Elias predikar evangeliet i gatuköket

1751

Elias jobbade som vanligt i sitt gatukök när han fick besök av en kvinna som tyckte att han skulle gå ut och predika om Jesus. Det fick honom att börja fundera och nu predikar han – på sitt sätt. Mellan kunderna har han skrivit en bok med dikter på arabiska som han delar ut gratis.

Elias Chamoun tillhör den kristna folkgruppen assyrier/syrianer som är en minoritet i hans hemland Syrien. 1991 flydde han till Sverige.
– Jag ville komma till ett demokratiskt land som har respekt för människan. Jag ville ha mer frihet och ett bättre liv.
Det var svårt att skaffa pass och visum och han fick betala dyrt till smugglare för att ta sig hit. Samtidigt pågick Kuwaitkriget i Irak.
– Under den perioden var det mest flyktingar från Irak som fick asyl. Det dröjde fem år för mig att få uppehållstillstånd. För att undvika avvisning var jag tvungen att gömma mig i sammanlagt tre och ett halvt år utan pengar och legitimation. Jag hade inte gjort militärtjänsten och kunde inte återvända hem.

- Erbjudande från Jesus.se! -

Dödssiffran stiger
Elias är glad över Sveriges beslut nyligen, att ge permanent uppehållstillstånd till alla flyktingar från Syrien som fått tidsbegränsade tillstånd.
– Dödssiffrorna stiger för varje dag och situationen blir värre och värre. Många blir kidnappade och våldtagna och kyrkor förstörs.
Elias växte upp i en kristen ortodox familj och har alltid haft en personlig tro på Jesus. Hans mamma berättade mycket om Gud och om kärleken till honom. Hon uppmuntrade barnen att gå till kyrkan varje söndag.
– Min mamma är en helig människa för mig. Hon påverkade oss mycket. Varje mamma spelar en jättestor roll i sina barns liv och det är viktigt att hon odlar Jesu kärlek i deras hjärtan.

Sångbok på arabiska
Elias var 15 år när han första gången fick en dikt uppläst i ett radioprogram. Senare fick han dikter upplästa i TV och publicerade i olika tidningar.
Han är sångare och låtskrivare också och har gett ut en sångbok på arabiska sedan han kom till Sverige.
Elias utbildade sig till maskiningenjör i sitt hemland. Sedan han fick uppehållstillstånd har han studerat på komvux, arbetat på pizzeria, på Pripps bryggeri och på Volvo. Under en period hade han en kafeteria men det gick inte så bra. Nu har han haft ett gatukök på Hönö i Göteborgs skärgård i fyra år. Det var där han arbetade förra sommaren när Anette Hellekant Långs kom på besök.

Ut och predika
Elias hade aldrig träffat henne förut men hon bjöd med honom på en gudstjänst. Själv var han tvungen att arbeta men hans son följde med. Dagen efter kom hon igen och lånade honom boken ”God morgon, helige Ande” av Benny Hinn.
– Den var intressant, det är ett ämne som jag gillar. En vecka senare kom hon tillbaka och sa att hon gärna skulle vilja se mig gå ut och predika någon gång och inte bara stå här i kiosken.
Elias tänkte på vad Anette hade sagt, men han såg ingen möjlighet att lämna jobbet med en familj att försörja. Nästa gång han talade med henne svarade han: ”Jag tror jag vet hur jag ska predika. Jag tror Gud vill att jag ska skriva om honom. Jag kan predika på mitt sätt och nå människor genom mina dikter.”

Dikter om Jesus
– Jag började skriva och kände hela tiden i mitt hjärta något som sa: ”Du kan också skriva.” Min tanke var först att skriva om den helige Ande men det kom andra tankar också, att skriva om olika ämnen i Nya testamentet.
Elias har till exempel skrivit dikter om Jesu korsvandring, om hur han visade sig för lärjungarna efter uppståndelsen och om att den som tror på Jesus skall leva för evigt.
Det tog honom nio månader att skriva färdigt och under den tiden var boken ständigt i hans tankar. En dag kom Jan Ek, en man som sällan handlade hos Elias. De började prata och det ledde fram till att Jan hjälpte Elias med omslaget till boken.
De valde en bild på Jesus vid uppståndelsen från graven. Då hade Elias ingen aning om när han skulle bli klar med boken, när den skulle bli tryckt, på vilket tryckeri eller i vilket land.

Delar ut gratis böcker
Han fick boken med frakt från Irak dagen innan det ortodoxa påskfirandet. På påskaftonen var han i Bergsjöns syrisk-ortodoxa kyrka i Göteborg och delade ut boken tillsammans med prästen.
– Bland hundratals bilder valde vi uppståndelsen och boken blev färdig att delas ut dagen innan uppståndelsen. Så jag känner att Gud är med och planerar detta. Jag märkte att han hjälpte mig hela tiden när jag arbetade med boken.
Elias har själv bekostat tryckningen av 5 000 böcker och vill gärna trycka fler. Han har delat ut dem gratis i flera olika kyrkor och även till muslimer och andra icke kristna. Nästa steg i projektet är att sprida dikterna på internet för att nå arabvärlden. Sedan vill han hitta någon som kan översätta dem till svenska. Han vill nå både svenska ungdomar och assyriska ungdomar som inte kan arabiska.

Tron blir starkare
– Jag har fått många samtal från assyriska föräldrar som vill att boken ska översättas. Det är ett stort projekt, det tar tid och kraft och det kostar mycket. Men med Guds kärlek kan man göra allt. Jag vet att Gud kan göra mirakel med en människa.
– Min tro blir starkare hela tiden och jag tackar honom varje dag för allt han har gett mig. Det är många som inte tackar alls, trots att de har allt, bra hälsa och fina barn.
På omslaget till sin bok har Elias skrivit: ”Källor av kärlek du hittar när du läser i Bibeln och därför var Jesu bok den källa jag vände mig till för att skriva till dig. Jag hoppas att han gör mina dikter till ett ljus att lysa framför dina steg.”

Text & Foto: Ingrid Byström. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för ”dessa mina minsta” förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.