En Bibel blev hans vändpunkt

1631

En röd Bibel, som en flickvän lämnade till den festande flickjägaren Lacides Hernandes i den blodbesudlade ökända staden Medellin i Colombia, innebar en radikal vändpunkt efter att han varit på väg in som medlem i Farc-gerillan. Men Lacides hade en tid allvarligt funderat över livets mening.

Bibeln öppnade en ny värld för Lacides och efter en tids läsning tog han sin hängmatta och bosatte sig i kyrkan. Där började han varje dag i bön och en morgon fick han ett radikalt möte med Gud.
– Jag bara grät och grät av glädje när jag insåg vem Gud är, berättar han när vi möts under hans Sverigebesök.
Lacides Hernandes växte upp med tio syskon i en fattig bondefamilj på den colombianska landsbygden. Han hade ingen kontakt med kyrkan förrän han som gymnasist började fundera över livets mening. Då hade han först lockats av den hårdföra Farc-gerillan. Men en vän varnade honom och han tog varningen på allvar. Istället blev det fester med alkohol, snygga flickor och snabba bilar.

- Erbjudande från Jesus.se! -

Aldrig till kyrkan
I katolska kyrkan hade Lacides som barn blivit döpt, men föräldrarna gick inte till kyrkan och Lacides hörde aldrig föräldrarna tala om Gud därhemma. Men som gymnasist, när frågorna om livets mening pressade honom, började han fråga sig varför ingen av hans vänner gick till kyrkan.
– När jag till slut gick till katolska kyrkan blev jag besviken. Jag fick inga svar på mina frågor om livets mening.
Åren gick och fritiden fortsatte att fyllas av fester, tillfälliga sexuella förbindelser och alkohol. Men frågorna om livets mening gjorde sig påminda nu och då. På en bröllopsfest mötte han för första gången Libia, som var annorlunda än alla de flickor han brukade vara tillsammans med. En vänskap började växa och en dag gav hon Lacides en Bibel.
– Den Bibel som fanns hemma bläddrade jag i någon gång, men förstod inget. Jag hade sparkat på den, rivit ut blad ur den och visste inte ens att det var en Bibel.
– Men när jag fick en fin röd Bibel i läder av Libia, som levde ett helt annat liv än jag, då började jag läsa. Jag startade med Matteusevangeliet och Psaltaren och läste allt mer. På nytt tändes en längtan efter ett annat liv än det jag levde, berättar han.

”Jag gillade ju synden”
Lacides började gå i en evangelisk kyrka, men kampen blev jobbig. Där talades det om synd och förlåtelse och det var påfrestande för honom.
– Jag gillade ju synden och levde ett syndigt liv. Jag njöt av tillfälliga sexuella relationer, alkohol och annat som lockade. Men jag blev kär i Libia, som levde ett helt annat liv. Hon hade aldrig haft sex och hennes livsstil utmanade mig. Jag kände att henne kunde jag aldrig skada.
– Men samtidigt som jag umgicks med henne var jag med andra kvinnor. Vid ett tillfälle lämnade jag helt plötsligt en av dessa tillfälliga sexuella kontakter och bara flydde. Jag kände mig så dålig. Men jag kände också en kraft i mig och ett äckel inför det liv jag levde. Jag frågade mig om det var möjligt att leva ett syndfritt liv utan allt det som varit självklart för mig.
– Mötet med bibelordet och med Libia fick mig att fatta beslutet att inte svära, dricka alkohol eller ha sex före äktenskapet. Jag överlämnade mitt liv till Gud.
En dag tog Lacides sin hängmatta och flyttade till kyrkan. Han inledde varje dag med att bedja och en dag började han bara gråta hejdlöst av glädje som aldrig förr.
– Då blev jag fylld av Helige Ande. När jag reste på mig var jag en annan människa.
Lacides fattade beslutet att döpa sig efter att han gått lärjungaskola i kyrkan. 14 personer döptes tillsammans med honom och alla dessa är fortfarande aktiva kristna. Han blev ordförande för ungdomsarbetet i församlingen och ledde även ett radioprogram.

Undervisade på fängelset
– 1990 kom en ny pastor och jag arbetade med honom hela det året. Han uppmanade mig att börja på pastorsseminarium i Medellin. Då hade jag gift mig med Libia. Jag började också samarbeta med Jeaninne Brabon, teologie doktor och den första kvinnan som fick tillåtelse att sätta sina fötter innanför murarna på världens farligaste fängelse, Bella Vista i Medellin. Lacides fick också en längtan att besöka fängslade människor och han började undervisade interner. De lyssnade och bad honom komma tillbaka.
– När jag knackade dörr ute i samhället och ville berätta om Jesus, stängde människor dörren. Men på fängelset fanns en stor längtan. Så varje fredag och måndag gick jag dit för att undervisa.
Många gånger har Lacides stått öga mot öga med massmördare, knarklangare och kidnappare, som dömts till fängelse på 20-30 år i fruktansvärda miljöer. Under decennier skedde 30 000 – 40 000 mord varje år i landet och både barn, ungdomar och vuxna kunde få sin försörjning genom beställningsmord. En prislista visade vilka mord man tjänade mest pengar på. Det var att döda domare, poliser eller politiker.
Det finns 141 000 fängslade i Colombias 120 fängelser. I över 100 av dem arbetar den organisation som Lacides leder. Varje år räknar man med att kanske 10 000 blir omvända och vill följa Jesus. Men när de blir frigivna betalar de ett högt pris för sin omvändelse. De kan bli skjutna på öppen gata av sina gamla kriminella kompisar som vill tysta dem, för att de sitter inne med så mycket information om gerillaverksamhet eller knarksmuggling.

Text & Foto: Per Danielsson. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för ”dessa mina minsta” förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.