Efter en våldsam och destruktiv tonårstid vaknade Jan Emanuel upp och insåg att han ville leva ett bättre liv. Följ med i hans berättelse om hur han överlevde tsunamin i Thailand, om behandling av trasiga missbrukare och värstingar och om hur tron på Jesus har vuxit fram.
– Jag växer genom bibelläsningen och jag längtar efter att höra Guds röst mer, berättar Jan Emanuel.
Jan Emanuel hade en stökig uppväxt med flera generationer av fattigdom bakom sig. Han bodde med sin mamma i en förort till Uppsala där ett stort mått av sociala problem och destruktivitet fanns närvarande. Nästan alla hans vänner var från Mellanöstern och det fanns en gängkultur där gänget gick före allting annat.
– Det var en dålig blandning. Som det sämsta av alla världar, berättar Jan Emanuel via telefon från Gran Canaria där han bor emellanåt.
Han blev medlem i ”Gottsunda Rude Boys” och den som var farligast och gjorde värst saker fick högst status. Våld, droger och stölder var deras vardag och det handlade mycket om att bli fruktad och framstå som cool. De föraktade andra som inte var som dem.
– Alla de saker som var direkt onda gjorde att man fick hög status. Vi ville att andra skulle vara rädda för oss, berättar Jan Emanuel.
Började folkhögskola
När Jan Emanuel var 19 år flyttade han till Väddö folkhögskola och kom till en positiv, skyddad och drogfri miljö med nya människor. Han hade mycket telefonkontakt med sina kompisar i gänget. En dag fick ett telefonsamtal honom att skaka om i grunden. En kompis hade misshandlat en kille så att han föll och avled. Kompisen uttryckte till Jan Emanuel att han var nöjd över att killens fru hade tagit livet av sig efteråt.
– Det fick mig att må dåligt på ett nytt sätt och att börja vakna till.
Han började ifrågasätta sig själv på djupet och inse vilket sammanhang han var en del av. En process påbörjades av självrannsakan och inre förändring.
Möte med danselev
En dag satt han utanför skolmatsalen och väntade på att den skulle öppna. En kille som gick på danslinjen satte sig jämte honom. Jan Emanuel såg ner på honom och tänkte att han skulle vara ett lämpligt rånoffer.
Plötsligt fick Jan Emanuel för sig att han skulle lyssna på honom i stället för att hata. De samtalade en stund och killen sa inget särskilt men Jan insåg att killen var en vanlig människa.
Han slogs av en djup insikt om att denna killen levde på ett sätt som var bra för andra men att han själv och hans gäng var parasiter som förstörde för samhället.
– Jag fick en hård insikt om att hela mitt liv och min existens var rutten och dålig. De jag hade föraktat var de riktiga människorna.
Sökte nya värderingar
Jan Emanuel fortsatte sitt uppvaknade och började seriöst vilja förändra sig själv och sin livsstil. För första gången började han läsa böcker. Han letade efter böcker som skulle ge honom mer förståelse för livet och hur man kunde leva det på rätt sätt. Filosofi, romaner och dikter. Han ville bygga upp en ny identitet. Skolans bibliotekarie rekommenderade böcker till honom.
– Folkhögskolan förändrade mig på riktigt. Den fick mig att se hur fel ute jag varit hela mitt liv, berättar Jan Emanuel men han vill inte dölja att det varit en resa med flera återfall.
Om han hade fortsatt med gänget och kriminaliteten tror han inte att han hade levt idag, vilket de flesta av hans kompisar från den tiden inte gör.
Läste om Gud
Jan Emanuel undersökte Bibeln och kristendomen närmare och det växte fram en ny bild av Gud.
Tidigare hade han bett till Gud ibland vid krisartade situationer. Han hade tänkt sig Gud främst som en straffande Gud som straffade honom när han gjort något dåligt.
– Det var när det gick åt pipsvängen som jag bad till Gud.
Nu läste han om en Gud som även var en god och förlåtande Gud. Han såg att man kunde tacka Gud för bra saker och inte bara desperat be om hjälp.
– Jag kunde vända mig till Gud i tacksamhet.
Besökte Livets Ord
Jan Emanuel gjorde ett skolarbete om Livets Ord i Uppsala. Han lyssnade på Ulf Ekmans undervisning och besökte församlingen några gånger. Det var första gången han gick till en frikyrka och han kände sig varmt välkommen och upplevde en kärlek och värme under mötena. Han gick fram på frälsningsinbjudan och fick förbön.
Han fick flera positiva erfarenheter därifrån men också några dåliga och det var inte så att han ville bli medlem där.
