Enith blev kidnappad av gerillan

1554

Enith Diaz Villegas har jobbat med Colombias flyktingar och våldsoffer i 36 år. Tre gånger har hon gripits av gerillan, och att hon klarat sig därifrån levande är ett rent mirakel. Ändå fortsätter hon enträget sitt arbete. Det är inte utan anledning hon kallas för Medellins Moder Theresa.

Enith Diaz Villegas växte upp på en gård på den colombianska landsbygden. Pappan drev fem gårdar och hade många bönder som arbetade för honom.
– När jag var sju år gammal kom en kristen arbetare till pappa. Han delade budskapet om Jesus med oss. Fem år senare kom en annan man. Han förstärkte det jag redan visste, och det blev som en bekräftelse för mig.
Mannen pratade om Jesus och att dela sitt liv med de fattiga.
– Ett bibelord som berörde mig var det i Matteus 25 om att hjälpa de hungriga, törstiga och fattiga. Jag upplevde att Gud bad mig att ge mitt liv åt att hjälpa de fattiga. Jag var ju bara en liten flicka, och jag blev nästan rädd inför ett så stort arbete. Men det var där som allting började. Vi hade alltid fattiga runt omkring oss, och jag hjälpte mamma att dela ut mat och kläder till dem som behövde.
Eniths familj fråntogs så småningom allt de ägde – både hem och ägodelar – men Enith vägrade bli bitter. Istället studerade hon till sjuksköterska, och använder sina sjukvårdskunskaper till att hjälpa de fattiga, som inte har möjlighet att komma till läkare.
– Jag jobbar mycket i djungeln där jag möter många sjuka människor. Eftersom vi befinner oss mitt i konflikten blir det mycket arbete bland flyktingar, våldsoffer, föräldralösa barn och änkor.

- Erbjudande från Jesus.se! -

Barnhem och flyktingarbete
Enith är idag verksamhetsledare för Ungdom med uppgift i Medellin. De har funnits i staden i 20 års tid och driver två barnhem – ett för pojkar och ett för flickor. Genom åren har 700 barn fått hjälp.
– Mest handlar det om flyktingar från landsbygden, föräldralösa barn som vi stöter på i vårt arbete. De är mina barn, säger Enith.
Var fjärde månad, sedan 15 år tillbaka, åker ett stort team från UMU ut i djungeln för att hjälpa flyktingarna.
– Vi har med oss socialarbetare, sjuksköterskor och läkare. I flyktinglägren finns ingen toalett, inget vatten och inget arbete, och de boende får bara mat en gång per dag. När vi kommer så bygger vi upp vårdstationer och delar ut medicin, kläder och köksutrustning. Vi bygger också skolor och ordnar brunnar för vatten och avlopp.

Kidnappad av gerillan
Men arbetet i djungeln är inte populärt av alla. Tre gånger har Enith gripits av den ökända colombianska gerillan.
– Första gången ville de kidnappa mig, och föreslog att jag skulle jobba för dem istället. Andra gången slet de ur mig ur en bil och körde iväg med mig. De ville veta vad jag gjorde i djungeln och trodde att jag var en spion.
Tredje gången var det nära att gå riktigt illa. Då tänkte gerillan döda henne.
– Jag var i djungeln med en grupp svenska missionärer. Gerillans mål var att kidnappa en svensk eftersom de trodde att de hade pengar. Men det blev jag och en annan colombian som greps.
I gerillans hus, mitt i djungeln, skildes de från varandra och förhördes var för sig. Gång på gång fick de höra att de skulle dödas.
– Fem beväpnade män väntade på mig och min första tanke var att de skulle våldta mig. Men då fick jag en sådan inre kraft. Jag är feg i mig själv, så det måste ha varit Gud som gav mig kraften. När de sa att jag skulle sätta mig på sängen så vägrade jag. Jag tänkte att om jag ändå ska dö, så vill jag inte bli våldtagen först. Och om det här är min sista dag i livet så ska jag passa på att göra något bra.
– De frågade vem jag var och varför jag var i djungeln. Jag berättade om mitt arbete bland fattiga, men de trodde att jag spionerade. Jag blev så arg, berättade vart de kunde ringa för att få veta vem jag var. Och så frågade jag vad de hade för politik, när de dödar människor för att de hjälper fattiga.

Predikan för gerillan
Gerillans ledare kallades till rummet och Enith visste att det var hans ord som gällde. Han bestämde över liv och död.
– Han ställde massvis med frågor och jag frågade vad som skulle hända med mig. Han svarade att det kan hända precis vad som helst. Vi tror att ni är spioner och vi kommer att döda er för att ni spionerar.
I sin väska hade Enith en Bibel.
– Jag sa till ledaren: Innan du dödar oss så vill jag ge dig en present. Du ska få den här Bibeln och du ska läsa de fyra evangelierna. Och varje gång du läser, så ska du komma ihåg mig, kvinnan som du har dödat.
– Jag fick predika för honom i tio minuter. Jag berättade om Guds kärlek och makt. Om förlåtelse, och om att Gud har en uppgift för honom. Jag sa att det spelar ingen roll hur elak du har varit och hur många du har dödat, för Gud förlåter.
– Då tittade mannen ner och jag såg tårar i hans ansikte. Och så berättade han att han varit kristen som ung.

Miraklet i djungeln
Enith gick fram och kramade om mannen.
– Jag sa att Gud älskar dig och jag älskar dig också. Även om du dödar mig, så förlåter jag dig, redan nu i förväg.
Mannen lade tillbaka Bibeln i väskan och gav order att Enith och den andre kidnappade skulle gå.
– Det var ett rent mirakel, för gerillan ångrar sig aldrig. De dödar. Vi sprang iväg. Men så ropade mannen tillbaka oss. Vi stannade och tänkte, att nu är de kört, han ångrade sig. Men istället fick vi varsin följeslagare på vägen ut ur djungeln.
– Jag pratade med min man. Först muttrade han bara, men jag pratade på och sa att jag var så glad att han var med mig. Gud älskar mig så mycket att jag har fått en ängel vid min sida.
Enith fick veta att mannen blivit lurad in i gerillarörelsen. Att han hade fru och tre barn och inte ens hade sett sin yngsta dotter.
– Han var en vanlig människa som kommit fel i livet. Jag vittnade för honom och berättade att det fanns en annan väg, att Jesus säger att han är vägen, sanningen och livet.

Kärlekens Oas
Under ett par månaders tid är Enith nu i Sverige för att berätta om arbetet och samla in pengar till organisationens första egna byggnad – Kärlekens Oas – som just nu byggs i Medellin. Det blir ett barnhem med plats för 50 barn i första skedet. Fullt utbyggt ska det kunna ta emot 150 barn. Dessutom ska det finnas plats för de volontärer som hjälper till i arbetet.
– Under 20 års tid har vi fått bidrag från Sverige och jag är så tacksam till svenskarna. De har en speciell plats i mitt hjärta.
Den 3 juli reser Enith tillbaka till Colombia för att fortsätta sitt arbete bland de utsatta och hjälplösa.
– Visst är det farligt ibland, men jag är inte rädd. Jag har gett mitt liv till att hjälpa de fattiga, och det kommer jag att fortsätta göra.

Text & Foto: Eva Ruderstam. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för ”dessa mina minsta” förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.