Ejans ryggsäck ramlade av

1931

Ejan Jacobsson växte upp utanför Karlsborg. När hon var 13 år gav hon sitt liv till Jesus på ett scoutläger och kände att Gud rörde vid henne. På väg ut därifrån kom tanken: ”Nu har du förstört ditt liv. Du kan inte göra allt det roliga du tänkt.”

– Jag blev förtvivlad. När mamma sa: ”Vad roligt att du blivit frälst!” så förnekade jag det. Jag började smita från ungdomssamlingar för jag ville ut och ha kul, säger Ejan.
När hon och en kompis kom hem efter en resa 1976 fick de för sig att de skulle flytta. Då bodde de i Skövde. De blundade, pekade på kartan och hamnade på Karlstad.

- Erbjudande från Jesus.se! -

Livet kändes tomt
– Vi var ute och dansade och drack mycket vin, men när jag var 27 år var det inte roligt längre. Livet kändes tomt. En natt när jag kom hem la jag mig på knä och bad till Jesus att han skulle frälsa mig och ge mig en man som kunde bli frälst.
Ejan visste inte att hon kunde bli frälst genom att själv be till Jesus. Hon trodde att hon måste gå fram och böja knä i en kyrka. Därför skulle det dröja ytterligare några år innan det blev verklighet i hennes liv.
En dag träffade hon Ulf. Han verkade så fin och annorlunda än de män hon träffat förut. De blev ett par och hon flyttade till hans hus på Hammarö. De gifte sig och fick en son, Viktor.
– Det lustiga var att jag tidigare sagt till min kompis att jag skulle träffa en man som hade hus på Hammarö och att vi skulle gifta oss i kyrkan där. På något sätt hade jag nog varit frälst länge. Jag bad ofta till Gud och hade någon sorts kontakt med honom.

Ryggsäcken ramlade av
Men livet kändes fortfarande tomt. Ulf arbetade i byggbranschen och fick förflyttning till Norrköping. Tvillingarna Frida och Rebecka föddes och Ejan umgicks mycket med en kristen grannkvinna som tog hand om Viktor ibland.
– Men jag undrade varför hon inte frågade om jag ville följa med till kyrkan så att jag kunde gå fram och bli frälst.
Ulf och Ejan flyttade till Kolmården och Viktor började i söndagsskolan i en pingstkyrka. På ett möte frågade pastorn om det var någon som ville bli frälst. Ejan räckte upp handen och pastorn sa: ”Gud har sett din hand.”
– Det var som om en ryggsäck ramlade av mig. Jag blev som en ny människa och berättade för både grannar och arbetskamrater.

Eld över huvudet
Efter några månader började Ejan tvivla på sin frälsning. Hon hade ju ”bara” räckt upp handen. Då gick hon på ett möte med frälsningssoldaten Roger Larsson.
– Han såg en eldslåga över vissa människor. Jag bad till Gud: ”Om jag är frälst får du sätta en låga över mitt huvud.”
Efter predikan kom Roger fram till Ejan och sa att han såg en låga över henne och började profetera rakt in i hennes liv. Sedan blev hon ännu mer frimodig med att berätta om Jesus.

Helad på intensiven
Hon jobbade på intensivvårdsavdelningen och vakade hos en kvinna som andades genom respirator.
– Jag sa: ”Lugn, du kommer att bli frisk. Jag sitter här och ber för dig.” Då visste jag inte att hon just fått veta att hon snart skulle dö. När jag kom tillbaka till jobbet efter fyra dagars ledighet var hon utskriven. Hon hade blivit helad.

——-

Värme och gemenskap berörde Ulf

När Ejan blivit frälst såg Ulf att hon var förvandlad. Det gjorde ett enormt intryck på honom men han visste inte vad ”frälst” var för något. Han var konfirmerad men tron hade aldrig blivit personlig för honom.

– Jag såg en sådan fantastisk förändring hos Ejan att jag berättade om hennes frälsning på jobbet. När hon läste för mig ur Ordspråksboken i Bibeln märkte jag att det var ungefär samma principer som jag fått lära mig på managementkurser, säger Ulf.
I frikyrkan pratade man mer om Jesus än vad Ulf var van vid från Svenska kyrkan.
– Jag började vänja mig vid att kristendomen handlar om Jesus.

Små predikningar
Ulf följde med barnen till söndagsskolan och satt på bänken och lyssnade. Det blev små predikningar för honom också.
Efter några år behövdes Ulf i Göteborg för att bygga upp en avdelning där. Inför flytten ordnade församlingen en avskedsfest för familjen.
– Värmen och gemenskapen berörde mig och gjorde mig förkrossad. Om någon frågat mig hade jag nog velat bli frälst då.