– Jag tycker idag att Livets Ord är en fin och kärleksfull församling.
Reste till Thailand
I december 2004 befann sig Jan Emanuel på ett lyxhotell vid havet i Khao Lak i Thailand med sin gravida fru Annika, som han hade träffat på folkhögskolan, och deras tvååriga son. Jan Emanuels pappa var också med.
– Det var en fantastisk miljö och alla var glada och trevliga.
Efter några dagar uttryckte Annika plötsligt: ”Jag får en så otroligt dålig känsla av det här stället”. Jan Emanuel blev förvånad och undrade om det berodde på att det var ett dyrt hotell. Annika hade fått en stark känsla i både kropp och själ att de omedelbart måste ta sig där ifrån. ”Kan vi åka nu? Det är farligt här”.
– Jag fattade ingenting.
Nära döden
De packade ihop sina saker och tog till ett enklare hotell ganska långt därifrån. Nästa dag såg de hur vattnet hade dragit sig ut och torrlagt stora delar av havet. Hotellpersonalen blev oroliga och körde därifrån. Jan Emanuels familj fick följa med i hotellägarnas bil och de lämnade platsen. En kvinna i bilen började plötsligt skrika och Jan Emanuel såg hur tsunamivågen slog över hustaken och tog husen med sig med en obarmhärtig kraft. Vattnet svepte över dem så hela bilen kom under vatten. Jan Emanuel lyckades slå sönder en ruta med knytnäven.
– Vi lyckades ta oss ur bilen och överlevde tsunamin. Men ägarnas farmor som var med i bilen dog.
Alla människor som de träffat och umgåtts med på lyxhotellet dog, förutom en mamma.
Från fattig till omåttligt rik
Under uppväxten hade Jan Emanuel det fattigt och mycket begränsat, som många andra i förorten där de bodde. Föräldrarna var skilda och mamma jobbade halvtid. Pengarna räckte till bostad, mat och de billigaste kläderna, sedan var de slut.
Efter folkhögskolan kände Jan Emanuel ett driv att hjälpa ungdomar som hamnat snett. Han fick ett jobb i Norrtälje då han skulle få göra just det.
– Jag var uppriktig i min vilja att hjälpa de ungdomarna.
Det gick bra och han kom fram till att det var hans kall – att hjälpa dem i utanförskap, missbruk och kriminalitet. Sedan gick han vidare till arbete på olika behandlingshem. Hans erfarenheter ledde till att han utvecklade en egen modell för behandling som han kallade ”Av Egen Kraft”- modellen (AEK). Han startade upp sitt första HVB-hem i sin farmor och farfars gamla hus i Norrtälje.
Modellen hade framgång
Det gick bra och verksamheten växte med så kallade resursperson-boenden. Noggranna manualer med rutiner, uppföljningar och kognitiva verktyg utvecklades. De lyckades hjälpa många hopplösa fall och självförtroendet växte. Jan Emanuel ville sprida sin AEK-modell i världen.
– Det är svårt att förklara den känsla av tillfredsställelse att faktiskt rädda livet på människor.
Han fick rådet att de behövde en större aktör att samarbeta med för att modellen skulle kunna expandera ytterligare. Det slutade med att verksamheten såldes 2010 till ett brittiskt riskkapitalbolag och Jan Emanuel vaknade en morgon med 250 miljoner på sitt konto.
– Jag är medveten om hur extremt privilegierad jag är. Pengar ger en frihet på alla plan. Hade jag inte haft Gud att tacka för det så tror jag att jag hade varit väldigt mycket sämre som människa. Att jag hade sett mig som mer märkvärdig än andra.
Tacksamheten flödar
Jan Emanuel har en överflödande tacksamhet till Gud och han ber mycket, främst tacksägelse och förbön för andra. Han upplever att han växer genom sin bibelläsning och han längtar efter att mer få höra Guds röst och få bönesvar.
– Tacksamhetsbön är det stora för mig, jag tackar hela tiden för allt. Jag har en fantastisk fru och fantastiska barn. Jag är sprudlande tacksam. Tacksägelsen hjälper mig att inte bli högmodig, vilket jag är livrädd för att bli.
Jan Emanuel anser att Sverige har förstörts mycket på grund av att vi vänt oss bort från Gud.
– Allting som gör att samhället raseras är det som är tvärt emot kristendomen. Den enda räddningen på lång sikt för Sverige är att vi hittar tillbaka till Gud och de kristna värderingarna.
TEXT: PETTER ALLGULIN
FOTO: ROBERT BJÖRK
Med tillstånd av tidningen Inblick.
INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för ”dessa mina minsta” förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.