord från Jesaja bok som har betytt mycket det senaste året är: “Gud ger den trötte kraft och ökar den maktlöses styrka. Ynglingar kan bli trötta och ge upp, unga män kan falla. Men de som hoppas på Herren får ny kraft, de lyfter med vingar som örnar. De springer utan att mattas, de vandrar utan att bli trötta” (Jesaja 40:29-31).
Andy arbetar nu med musik och han driver eget företag med hunddagis och hundträning. Han var nyligen ansvarig för en julkonsert som ägde rum i hans hemförsamling Skärgårdskyrkan.

Text: Petter Allgulin Foto: Privat    Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för ”dessa mina minsta” förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.