Eva böjde knä i barnens sovrum

661

Eva Söderström har alltid trott på Gud, men samtidigt varit en sökare. I tonåren lockade astrologi och främmande religioner. Visst hade hon varit i kyrkan och även blivit berörd av filmen ”Jesus från Nasaret” men var samtidigt vilsen. Vilsenheten ledde in på New Age.
– Jag lyssnade till och med på ett medium, berättar Eva Söderström för Inblick.
Skräcknätter följde med en känsla av att bli strypt samt mardrömmar om en hiss som slutade gå och ett rått ekande skratt i bakgrunden.
– Det var ruggigt, så samtidigt läste jag den gamla andaktsboken ”Daglig kraft” och bad till Jesus, fortsätter Eva Söderström, som är på tillfälligt besök i Pjätteryd i södra Småland.
– Jag har trott på Jesus sedan jag var liten, men inte förstått försoningen och att det är så lätt att bli kristen, förklarar Eva.

Livet rullade på och Eva träffade en man, gifte sig och fick barn. När familjen skulle välja dagis såg hon en annons i tidningen för Pingstkyrkans förskola ”Fröet”.
– Det skulle passa bra, tänkte jag.
Utan att behöva köa fick barnen plats på förskolan.
– När jag lämnade och hämtade dem passade personalen på att bjuda in mig till gudstjänster.

- Erbjudande från Jesus.se! -

En söndag tog Eva, som aldrig varit i en frikyrka, mod till sig och åkte till kyrkan. Mötet hade hållit på en timme för Eva hade missat att ändra klockan. Hon tänkte: ”Varför händer detta nu?” Just då kom en kvinna ut från mötessalen. Hon hette Inger, arbetade som polis och hade också sina barn på ”Fröet”.
– Inger utbrast ”Kommer du nu? Du har missat att ändra klockan” och så kramade hon om mig. Så tog hon mig under armen och sa: ”Kom med här.”
– Man säger inte nej till en polis, så jag följde med in och så satt jag där.
Eva kommer inte ihåg predikan, men tänkte: ”Jag vill ha det som de här har.”
– Inger snappade upp vad jag tänkte, för hon var en väldig evangelist som blivit kristen något år tidigare under tjänstgöring i Stockholm.

Bad om förlåtelse
Inger åkte hem till Eva för att berätta om Jesus och frågade om hon ville bli frälst. Jodå, men hur? Inger förklarade och Eva fick be om förlåtelse för sina synder och sedan bad de ”frälsningsbönen” i barnens sovrum.
– Jag visste inte att det handlar om att med sin mun bekänna att Jesus är Herre och i sitt hjärta tro att Gud uppväckt Honom från det döda. Och att du då ska bli räddad, eller frälst som det står i 1917 års översättning, förklarar hon.
Efter tre dagar när Eva stod och stekte köttfärs så hörde hon Gud säga: ”Äntligen, Eva, är du inne på rätt väg. Nu kan jag forma dig efter min plan som jag har med ditt liv.”
– Då kände jag: Wow och Halleluja!
Eva ville veta allt om det nya livet och läste troget Bibeln på morgonen.
– Varje dag när jag vaknade fick jag bibelordet ”Det gamla är förbi, något nytt har kommit”. Det var som en bandspelare.

Nästa steg blev en ettårig bibelskola och Eva kunde inte fatta att klasskamraterna som varit troende hela livet inte vittnade mer om Jesus.
– Då var jag 29 år och ingen hade sagt det här; att det är så lätt att bli en troende. Varför gick de inte bara ut och basunerade ut att Jesus är Herre och du kan få förlåtelse och frid med Gud?
– Så jag var ganska ”pain in the ass” för klasskamraterna och samtidigt ganska brinnande.
Eva är fortfarande brinnande, men med åren lite mer inkännande om personen är öppen eller inte.

Efter bibelskolan följde teologistudier på universiteten i Luleå och Umeå med målet att bli präst.
– Jag har den formella teoretiska utbildningen i Svenska kyrkan och får predika även om jag inte är prästvigd.
Men maken var aldrig imponerad av den riktning Evas liv tog.
– Det slutade faktiskt med att han ville skiljas. Vi har varit skilda i väldigt många år nu och jag var ensamstående i 13 år. Det är klart att det är tragiskt när något sådant händer.

Drev bokcafé
Eva, som varit konstnär hela livet, har drivit kristet bokcafé fem år i Boden för att evangelisera. Hon startade som kolportör och gick runt och sålde kristen litteratur. För att få ekonomin att gå ihop arbetade hon även natt inom vården. Till slut tog kroppen stryk med lunginflammation som följd.
– Jag blev väldigt nerkörd i botten. Läkaren skrev ut penicillin och sa att jag skulle ta det lite lugnt.
– Jag var hemma och sörjde äktenskapet och att jag blivit sjuk. Då hörde jag Herren säga: ”Eva, du ska få missionera ut med din konst.”
Hon blev otroligt lycklig och målade en bild på direkten. Den finns fortfarande kvar och heter ”Guds ord är skapande”.
– Jag blev nästan helad då, men fortsatte att ta medicinen tills kuren var slut.
New Age-böckerna rensades ut och brändes upp. Även i själen har det blivit rensning genom djupgående själavårdssamtal.

Planerna på att bli präst fick Eva ge upp när mamman blev dement.
– Jag skulle ha läst det där sista året också, men orkade inte. Det hade kanske varit tryggare att bli präst, få bra lön, men det blev inte så. Det blev bra i alla fall.
Hon är också utbildad kulturpedagog och har drygat ut kassan genom att arbeta som lärare från lågstadiet upp till gymnasiet, mestadels som bildlärare.

På frågan om konsten förändrades efter omvändelsen svarar Eva ja.
– Jag har alltid försökt måla lite djupare själsliga bilder, men nu blev det evangelisationsbilder, att jag ville väcka en nyfikenhet med bilderna, att andra skulle få möta det här som jag själv hade mött.

Träffade livskamrat
För 15 år sedan träffade hon nya livskamraten och maken Bo. När paret skulle åka på semester till Spanien och tog bilen ner till Arlanda lyssnade de på ljudbibeln. I Evas inre målades bibelns kvinnor upp; först Lea och sedan Rakel.
–”Nu måste du stanna så jag kan ta fram mina akvarellfärger”, sa jag till min man. Där i bilen målade jag de första bibliska kvinnorna och sedan några till under semestern på Teneriffa.

Målningarna har sedan blivit böcker med bibelord, text och bön. Eva får ofta inbjudningar att föreläsa främst i Svenska kyrkan, men gästspelar även i frikyrkan.
– Det har varit en resa på olika sätt och jag har varit i många olika kristna sammanhang.

Eva var efterfrågad föreläsare i södra Sverige och tröttnade på att pendla. Samtidigt tröttnade maken på de norrländska vintrarna, så efter några år flyttade de ner från Norrland till Mjölby.
Barnen är vuxna och Eva har barnbarn i både södra Sverige och i Norrland.
– Ibland är mitt jobb 190 procent och ibland tio procent, men jag kan alltid skapa och skriva. Och så är jag en aktiv farmor, avslutar Eva.

Text & Foto: Monika Ekström Gomér

Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för ”dessa mina minsta” förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.