Drömmen blev verklighet

1011

Mathilda Röjdemo har alltid varit ett musikalisk underbarn som fått se dörrar öppnas. Familjen Röjdemo består av Håkan och Mathilda samt de tre små “grynen”, som tillsammans uppträder de både när och fjärran. – Som en röd tråd genom livet har barnatron funnits med, säger Mathilda till Inblick.
Det börjar och skymma och det lider mot jul. Inne i Mathilda och Håkans Konst- och musikbod är det flera kunder som knackar på efter stängning för att köpa en adventsängel eller för att ge en kram. När lugnet infunnit sig sätter vi oss ner och samtalar över livet och hur Mathilda hamnat här, i hennes och mannens café.
Drömmen blev verklighet
– Orsaken till att vi öppnade butiken var en längtan att träffa människor och att dela med oss av det vi har, konst och musik. Lokalen var tom och den ägs av min “mentor” och tidigare spellärare, Runar Patriksson, berättar Mathilda.
– Min man sålde i samma veva sin skogsmaskin och jag jobbade med musik på heltid sedan många år som musiklärare och kantor. Helt plötsligt öppnades denna möjlighet och efter lite tvekan så bestämde vi oss för att satsa på detta frilansliv 2016.

Talang för musik
Runar Patriksson från Töcksfors har varit det mesta; riksdagsman, järnhandlar, fastighetsägare, rektor och musiklärare. Han har även det på sin meritlista att han har skolat fram Mathilda Röjdemo och Stig Lindell som många känner till från Kanal 10 och Fame Factory.
– Runar har alltid pushat mig att våga tro och prova mina vingar, säger Mathilda.
– Jag är så glad idag att han tvingade mig att lära mig noter och studera vidare på gymnasiet i Arvika. Efter det blev musikstudier på Ingesund, vilket har gjort att jag idag kan leva på musiken.
Redan som 13-åring började Mathilda att ackompanjera Runars dotter Catarina, samt körer och solister i området. Sin första kör bildade hon tidigt och 2003 startade hon i samarbete med Svenska kyrkan Holy Inspiration som fick ett otroligt uppsving med cirka 50 sångare.
– Halva bygden engagerade sig och julkonserterna i Västra Fågelviks kyrka har varit så välbesökta varje år så vi varit tvungna att ge två konserter. Förra året kom cirka 600 besökare, berättar Mathilda som idag endast spelar åt kören.

- Erbjudande från Jesus.se! -

Stark barnatro
Mathilda har alltid varit en kristen och det har hennes familj varit i generationer.
– Jag har aldrig tvivlat på Gud, vittnar hon.
– Som barn var vi med, jag och mina tre syskon, i söndagsskolan, på scouter och tonår. När vi blev lite äldre var vi med i gospelkören och det var där som vi träffades första gången jag och min man.
Håkan och Mathilda har varit gifta sen 2003 och har tre barn.
– Det gick undan, vi hade känt varandra länge innan det sa klick, men sen small det rejält och det blev giftermål, tre barn på tre år och en hel del med musikjobb då båda är musiker.
I familjen behärskar man piano, gitarr, trummor och bas. Barnen är med och sjunger och spelar på de många uppdrag som föräldrarna har över Sverige och Norge.
– Jag drömde om att få uppträda på TV och tränade med en spotlight hemma i vardagsrummet och drömde att jag spelade på TV och detta var säkert tio år innan jag fick vara med på Kanal 10.

Brinner för människor
Mathilda säger att det bästa med Konst- och musikboden är alla människor hon får träffa och att de får lära sig att spela instrument tillsammans och rätt vad det är så spelar de en läsarsång fast många aldrig går i kyrkan.
Mathilda har skrivit många texter med kristet innehåll allt från opera till hårdrock och konsten har ofta bibliska motiv, som ett exempel bild ensom föreställer julevangeliet.
– Pappa Åke fick i uppdrag att göra en altartavla till nya Östervallskogs kyrka, den gamla brann tragiskt ner till grunden på 1980-talet. Resultatet blev en tavla med den Gode herden.
– Det är målet med livet att hitta Guds kallelse och att leva ut den steg för steg, det vill jag göra, avslutar Mathilda som nu rustar för jultidens alla spelningar och möten.
ROBIN OLSSON

Med tillstånd av tidningen Inblick.

INBLICK är nyhetstidningen som beskriver omgivningen utifrån den lilla människans perspektiv. Med tyngd i kristna opinionsfrågor och tydligt ställningstagande för ”dessa mina minsta” förmedlas nyhetsreportage med socialt fokus. I varje veckas tidning finns dessutom flera härliga reportage om vad Jesus gör i vanliga människors vardag. Kommer ut på torsdagar. Innehåller utförlig TV-bilaga från Kanal 10 och Kanal 10 Norge.