Fri från hat, tvångstankar och dödslängtan

2431

Ronny Almroth var hatisk mot invandrare och kvinnor, men mest av allt hatade han sig själv. Som 20-åring var han deprimerad och försökte ta sitt liv flera gånger. Han trodde absolut inte på Gud utan föraktade allt kristet – tills han en dag följde med en kristen vän till kyrkan.

Ronny Almroth var hatisk mot invandrare och kvinnor, men mest av allt hatade han sig själv. Som 20-åring var han deprimerad och försökte ta sitt liv flera gånger. Han trodde absolut inte på Gud utan föraktade allt kristet – tills han en dag följde med en kristen vän till kyrkan.

- Erbjudande från Jesus.se! -

20 år gammal var Ronny Almroth precis inflyttad till Åkersberga. Hans kristne gymnasiekamrat Peter var bosatt i Uppsala och Ronny ringde upp honom en dag. De bestämde att de skulle ses.
– När vi träffades kom jag in på existentiella frågor. De kristna var grundlurade, menade jag. Gud fanns inte, utan det var ett mycket utstuderat tankesystem som en del svaga individer fick någon slags religiös placeboeffekt ur. Jag hade en rad frågor till min vän och hans bror John som de förvånansvärt nog hade svar på.

Himmel eller helvete
Ronny ville veta vad de trodde om ondskan i vår värld och fick svaret att det var djävulen som låg bakom detta.
– Under tonåren var jag helt övertygad om himlens och helvetets existens, trots att jag var ateist. Vem som skapat himlen, vilka som befinner sig där och varför helvetet existerar var frågor jag däremot aldrig reflekterade över. När de började tala om Jesu död på korset kände jag väl igen frasen att ”Jesus dog för dina synder”.
Ronnys vänner förklarade att redan i Edens lustgård gick Adam och Eva bort från Gud och att mänskligheten har fortsatt att göra så. Detta kallas synd och skiljer oss från Gud, men Jesus tog synden på sig när Han dog i vårt ställe. Alla som tror på och tar emot Jesus blir räddade.
– Detta var en nyhet för mig som högg till i hjärtat. Jag förstod att jag hade syndat och stod skyldig inför Bibelns Gud. Men det erkände jag aldrig för mina vänner, utan stolt och högmodig som jag var spelade jag oberörd, minns Ronny.

Ateismen meningslös
Peters bror John var med i Södermalmskyrkan, men där ville Ronny aldrig sätta sin fot, sa han.
– Det gick cirka tio dagar och jag minns så väl hur jag befann mig inne i centrala Stockholm när jag tänkte på vad mina vänner hade sagt till mig om Jesus. Till varje pris ville jag undkomma helvetet. Jag visste inte vad jag skulle göra, men det var några intensiva, skräckinjagande timmar som mjukade upp mig rejält inför nästa dag.
– Jag insåg att jag var i behov av syndernas förlåtelse. All ateism med evolutionsteorin, argumenten mot Guds existens och allt mitt avståndstagande till kristen tro förlorade nu sin mening för mig. Det jag hade trott tidigare betydde ingenting längre.

En ny bild av kristna
Dagen därpå ringde John honom och frågade om de skulle göra något tillsammans under kvällen.
– Visst kunde vi det, svarade jag. Detta ”något” visade sig vara ett besök i den församling han tillhörde. Han gjorde rätt i att inte informera mig om att vi skulle till kyrkan, för då hade jag backat ur direkt, menar Ronny. Väl i kyrkan introducerades jag för hans vänner och de var förvånansvärt sympatiska. Alla fördomar om stela och moraliserande kristna som inte talar avslappnat och inte vågar skämta om något, tog de snabbt död på.

Bad frälsningsbön
Gudstjänsten började och Ronny som enbart besökt gudstjänster i Svenska kyrkan var överraskad av glädjen och musiken, berättar han.
– Predikan var energisk och faktiskt rolig. När gudstjänsten avslutades frågade John mig direkt om jag ville bli frälst. Jag hade då en motfråga: Får jag lämna denna församling och inte ha något mer med detta att göra om jag ber en frälsningsbön? ”Ja, om du så önskar”, var svaret jag fick. Då ville jag bli frälst, sa jag.
– Vi bad en bön till Gud om förlåtelse för mina synder och nu visste jag att jag var räddad från helvetet. Någon längtan efter församlingsgemenskap hade jag inte än, men jag förstod att jag skulle lägga av med alkoholen och svordomarna. Det var allt jag visste då, säger han.

Fri från hat och tvångstankar
Fem dagar efter frälsningsbönen kom Ronny på att under dessa dygn hade han inte levt plågad under några destruktiva tvångstankar eller tvångshandlingar som tidigare.
– Inget hat, ingen tanke på självmord, ingen gudsförnekande tanke hade kommit upp. Inget av allt detta destruktiva som varken psykologin eller mediciner hade lyckats lösa, plågade mig längre. För ingenting bet på min psykiska ohälsa, förutom syndernas förlåtelse som bröt allt i ett ögonblick. Jag kände mig som den lyckligaste människan på jorden när Jesus hade frälst mig.

Ett nytt liv
– Dagen efter deltog jag i en församlingsbibelskola och min familj fick via telefon veta att jag hade blivit kristen, vilket de inte uppskattade då. Två dagar senare var jag ute med några kristna ungdomar på stan och bjöd den som önskade på gratis kaffe och ett samtal om kristen tro. Så har jag fortsatt i nästan 14 år, säger Ronny.
– Familjen har sett en dramatisk personlighetsförvandling i mig. De kände inte igen mig, sa de i början. Men nu är de glada och tacksamma att jag fattade ett klokt beslut som påverkat hela mitt liv. Min mamma tackar Södermalmskyrkan för detta, men jag hänvisar till Gud.

Försvarar tron
I dag är Ronny gift med Katerina och de har två barn tillsammans. Ronny är medlem i just den kyrka han aldrig tänkte sätta sin fot i. Hans huvudsakliga intresse är att ägna sig åt apologetik som kan beskrivas som försvar för den kristna tron, förklarar han.
– Innan jag blev frälst ville jag bevisa för kristna att Gud inte fanns. I dag förekommer jag ofta i debatter kring just de apologetiska frågorna och upplever det som en kallelse över mitt liv.

Angelica Victorin. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för ”dessa mina minsta” förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.