Greg reste bort och hittade hem

1865

Han är killen som testat det mesta: tobak, alkohol och droger. Vid femton års ålder klarade han inte en skoldag utan alkohol eller knark. Till Elida kom han i jakt på ett nytt äventyr att skryta om. Det sista han sökte var Gud, men det blev inte som Greg Johnson hade tänkt.

Greg växte upp i varma Kalifornien vid kusten. Det kan te sig som den amerikanska drömmen, men i Gregs fall var hela uppväxten snarare en mardröm.
Redan som nyfödd adopterades han bort eftersom mamma inte kunde ta hand om honom. Sin pappa vet han inget om.
– Det sista livstecknet jag har från honom är ett brev från när jag var ett år, säger Greg, som i år blir 30.
Han växte upp i ett vanligt hem i Kalifornien, men det var sällan en lugn stund. Gregs nye bror var på ständig kollisionskurs med familjen, vilket orsakade många och våldsamma konflikter så till den grad att brodern till slut rymde. Greg såg honom inte på tio år.
– Det fanns aldrig frid i huset, ingen kärlek eller bekräftelse. Så redan tidigt började jag söka efter det i annat, i vad som helst.

- Erbjudande från Jesus.se! -

Började röka och dricka
Greg började röka när han var elva och dricka alkohol när han var tolv år, vilket inom kort ledde till droger. När han var 15 år klarade han inte en skoldag utan alkohol eller knark.
Han gick med i ett skinheadgäng, eftersom det gav honom en känsla av tillhörighet, makt och kontroll, och det inre fylldes av hat mot allt och alla.
– Ju mer dåliga grejor jag gjorde, desto mer ilska och problem mötte jag hemma, vilket i sin tur drev mig att göra ännu värre saker, minns Greg.
Under en period försökte föräldrarna bättra på relationen med sonen, men vid det laget var det för sent.
År följde av osämja, alkohol, droger, vrede och grusade förhoppningar, allt i en enda tragisk röra.
– En vän tog med mig till kyrkan, men när jag vägrade göra upp med vissa saker kastade de ut mig.
– Jag blev oerhört bitter och försvarade mig själv med att Gud accepterar mig som jag är.
Tillsammans med en vän ägnade Greg dagarna åt ytterst lite jobb och desto mer alkohol och droger. Inom honom växte tanken att han aldrig skulle uppleva sin tjugoförsta födelsedag.

Ville skryta
En dag satt de två vännerna i en hamn och tittade på båtar, påverkade av en halv burk smärtstillande var.
Plötsligt mindes Greg en kompis som berättat att han rest med en svensk båt som hette Elida något år tidigare. Han utbrast: ”Du, vi borde åka till den där båten, det skulle vara något att komma hem och skryta om sedan.”
Vännen hakade på och de kontaktade Elida, medvetna om att det var en kristen båt.
– Vi ljög ihop en historia om vårt ”kristna liv” och fixade falska referensbrev, medger Greg leende.
Några veckor senare landade de i Sverige i tron att det skulle bli en enkel match, att de bara skulle kunna fejka den kristna biten. För Gud var den siste de var intresserade av.
– Det vi förväntade oss var en massa tjejer, alkohol och äventyr, berättar Greg.
Istället väntade hårt jobb i en främmande kultur. Och Gud.

Kunde inte fejka
Eftersom alla i besättningen turades om att hålla andakterna tvingades Greg börja läsa Bibeln. Och något började hända på insidan.
Efter en månad insåg Greg att han inte kunde fejka längre. De andra hade något som han saknade. Men han ville ha det.
Vid Allhelgona följde Greg med några besättningsmedlemmar till en kristen ungdomskonferens, och vid sista mötet gick han fram på inbjudan och gav sitt liv till Jesus. Ett helt nytt liv började.
– Varenda dag sedan dess har varit en fantastisk resa med Gud. Jag vet inget bättre i hela världen än att ha en personlig relation med Jesus och få berätta om honom för unga människor.
Greg menar att alla innerst inne söker bekräftelse, känslan av att man betyder något och är värdefull.

Gav hopp
– Under mina år på Elida fick jag träffa så många ungdomar som känner igen sig i min historia, och jag kunde ge dem hopp.
– Jag kunde peka på en som kan förlåta, förändra och ge en ny chans.
Det blev tre år i Elidas arbete för Gregs del, men fortfarande har han en bit av sitt hjärta kvar ombord. Och än minns han en hel del svenska.
Så visst blev det ett äventyr i Sverige för Gregs del, fast ett mycket bättre. När han trodde att han reste bort, så hittade han snarare hem.
Gregs föräldrar vågade först inte tro honom när han ringde hem och berättade vad som hänt, men när de så småningom möttes och de såg Gregs förvandling resulterade det i en upprättad familj. Greg firade sin tjugoförsta födelsedag, med en riktigt stor fest.
– Kraften i Guds kärlek är gränslös och förunderlig, säger Greg.
– Trots så många år av självförstörelse, kan jag nu bli använd av Gud för att rädda andras liv! Ingen kan göra en sådan sak utom Jesus. Det är fantastiskt.
Idag stämmer Greg i mångt och mycket in på den svenska stereotypen av en person från Kalifornien: han ser bra ut, gillar att hänga bland surfarna på stranden, syns och hörs, leker och spexar och är öppen och social.
Sedan fem år tillbaka är han gift med sin Kira och tillsammans har de två söner. Hela familjen bor i Huntington Beach.

Karin Nytomt. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för ”dessa mina minsta” förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.