Bön på hotellet
Ulf reste mycket i jobbet och en juninatt på ett hotell på Sicilien upplevde han starkt att han behövde något nytt i sitt liv.
– Ejan hade undervisat mig om hur man blir frälst, så jag bad Jesus komma in i mitt hjärta och ta över. Det hände inget speciellt och jag berättade inget när jag kom hem. Jag tänkte att det var nog inget med det där.
Blixtrade till
Men snart märkte han att samvetets röst blev mycket tydligare, även i små, enkla saker.
En dag i november utbrast Ejan lite frustrerat: ”Du måste bli frälst!”
– Då sa jag: ”Jag är frälst!” och när jag bekände det blixtrade det till ordentligt i mitt liv. Från den dagen förändrades våra liv totalt.

——

Huset har blivit en församling

Ulf och Ejan Jacobsson har samlat sökande människor i sitt hem under 24 år. Många har blivit frälsta, fått undervisning och träning i att följa den helige Andes ledning. Nu vill de inspirera andra att starta egna hemgrupper.

När Ulf skulle börja arbeta i Göteborg 1987 var det svårt att få tag i hus och priserna rusade snabbt i höjden. Ejan hade bett Gud om ett hus med två våningar, i änden av en husrad. Det skulle ha en häck, krusbärs- och vinbärsbuskar och en gångväg till skolan. De letade överallt och hittade till slut ett hus i Kungsbacka. Visningen var på kvällen och de upptäckte först efteråt att allt som Ejan önskat sig fanns där.
När Ulf blev frälst kom han med i en hemgrupp. Där fick han lära sig lita på att han kunde få tankar och bilder från Gud. Den erfarenheten har präglat Ulfs och Ejans kristna liv och de startade snart en egen grupp.

Studsande bibelord
I den vevan fick de ett gemensamt tilltal från Gud. Ulf var i London på affärsresa och läste en engelsk Bibel på hotellrummet.
– Ett av bibelorden bara ”studsade” upp. Jag ringde hem för att berätta och då hade Ejan precis fått samma bibelord på svenska: ”Men jag och mitt hus, vi ska tjäna Herren.”
På kvällen skulle Ulf hälsa på några vänner och fick med sig en present till Ejan. Det visade sig vara en bonad med exakt samma bibelord på engelska.
– Utifrån det bibelordet har Gud verkat i oss hela tiden. Det gäller både vårt hus och vårt hushåll/familj. Vi har försökt flytta härifrån men det har inte gått, säger Ulf.

Husförsamling
– Det har hänt otroligt mycket i det här huset! Så många människor har blivit frälsta och upprättade. Alla i gruppen verkar med sina gåvor, därför kallar vi det husförsamling numera. Vår förebild är den tidiga församlingen som beskrivs i Apostlagärningarna, fortsätter Ejan.
– Vi brinner för hemgrupper där människor får träna sig i att höra vad Gud vill med dem och bli trygga i den egna relationen med Gud. Det finns så mycket som hindrar att lärjungaskapet kommer igång i vanliga församlingar. Ofta är det bara några få som är i funktion och man blir inte utrustad för att gå ut till människor utanför, säger Ulf.
– De nyfrälsta blir sittande i kyrkan istället för att komma igång själva. I en hemgrupp får de pröva att be högt och dela Guds ord. Det finns en sådan potential för människor att växa i Gud utan att vi försöker styra. Vi har ingen manual, den helige Ande får leda, berättar Ejan.
Det enda villkoret när man träffas är att Jesus är i centrum. Det är hans kärlek Ulf och Ejan vill förmedla. De har haft många deltagare från new age och under några år blev hemgruppen en Alphakurs.

Öppna era hem
Ulf och Ejan längtar efter att åka ut och uppmuntra människor att starta egna grupper. De behöver inte vara kopplade till någon viss församling. Själva går de just nu till Svenska kyrkan i Kungsbacka, men deras husförsamling är fristående.
– Vi är redo att berätta hur enkelt det är, hur hungriga människor är och hur lätt det är att få dem att säga ja till Jesus när de får uppleva honom genom den helige Ande. Vi är helt säkra på att Gud kommer att sända sin väckelse i de små sammanhangen, säger Ejan och fortsätter:
– Våga öppna era hem och bjud hem människor! Det är inte roligt att bara gå till kyrkan varje söndag och sedan leva ett vanligt liv. Gud vill leda oss genom sin Ande. Då blir livet väldigt spännande!

Ingrid Byström. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för ”dessa mina minsta” förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.