Elias blev fri från cancer och ångest

226

Som 15-åring drabbades Elias av leukemi och depression. Allt vände när Gud grep in i hans liv.

Det var under sommarlovet som Elias Isacsson i skånska Osby fick en huvudvärk som inte gav med sig, utan tvärt om ökade i styrka. Han kände sig orkeslös och gick till vårdcentralen, men blev hemskickad. När skolan började igen orkade han knappt gå uppför trappor. Först efter tre besök på vårdcentralen tog man ett blodprov för att se vad som kunde vara fel.
– Läkaren ringde och berättade att mitt blodvärde var nere på 56 i stället för 140 som är det normala. Samma dag fick jag åka in till sjukhuset för att ta ytterligare prover. Jag tillbringade natten där och fick sedan åka ambulans till Lunds lasarett morgonen därpå.
– Så fort jag såg läkarens blick, när han kom in för att ge besked, fick jag hjärtat i halsgropen. Jag förstod genast att det var något allvarligt fel på mig redan innan han sagt något, berättar Elias.
Läkaren kom med chockbeskedet att han hade leukemi, så kallad blodcancer. Proverna visade att han hade 96 procent leukemi i blodet.
– Jag blev väldigt rädd och ledsen. Det var svårt att ta in. Det kändes som att hela min värld vändes upp och ner. Samma dag fick jag en slags port inopererad i bröstet som man injicerade cellgifter genom så att de gick direkt in i hjärtat och blodet.
– Ändå kände jag en slags frid från Gud när jag skulle somna, berättar Elias. Jag har alltid haft en tro på Gud och är uppväxt i en kristen familj.

Svåra biverkningar
Morgonen därpå vaknade han med svår värk i kroppen. Medicinens biverkningar tog hårt på kroppen och han kunde inte ens lyfta sina ben ur sängen.
– Då blev jag riktigt rädd. Det var en så otäck känsla att inte kunna resa sig.
Under de första veckornas cellgiftsbehandling fick han ha hjälp varje gång han skulle upp. Men redan efter en månad var alla sjuka celler borta. Han var ändå tvungen att vara kvar på sjukhusets barncanceravdelning i tre månader för att fortsätta behandlingen. Därefter fick han – under ytterligare två års tid – åka dit en gång i månaden för att sövas och få cellgifter injicerade utöver tabletterna.

Tappade livsglädjen
Elias berättar att han under den svåra tiden hade stort stöd från sina föräldrar, syskon, släktingar och vänner.
– Till en början mådde jag först och främst fysiskt dåligt. Det gjorde ont att andas, jag hade svårt att äta och magen fungerade inte. Men när jag så småningom återfick krafterna mådde jag allt sämre psykiskt i stället. Jag kände mig instängd på sjukhuset och kände hopplöshet.
– Jag tappade livsglädjen och framtidstron och kände mig sviken och övergiven av Gud. Jag undrade varför jag skulle behöva gå igenom detta. Allt kändes meningslöst och jag drabbades av panikångest. Med tiden gick jag in i en djup depression och ville inte leva längre. Livet var bara mörkt.
Efter tre månader på sjukhuset fick Elias äntligen komma hem på en tids permission. Men ingenting kändes roligt, minns han. Allt var bara jobbigt och han ville inte träffa sina vänner utan drog sig undan.
– Under min depression tog jag även avstånd från Gud. Jag orkade inte be längre. Men en dag när jag var ensam hemma och mådde riktigt dåligt bad jag en bön. Jag frågade Gud vad han ville att jag skulle göra. Den första tanken som kom var att jag skulle baka kanelbullar, berättar Elias och ler.
– Men jag ignorerade rösten inom mig. Varför skulle Gud vilja att jag bakade bullar? Jag gick till mitt rum för att sova bort ännu en dag. Men tanken på att baka släppte inte. Jag kände mig manad att gå ut i köket och började plocka fram saker.

En lapp från Gud
När Elias letade bland måtten hittade han till sin förvåning en liten gulnad lapp som såg sliten ut. På lappen stod det: ”Må Herren vara med dig och omge dig med sin kärlek, så att du får växa och mogna till den han har kallat dig till att vara.”
– I den stunden vände allt. Jag kände hur Gud rörde vid mig och all depression försvann. Det var fantastiskt! Jag kände frid och framtidstro igen. Det var ingen i familjen som hade lagt eller ens sett lappen där. Den måste ha varit från Gud, säger Elias.
– Det var precis vad jag behövde just då. Jag behövde veta att Gud är med mig, älskar mig och har en plan för mitt liv. Samma natt vaknade jag av att någon rörde vid mig. Jag blev klarvaken och satte mig upp i sängen, men det var ingen synlig i rummet. Jag tror att det var en ängel som la sin hand på mig.
Elias berättar att han har vuxit i sin tro. Det han förut bara hade hört om, har han nu själv fått uppleva.
– Jag hade inte klarat mig utan Gud. Det bor en eld inom mig och jag vill bara ha mer av Gud. I dag är jag nyfiken på vad framtiden kommer att innebära samtidigt som jag verkligen uppskattar de små sakerna i livet.

Sjunger och vittnar
Elias är en musikalisk kille som är trummis i ett hårdrocksband, spelar gitarr, sjunger och skriver egna sånger. I dagarna går han ut andra året på Estetiska programmet. Det kristna amerikanska bandet Leelands sånger betydde oerhört mycket för honom och hans familj under tiden han var sjuk. Efter att han blivit fri från depressionen började han skriva egna sånger i samma genre.
– Jag hade så mycket inom mig som jag ville förmedla till andra. Jag fick sjunga en av mina sånger i kyrkan på nians skolavslutning och berättade lite om vad jag gått igenom och om min tro på Gud.
Sedan dess har han bland annat sjungit på allsångskvällar i Osby och haft konsert för flera hundra ungdomar och barn i mellan- och högstadieåldern. I mars fick han avsluta sin cellgiftsbehandling och mår nu bättre än någonsin.
– Det som verkligen betyder något för mig är min tro på Gud och min familj. Det är honom jag vill leva för resten av mitt liv.

Angelica Victorin. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för ”dessa mina minsta” förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.