Efter helandet kan Eva rida igen

903

Eva Hjersman har överlevt cancer i flera omgångar. Men strålbehandlingen gav henne skador på muskler och vävnader. Hon hade värk i rygg och nacke och tvingades sluta med ridning som var hennes stora passion. I dag är hon helad och har häst igen.
Eva Hjersman fick Hodgkins lymfom, som är cancer i lymfsystemet, när hon var sjutton år gammal. Det visade sig att hon hade tumörer i vänster lunga, vänster sida av halsen och vänster armhåla.
– Cancern hade spridit sig när den upptäcktes och läkarna gav mig bara fem procents chans att överleva, berättar Eva.
– På den tiden var det många otäcka undersökningar som jag fick genomgå. Men jag trodde ändå att jag skulle överleva och hade min tro på Gud sedan barnsben.
Eva fick sluta skolan och orkade inte med hemundervisning heller. Först fick hon strålning i ett halvår men den gjorde ingen nytta. Därefter blev hon erbjuden att testa en cellgiftsbehandling från USA som var ny.

Cancern försvann
När Eva var arton år försvann cancern. Då hade hon under en tågresa träffat en äldre dam som gav henne ett recept på örter hon skulle koka och dricka.
– Proverna visade sedan att all cancer var borta. Jag tror att det var Gud som sände en ängel till mig och helade mig, säger Eva som valde att avbryta all behandling med cellgifter trots att läkarna avrådde det.
Hon var frisk i flera år men fick sedan cancer igen. Inte mindre än tre gånger återkom cancern, men varje gång gick den att operera bort och Eva överlevde mot alla odds.

- Erbjudande från Jesus.se! -

Värk i nacke och rygg
– Jag kunde inte få mer strålbehandling eftersom den första var så intensiv och inte gick att avgränsa i början av 70-talet. Jag strålades ända från hakan ner till ljumskarna och fick bestående men. Min muskelvävnad blev förstörd, vilket visade sig först många år senare i form av värk i rygg och nacke. Jag hade svårt att hålla upp mitt huvud och fick även problem med hjärtflimmer på grund av strålningen när jag var närmare femtio år gammal.
Eva jobbade först som sköterska och sadlade sedan om och arbetade inom socialtjänsten med barn som hade psykosociala problem och därefter med missbruk hos vuxna. Eva älskade att rida och hade två egna hästar. Men till slut orkade hon varken rida eller sköta hästarna och tvingades sälja dem. För drygt fem år sedan fick hon sjukpension när hon inte klarade av att arbeta längre på grund av den svåra värken.
– Det var en stor sorg att inte kunna ha kvar mina hästar. Men jag hade svårt bara att äta och fick sitta och stötta upp huvudet med ena handen eftersom musklerna var så förtvinade. Jag hade svårt att bara bädda sängen. Det var väldigt handikappande, berättar hon.

Ridgrupp för funktionshindrade
Eva gick till olika församlingar, både Svenska kyrkan och frikyrkor av olika slag. När hon besökte sin särbo i Billdal utanför Göteborg träffade hon några ryttare som tipsade henne om en ridgrupp för funktionshindrade. Det visade sig att gruppen var full, men dagen därpå fick hon beskedet att en person hade slutat samma dag och hon blev erbjuden att gå före i kön.
– Det såg jag som ett bönesvar. Jag började rida även om det var jättejobbigt och mitt huvud hängde och slängde. Trots att jag fick fruktansvärd värk efteråt, tyckte jag det var så roligt att kunna sitta på hästryggen igen att jag inte kunde låta bli.

Blev helad
När Eva arbetade med missbrukare brukade hon rekommendera Alpha-kurser till sina klienter. Hon såg hur många blev frälsta och fria från sitt missbruk. När hon fick höra att Pingstkyrkan i Billdal hade en Alpha-kurs ville hon själv gå.
– Jag kom in i församlingen och trivdes jättebra. Efter Alpha-kursen blev jag erbjuden att gå med i en hemgrupp. Församlingen började också ha bönemöten på lördagar då man erbjöd förbön. En av kvinnorna jag lärde känna i hemgruppen har en son som brukar be för sjuka. En lördagskväll frågade han om någon var sjuk eller hade ont och ville ha förbön.
Eva kände Guds närvaro under mötet och gick efter viss tvekan fram till slut.
– När han tog min hand och började be kände jag en varm våg som sköljde genom hela kroppen som av elektricitet, fast på ett behagligt sätt, beskriver Eva.
– Jag fylldes av en sådan glädje och började hoppa inne i kyrkan. Jag lade mig sedan ner på golvet och kunde resa mig upp, något som jag inte hade kunnat göra på åratal.

Kan rida igen
Veckan därpå var det dags för ridlektion igen och nu kunde Eva trava.
– Huvudet var stabilt och jag var så lycklig att jag nästan började gråta. Gången därpå galopperade jag och det gick bra. Det är fantastiskt vad Gud har gjort, utbrister Eva.
– Jag var för frisk för att fortsätta i gruppen och började i en vanlig ridgrupp. När jag hoppade över ett litet hinder kändes det plötsligt i nacken igen. Men jag bad om förbön kommande lördagsmöte. ”Käre Jesus, jag är inte otacksam, men jag skulle så gärna vilja kunna hoppa hinder igen”, sa jag och kände samma strömmar gå genom kroppen ännu en gång. Efter det kunde jag hoppa utan smärta.

Fick köpa favorithästen
Hästen som Eva brukade rida blev hon så förtjust i att hon sa att om ridskolan någon gång skulle sälja den ville hon köpa honom. Det var den populäraste hästen och många stod i kö för att få köpa honom när han skulle pensioneras. Trots detta fick Eva första erbjudandet när han blev till salu. Något som hon ser som ännu ett bönesvar. Men problemet var att hon inte hade råd med en stallplats i Göteborgstrakten.
– Av en händelse mötte jag mannen som sålt en lägenhet till mig och min sambo. Han undrade vad jag hade för intressen och jag berättade om hästen jag ville köpa och att jag letade efter en stallplats. Han sa att han hade ett litet stall fem minuter från vår lägenhet och att jag kunde få hyra in hästen där. Nu har jag haft hästen i två år och rider två gånger i veckan, berättar Eva.
– Jag ser hur Gud har hjälpt mig i allt. Jag är fortfarande stel i rygg och nacke, men värken är borta. För mig är det ett stort under.

Angelica Victorin. Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för ”dessa mina minsta” förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.